Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.6°C25.8°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.9°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.6°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.0°C
2 BF 38%
Η διαχωριστική γραμμή της οδού Kεραμεικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η διαχωριστική γραμμή της οδού Kεραμεικού

ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ

Η οδός Κεραμεικού, μία από τις αρχαιότερες οδούς της Αθήνας, ξεκινάει από το κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα από το σημείο όπου συναντώνται τρεις δρόμοι, η Ζήνωνος, η Βούλγαρη και η Νικηφόρου, και καταλήγει στην Ιερά Οδό.

Η οδός Κεραμεικού επιφυλάσσει στον περιπατητή μια απίθανη αρχιτεκτονική και κοινωνική ποικιλία. Συνδυάζει το παραδοσιακό στοιχείο: παλιά αθηναϊκά σπίτια, νεότερες και παλιότερες πολυκατοικίες -δημιουργήματα της αντιπαροχής των δεκαετιών του 1960 και του 1970- και νεοκλασικά κτήρια. Διάφορες ήπιες χρήσεις, όπως παραδοσιακά καφενεία και μικρομάγαζα, προσθέτουν στον δρόμο αυτόν ένα ιδιαίτερο χρώμα.

Η Κεραμεικού διασταυρώνεται με τις οδούς Κολωνού, Κολοκυνθούς, Ιάσονος -δρόμο απίθανου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος-, Μυλλέρου, Πλαταιών, Ακαδήμου, Θερμοπυλών και Μυκάλης.  Ένα ταξίδι ονομάτων μέχρι τα βάθη της ιστορίας... Ο περιπατητής θα συναντήσει στη διαδρομή του την εκκλησία των προτεσταντών, την πλατεία Αυδή, το πολύκεντρο «Κεραμεικός», το κέντρο εκδηλώσεων και πολιτισμού "Σπούτνικ". Κατά μήκος του δρόμου, και στις δυο πλευρές του, διατηρούνται ακόμα οι δεντροφυτεύσεις, απομεινάρια μιας εποχής πιο ακμαίας, πριν η περιοχή εγκαταλειφθεί από το κράτος και τον Δήμο Αθηναίων.

Στη διάρκεια των Δεκεμβριανών τόσο η Κεραμεικού όσο και οι πέριξ δρόμοι έγιναν πεδίο σκληρών συγκρούσεων. Το ΕΑΜ κατείχε τη δεξιά πλευρά όπως κατεβαίνουμε την Κεραμεικού και οι Εγγλέζοι και οι συνεργάτες τους την απέναντι. Στις μάχες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν πολλοί και από τις δύο πλευρές. Μάλιστα μέχρι πρόσφατα στους δρόμους του Μεταξουργείου υπήρχαν έντονα τα αποτυπώματα που άφησαν οι σφαίρες και οι οβίδες των μαχών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL