Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
ΕΣΡ / Πρόστιμο 35.000 ευρώ σε κάθε κανάλι για τις εκπομπές του Βελόπουλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΣΡ / Πρόστιμο 35.000 ευρώ σε κάθε κανάλι για τις εκπομπές του Βελόπουλου

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μεγαλώνει ο κατάλογος των τηλεοπτικών σταθμών περιφερειακής εμβέλειας που χρεώνονται κυρώσεις από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης λόγω μετάδοσης της εκπομπής του Κυριάκου Βελόπουλου «Κόντρα και ρήξη», η οποία αναπαράγει μισαλλόδοξο λόγο και παραπλανά τους τηλεθεατές για την αγορά προϊόντων δήθεν θεραπευτικών.

Οι αποφάσεις του ΕΣΡ, παρότι δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες, αφορούν εκπομπές που μεταδόθηκαν στα τέλη του 2019 και αφορούν το Kontra Channel, σταθμό περιφερειακής εμβέλειας στην Αττική, το Notos TV Νομού Ηρακλείου και το Σητεία TV Νομού Λασιθίου. Στα τρία κανάλια επιβλήθηκε κύρωση 35.000 ευρώ στο καθένα.

Όπως διαπίστωσε το ΕΣΡ, οι τρεις τηλεοπτικοί σταθμοί οι οποίοι μετέδιδαν την εν λόγω εκπομπή: α) παραβίασαν τις διατάξεις περί ρητορικής μίσους και δυσμενούς διάκρισης έναντι μεταναστών και β) μετέδωσαν μηνύματα τηλεπώλησης που μπορούσαν να παραπλανήσουν το τηλεοπτικό κοινό. Η εκπομπή εξάλλου είναι μαγνητοσκοπημένη και μεταδίδεται αυτούσια σε περισσότερους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη ρητορική μίσους, το ΕΣΡ απέρριψε το επιχείρημα των καναλιών ότι τα όσα ακούγονται αποτελούν πολιτικές θέσεις του Κυρ. Βελόπουλου: «Δεν ασκεί δε έννομη επιρροή άγουσα σε άρση της ευθύνης της εγκαλουμένης (σ.σ.: του καναλιού) ο ισχυρισμός αυτής ότι τα ως άνω μεταδοθέντα από τον σταθμό της αποτελούν και πολιτικές θέσεις του παρουσιαστού των εκπομπών».

Σε σχέση με την παραπλάνηση του κοινού από προώθηση των σκευασμάτων «Βυζαντινόν», «Βαδιστικόν», «Αυτοκρατορικόν» κ.λπ., στα οποία αποδόθηκαν θεραπευτικές ιδιότητες για την καταπολέμηση διαφόρων παθήσεων και ασθενειών, οι οποίες κατά κανόνα αποδίδονται στα φάρμακα, το ΕΣΡ έκρινε ότι «ήταν δυνατόν να παραπλανήσει το κοινό σε σχέση με τις υποτιθέμενες θεραπευτικές τους ιδιότητες και τα αναμενόμενα αποτελέσματα από τη χρήση τους».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL