Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
Μίνα Γκάγκα / Παραδέχθηκε στον αέρα τις προχειρότητες του υπουργείου Υγείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μίνα Γκάγκα / Παραδέχθηκε στον αέρα τις προχειρότητες του υπουργείου Υγείας

screenshots ΓΚΑΓΚΑ ΣΚΑΪ
screenshots ΣΚΑΪ

Χωρίς καμία αναφορά στους πάνω από 150 διασωληνωμένους που βρίσκονται εκτός εντατικής, σε χειρουργεία και άλλους χώρους, ήταν οι δηλώσεις που έκανε στο ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Δεν απέφυγε ωστόσο εντυπωσιακά ολισθήματα, τόσο στον τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό θανάτων εντός νοσοκομείων σχεδόν μοιρολατρικά (χωρίς αναφορά στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που θα λειτουργήσει τους αναγκαίους χώρους), όσο και επειδή εμφανίστηκε να μην γνωρίζει ποια ακριβώς πολιτική εφαρμόζεται εκτός νοσοκομείων ως προς την ιχνηλάτηση.

Χτες «είχαμε πάρα πολλούς θανάτους, πραγματικά, είναι τρομερό, οι θάνατοι είναι κάτι που μας στεναχωρεί αφάνταστα. Είναι κυρίως ανεμβολίαστοι και μεγάλης ηλικίας με πολλά συνυπάρχοντα προβλήματα ... Από λοιμώξεις αναπνευστικού βλέπουμε κάθε χρόνο θανάτους, από γρίπη 250-400 θανάτους το χρόνο. Και δεν έχουμε τα 6.000-7.000 κρούσματα που έχουμε με τον κορωνοϊό. Είναι μία πανδημία τεράστια σε μέγεθος, που είναι λογικό ότι θα οδηγήσει κάποιους από τους "εύθραυστους" συμπολίτες μας σε βαριά νόσηση και σε θάνατο», όπως είπε η κα Γκάγκα.

Σε ερώτηση για το πού θα φτάσουν τα επιδημιολογικά μεγέθη που σήμερα σοκάρουν (χτες μόνο χάθηκαν 121 άνθρωποι), η ίδια υποστήριξε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων σταθεροποιείται και ίσως έχει μία μικρή κάμψη. Αυτό είναι που μετράμε. Οι ασθενείς που νόσησαν πριν δέκα ημέρες είναι αυτοί που είναι στις μονάδες τώρα, είναι αυτοί που θα καταλήξουν τις περισσότερες φορές. Ο μέσος χρόνος από τη διάγνωση στο θάνατο ξεπερνά τις 10 ημέρες, είναι 12, 14 ημέρες. Άρα, οι θάνατοι που βλέπουμε, οι άνθρωποι που βλέπουμε να διασωληνώνονται, είναι αυτοί που νόσησαν πριν 15 ημέρες. Ο αριθμός θα εξακολουθεί να αυξάνει ακόμη, σίγουρα για τις επόμενες ημέρες, ακόμη κι αν τα κρούσματα εμφανίσουν σημαντική μείωση. Είναι όμως σημαντικό να έχουμε αυτή τη σημαντική μείωση». 

Σε σύγχυση βρέθηκε εξάλλου η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και όταν ρωτήθηκε για την περίπτωση ανηλίκων που έχουν εμβολιαστεί και σήμερα δεν έχουν πρόσβαση σε δωρεάν self test καθώς στο σχολείο πηγαίνουν με το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αρχικά αντέδρασε με έκπληξη στο σχετικό ερώτημα, λέγοντας «οι ανήλικοι εμβολιασμένοι παίρνουν self test από τα σχολεία τους, τι εννοείτε "εμβολιασμένοι ανήλικοι", τα παιδιά στα σχολεία παίρνουν 2 self test την εβδομάδα, τι πρέπει να ανοίξει;». Όταν ωστόσο αμέσως μετά ο δημοσιογράφος επέμεινε ότι «οι εμβολιασμένοι δεν παίρνουν», η κα Γκάγκα το παραδέχθηκε: «σωστά, αυτό πρέπει να το δούμε, έχετε δίκιο», επανέλαβε αρκετές φορές, «θα το δούμε και θα το διορθώσουμε».

Εξάλλου, προσπάθησε να διασκεδάσει τις κατηγορίες σύσσωμης της ιατρικής κοινότητας του δημόσιου συστήματος Υγείας για μετατροπή του σε «μονοθεματικό» την ώρα που οι ιδιωτικές κλινικές θησαυρίζουν από τα non covid περιστατικά. «Μόνο στην 4η υγειονομική περιφέρεια, που πιάνει 2 από τα 4 μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και αυτά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μέχρι Αλεξανδρούπολη και Διδυμότειχο, το Νοέμβριο είδαν στα εξωτερικά ιατρεία, στα επείγοντα, 41.000 άτομα. Και έκαναν 16.500 εισαγωγές non covid και 2.900 εισαγωγές covid. Άρα, το ΕΣΥ λειτουργεί πλήρως», υποστήριξε η κα Γκάγκα. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι «σε κάποια νοσοκομεία χρειάστηκε να ακυρώσουμε επεμβάσεις, για να μπορέσουμε να έχουμε χώρο για όλους τους ασθενείς. Αυτές έχουν πάει ήδη σε άλλα νοσοκομεία, το Θεαγένειο και ιδιωτικές κλινικές. Δεν υπάρχει άρρωστος που μένει χωρίς φροντίδα, τα επείγοντα δεν έχουν ακυρωθεί καθόλου. Τα άλλα χειρουργεία που πρέπει να γίνουν, γίνονται όλα, με διάφορους τρόπους».

Σημειώνεται ότι παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις η κα Γκάγκα απέφυγε να αναφερθεί σαφώς σε πιθανή επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού ώστε να καλύπτει τις ηλικίες 50 ετών και άνω. Περιορίστηκε να σχολιάσει ότι «δεν βλέπουμε πολλά βαριά κρούσματα στην ηλικία των 50 ... τα μέτρα συζητώνται. Μπορεί αύριο η Όμικρον να αλλάξει τελείως την άποψή μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL