Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Ιωάννα Κούρτοβικ στην «Α» / Το θέμα Κουφοντίνα δεν το διαχειρίζεται η Δικαιοσύνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιωάννα Κούρτοβικ στην «Α» / Το θέμα Κουφοντίνα δεν το διαχειρίζεται η Δικαιοσύνη

ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ

Με μια εντελώς διασταλτική ερμηνεία του νόμου, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας έκρινε ότι ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια για τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη Δημήτρης Κουφοντίνας θεμελιώνει το δικαίωμα για αίτηση αποφυλάκισης όχι το 2022, όπως ήταν το νομικά αναμενόμενο, αλλά τον Σεπτέμβριο του 2027.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών κάνει έτσι χρήση του νέου Ποινικού Κώδικα, ψηφισμένου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προβλέπει ότι οι πολυ-ισοβίτες θεμελιώνουν δικαίωμα αίτησης για αποφυλάκιση στα 25 χρόνια και όχι στα 19, όπως προβλέπεται για τους ισοβίτες και όπως προβλεπόταν για όλους (ισοβίτες και πολυ-ισοβίτες) με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα.

Ωστόσο η επίκληση του νέου Ποινικού Κώδικα έναντι του παλαιού από το Συμβούλιο παραβιάζει ευθέως τόσο του άρθρο 1 όσο και το άρθρο 2 του Π.Κ., τα οποία ρητώς αναφέρουν αφενός ότι «δεν υπάρχει έγκλημα χωρίς νόμο» (άρα δεν μπορεί μια νέα διάταξη του Π.Κ. να έχει αναδρομική ισχύ στην εκτέλεσή της) και αφετέρου ότι ο κατηγορούμενος επωφελείται πάντα της ευνοϊκότερης διάταξης όταν αυτή έχει αλλάξει στο ενδιάμεσο.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι στο σκεπτικό του το Συμβούλιο της Λαμίας αναφέρεται σε αυτή την αρχή της ευνοϊκότερης διάταξης και, αφού την επικαλεστεί, κρίνει ότι ο Κουφοντίνας πρέπει να κριθεί με τη δυσμενέστερη διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα.

Ιωάννα Κούρτοβικ
Βγήκαν ειδικοί νόμοι, παραβιάστηκαν ακόμη και αυτοί για να καταπατηθούν τα δικαιώματά του, (...) ήταν αυτονόητο ότι δεν θα δίσταζαν να καταπατήσουν το σύνταγμα, τις θεμελιώδεις αρχές του Ποινικού Δίκαιου και τις βασικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Ιωάννα Κούρτοβικ, συνήγορος Κουφοντίνα

Δηλώσεις αναφορικά με το ζήτημα έκανε στην ΑΥΓΗ η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα Ιωάννα Κούρτοβικ, η οποία επαναλαμβάνει τη θέση της για αποφάσεις που παίρνονται στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια, την οποία είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά κατά την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα με αφορμή τη μεταγωγή του στη Λαμία. Αναλυτικά η κυρία Κούρτοβικ, μιλώντας στην ΑΥΓΗ, αναφέρει:

«Το ξέραμε ότι θα ήταν απορριπτικό το βούλευμα, καθώς υπάρχει η 'υποψία' ότι αυτό το ζήτημα δεν το διαχειρίζεται η Δικαιοσύνη. Αφού για τον κρατούμενο αυτόν βγήκαν ειδικοί νόμοι, παραβιάστηκαν ακόμη και αυτοί για να καταπατηθούν τα δικαιώματά του, κινδύνεψε μια κυβέρνηση (ο πρωθυπουργός πανηγύριζε τη λήξη της απεργίας πείνας ως νίκη της κυβέρνησής του: 'αντέξαμε' είπε), ήταν αυτονόητο ότι δεν θα δίσταζαν να καταπατήσουν το σύνταγμα, τις θεμελιώδεις αρχές του Ποινικού Δικαίου και τις βασικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για να τον κρατήσουν στη φυλακή.

Οι δικαστές της Λαμίας έκαναν έναν άθλο: αφού θεμελίωσαν με εξαιρετικό τρόπο τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εφαρμοστεί η διάταξη που όριζε τα 19 χρόνια ως εκτιτέα ποινή για τα ισόβια, έκαναν ένα άλμα ανατροπής στις τελευταίες σελίδες του σκεπτικού τους καταλήγοντας ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας πρέπει να μείνει στη φυλακή 25 χρόνια. Αν και το Εφετείο αποφασίσει τα ίδια, δεκάδες βουλεύματα που έκριναν μέχρι σήμερα αλλιώς πρέπει να αναιρεθούν και οι απολυμένοι κρατούμενοι να γυρίσουν στη φυλακή. Η ασφάλεια δίκαιου έχει κατακρεουργηθεί».

Θυμίζουμε ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας συμπλήρωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο 19 χρόνια στις φυλακές, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2027 θα έχει συμπληρώσει τα 69 χρόνια του.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL