Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Πάπας Φραγκίσκος / Αλληλεγγύη και ανθρωπιά ενάντια στο ναυάγιο του πολιτισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάπας Φραγκίσκος / Αλληλεγγύη και ανθρωπιά ενάντια στο ναυάγιο του πολιτισμού

ΠΑΠΑΣ

Εμπρός, όλοι μαζί, να προχωρήσουμε στο μέλλον, να αφεθούμε στην Οδύσσεια της ζωής, να περάσουμε από τα κοινωνικά δίκτυα στις φιλίες της ζωής, την πραγματική κοινωνικότητα, τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους νέους και τις νέες στο καθολικό σχολείο των μοναχών Ουρσουλίνων στο Μαρούσι, ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα. «Ας υπερβούμε την παράλυση του φόβου, την αδιαφορία που σκοτώνει, την κυνική αδιαφορία που με γάντια βελούδινα καταδικάζει σε θάνατο όποιον βρίσκεται στο περιθώριο! Ας συγκρουστούμε ριζικά με την επικρατούσα σκέψη, εκείνην που περιστρέφεται γύρω από το προσωπικό εγώ, γύρω από τους προσωπικούς και εθνικούς εγωισμούς, που γίνονται μέτρο και κριτήριο για το καθετί» είχε προειδοποιήσει, την προηγούμενη, από το Καρά Τεπέ της Λέσβου ο Πάπας.

"Οι νέοι πρέπει να αντιδράτε"

«Ο φίλος είναι ο άλλος εαυτός μας" τόνισε ο Πάπας στο Μαρούσι, υποστηρίζοντας ότι «είναι κοπιαστικό να αφήσει κανείς τις ανέσεις, γιατί είναι πιο εύκολο να κάθεται στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση. Μα αυτό είναι κάτι παλιό, δεν είναι για τους νέους. Οι νέοι πρέπει να αντιδράτε» συνέχισε ο Πάπας, προειδοποιώντας τους νέους «Μην αφήνετε να σας φοβίσουν με τις αμφιβολίες, που αποτελούν βιταμίνες της πίστης, μην αφήσετε να σας φυλακίσουν σε έναν ψηφιακό κόσμο γεμάτο δήθεν, που είναι πολύ social, αλλά λίγο κοινωνικός, μην ακούτε τους εκτελεστές της ελπίδας, μην αισθάνεστε ηττημένοι, μην ακούτε τις σειρήνες των σαγηνευτικών μηνυμάτων, που στοχεύουν στα εύκολα κέρδη, τις πλαστές ανάγκες του καταναλωτισμού, τη λατρεία της ευημερίας». Να μην εξαρτάται η ζωή σας «από τα ρούχα που φοράτε, τα αυτοκίνητο που οδηγείτε, το πώς σας κοιτούν οι άλλοι» τόνισε ο Πάπας.

«Πρέπει να ξέρεις ότι αξίζεις γι' αυτό που είσαι, όχι γι' αυτά που έχεις. Δεν αξίζεις ανάλογα με τη μάρκα του ρούχου ή των παπουτσιών που φοράς, αλλά γιατί είσαι μοναδικός, γιατί είσαι μοναδική. Η αντίσταση δεν είναι εύκολη» συνέχισε ο Πάπας, προτιμώντας από τον Οδυσσέα, που έκλεισε τα αυτιά του για να μη μαγευτεί από τις Σειρήνες, τον Ορφέα, που αντιμετώπισε την πρόκληση τραγουδώντας καλύτερα από τις Σειρήνες, που σιώπησαν.

Μήνυμα κατά του ρατσισμού

Ο Πάπας κάλεσε χθες τους νέους και τις νέες να συμμετάσχουν στις προκλήσεις της καθημερινότητας, όπως, με την ίδια θέρμη, στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας στο Μέγαρο Μουσικής, τα έβαλε με τους ισχυρούς. Χωρίς αμφιβολία, όμως, η επίσκεψή του στη Λέσβο αποτέλεσε το αποκορύφωμα του ταξιδιού του, εάν όχι την αιτία, για να στείλει ένα μήνυμα που ξεπερνά τις μιζέριες της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών αρχών για να απευθυνθεί στους ανθρώπους όλου του κόσμου που αγωνίζονται κατά του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, της διατήρησης προνομίων και της διεύρυνσης των ανισοτήτων.

«Η Μεσόγειος, που για χιλιετίες ένωσε λαούς διαφορετικούς και χώρες μακρινές, γίνεται ένα κρύο κοιμητήριο δίχως επιγραφές. Αυτός ο μεγάλος ταμιευτήρας, κοιτίδα τόσων πολιτισμών, φαίνεται σήμερα σαν καθρέπτης θανάτου. Ας μην αφήσουμε η θάλασσά μας να μετατραπεί σε μια θάλασσα νεκρών, αυτός ο χώρος συνάντησης να γίνει θέατρο σύγκρουσης! Ας μην επιτρέψουμε αυτή η 'θάλασσα αναμνήσεων' να μεταμορφωθεί σε 'θάλασσα λησμονιάς'. Σας παρακαλώ, ας σταματήσουμε αυτό το ναυάγιο πολιτισμού» τόνισε ο Πάπας.

Με τον Κύριλλο στη Μόσχα

Επιστρέφοντας στη Ρώμη, ο Πάπας αποκάλυψε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροσκάφος ότι σχεδιάζει να συναντήσει τον Πατριάρχη Κύριλλο στη Μόσχα σαν «αδελφός προς αδελφό», ξεπερνώντας ακόμη και τα πρωτόκολλα για να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψη Πάπα στη Ρωσία από το σχίσμα του 1054.

Ο Ιωσήφ Στάλιν κάποτε είχε υποτιμήσει το Βατικανό, ρωτώντας περιφρονητικά πόσες μεραρχίες έχει ο Πάπας. Ο τωρινός ένοικος του Κρεμλίνου κατάφερε να μετατρέψει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας σε πηγή συναίνεσης ή τουλάχιστον ανοχής στην αυταρχική πολιτική και εξουσία του, μιας και η ρωσική Εκκλησία έχει αναγνωρίσει παραδοσιακά την υποτέλειά της στον άρχοντα του Κρεμλίνου, ή, παλαιότερα, των Ανακτόρων της Πετρούπολης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL