Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Θεσσαλονίκη / Καταπέλτης η ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο του 25χρονου στο κέντρο αποκατάστασης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Καταπέλτης η ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο του 25χρονου στο κέντρο αποκατάστασης

EUROKINISSI

Τα χτυπήματα που δέχθηκε στο κεφάλι ο 25χρονος προκάλεσαν εγκεφαλική αιμορραγία και ισχαιμία μυοκαρδίου, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση. Ο νεαρός που είχε εισαχθεί στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος», υπέστη άγριο ξυλοδαρμό στις 28 Νοεμβρίου και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, όπου όμως κατέληξε λίγες ώρες αργότερα.

Τα ευρήματα της νεκροψίας - νεκροτομή που διενήργησε ιατροδικαστής αποδίδουν τον θάνατο σε εγκεφαλική αιμορραγία και ισχαιμία μυοκαρδίου. Ο νεαρός δεν φαίνεται να είχε ιστορικό στεφανιαίας νόσου και το ισχαιμικό επεισόδιο φέρεται να προκλήθηκε από στρεσογόνο γεγονός το οποίο βίωσε. Εκκρεμούν ακόμη τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

Επισήμως ο νεαρός φιλοξενούμενος του ιδρύματος υπέστη ξυλοδαρμό και είναι σε εξέλιξη ένορκη διοικητική εξέταση για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΠΚΜ), Βασιλική Νάκου, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκειμένου, όπως δήλωσε, «να διερευνηθεί αν τελέστηκαν πράξεις που συνιστούν ποινικά αδικήματα».

Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι στην μηνυτήρια αναφορά περιγράφεται περιστατικό βίας σε βάρος του νεαρού από άλλον περιθαλπόμενο και αμελής συμπεριφορά εργαζόμενου σχετικά με το περιστατικό αυτό.

Ωστόσο, δεν είναι όμως η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο Ίδρυμα βρίσκεται στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας, καθώς τον Απρίλιο του 2018, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης δίκασε υπόθεση κακοποίησης σε βάρος τριών περιθαλπόμενων που είχε αποκαλυφθεί σχεδόν τέσσερα χρόνια νωρίτερα, με κατηγορούμενους εργαζόμενους της Δομής.

Το δικαστήριο τιμώρησε έναν υπάλληλο ως φυσικό δράστη που κατηγορείτο ότι «χτύπησε με άγνωστο αντικείμενο τους περιθαλπόμενους που λόγω της πνευματικής αναπηρίας τους ετύγχαναν ανίκανοι να αντισταθούν», όπως επίσης μια νοσοκόμα και ένα στέλεχος για παράβαση καθήκοντος. Οι ποινές ήταν 4 ετών και 1 έτους, με αναστολή, αντιστοίχως. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εισαγγελέας της έδρας αξιολογώντας το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων είχε σχολιάσει στην αγόρευσή της: «Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η όλη λειτουργία του Ιδρύματος».

Ο δικηγόρος της οικογένειας του νεαρού, Δημήτρης Γκολέμης, πως από τα στοιχεία της ιατροδικαστικής έκθεσης προκύπτει ξεκάθαρα εγκληματική ενέργεια, κάτι που οι άνθρωποι του ιδρύματος φαίνεται πως προσπάθησαν να αποκρύψουν.

«Μία ημέρα μετά το περιστατικό η ενημέρωση που είχαν οι γονείς ήταν ότι το παιδί τραυματίστηκε πολύ ελαφρά, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και την επόμενη ημέρα θα έβγαινε. Δεν αναφέρθηκε τίποτα για τις συνθήκες και τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Έγινε ξεκάθαρη προσπάθεια συγκάλυψης του περιστατικού και μίας εγκληματικής ενέργειας, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL