Live τώρα    
1°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
1 °C
-0.2°C2.2°C
2 BF 94%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
1 °C
-1.2°C3.0°C
1 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
3 °C
1.5°C6.2°C
4 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
3 °C
2.7°C5.3°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
0 °C
-0.5°C-0.1°C
3 BF 51%
Επίορκοι αστυνομικοί / Μαφιόζικη δομή είχε η συμμορία - Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα - Όλα τα στοιχεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίορκοι αστυνομικοί / Μαφιόζικη δομή είχε η συμμορία - Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα - Όλα τα στοιχεία

Επίορκοι αστυνομικοί 1

Τα στοιχεία που έδωσε στο φως της δημοσιότητας η αστυνομία καταδεικνύουν ότι η εγκληματική οργάνωση με τη συμμετοχή επίορκων αστυνομικών που δρούσε από το 2013 δίνοντας νέα «ταυτότητα» και νομιμοποιητικά έγγραφα σε σκληρούς κακοποιούς ακόμα και δολοφόνους, είχε μαφιόζικη δομή ενώ το συνολικό όφελος για τα μέλη ήταν πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ.

Δύο ιδιώτες παρουσιάζονται από την αστυνομία ως ηγετικά στελέχη του κυκλώματος, 9 αστυνομικοί, ένας πολιτικός υπάλληλος, ένας δικηγόρος, ένας υπάλληλος ληξιαρχείου και ακόμα 5 ιδιώτες ως μέλη.

Η εγκληματική οργάνωση ήταν πολυπλόκαμη αφού στη δικογραφία περιλαμβάνονται 195 άτομα, μεταξύ των οποίων 21 αστυνομικοί, 2 απόστρατοι, μία πολιτική υπάλληλος και 171 ιδιώτες

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται  κάθε μέλος της εγκληματικής οργάνωσης είχε διακριτό ρόλο που –κατά περίπτωση- ήταν η προσέλκυση ενδιαφερόμενων, η παράσταση ως μάρτυρας ταυτοπροσωπείας, η προμήθεια πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης, η έκδοση δελτίων ταυτότητας, η παροχή πληροφοριών μέσω αναζητήσεων σε ηλεκτρονικές εφαρμογές της Ελληνικής Αστυνομίας ή γενικότερα στην  υποβοήθηση του έργου της οργάνωσης.

Το κύκλωμα είχε αναπτύξει ιεραρχικά δομημένο και πολύπλοκο δίκτυο συνεργατών, οι οποίοι υπό τις εντολές του διευθύνοντα της οργάνωσης, δραστηριοποιούνταν στην έκδοση γνησίων (τυπικά) δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων Έλληνα πολίτη, κυρίως σε αλλοδαπούς αλλά και σε ημεδαπούς, πολλές φορές με πλούσιο ποινικό παρελθόν.

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Επίορκοι αστυνομικοί 5


Συγκεκριμένα, ο «διευθυντής» της οργάνωσης, κατηύθυνε τα υπόλοιπά μέλη και συντόνιζε τις ενέργειές τους, έφερνε σε επαφή τους ενδιαφερόμενους με τα «αρμόδια» μέλη της οργάνωσης και καθόριζε το χρηματικό ποσό που έπρεπε να καταβληθεί για την έκδοση των εγγράφων.


Παράλληλα, με τη συνδρομή του δεύτερου ηγετικού στελέχους και υπαλλήλων δημοτολογίων και ληξιαρχείων, αναζητούσαν την κατάλληλη οικογενειακή μερίδα, κυρίως Ελλήνων παλιννοστούντων από χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. ή προέβαιναν στην κατάρτιση τέτοιων μερίδων, μέσω δήλωσης εικονικών γάμων και γεννήσεων στο εξωτερικό, με τη χρήση πλαστών πιστοποιητικών αλλοδαπών Αρχών.


Επιπρόσθετα, καθοδηγούσε τους «πελάτες», προκειμένου να δηλώνουν ως τόπο κατοικίας, διεύθυνση η οποία να εμπίπτει στην εδαφική αρμοδιότητα συγκεκριμένου Τμήματος Ασφαλείας ή Γραφείου Διαβατηρίων, στο οποίο ο αρμόδιος αστυνομικός να ήταν μέλος της οργάνωσης.


Στη συνέχεια, με τη χρήση του εκδοθέντος πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης, τις φωτογραφίες και τα παράβολα, καθώς και με την παρουσία ως μάρτυρα ταυτοπροσωπίας μέλους της οργάνωσης, μετέβαιναν με τον ενδιαφερόμενο στην αρμόδια για την έκδοση αρχή.


Εκεί οι αστυνομικοί, παραλάμβαναν τα σχετικά δικαιολογητικά και προέβαιναν στην παράνομη έκδοση ταυτότητας ή στην ανάλογη διαδικασία για την έκδοση διαβατηρίου.
Επιπρόσθετα, όπως προέκυψε από την έρευνα, κατά περίπτωση, οι αστυνομικοί μέλη της οργάνωσης προέβαιναν για λογαριασμό της οργάνωσης, στον εντοπισμό, μέσω της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων της Ελληνικής Αστυνομίας, στοιχείων ταυτότητας που ακολούθως χρησιμοποιούνταν σε ψευδείς βεβαιώσεις ταυτοπροσωπίας.

Κατά τις συνομιλίες τους τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν κώδικες επικοινωνίας με χαρακτηριστικές λέξεις για τα έγγραφα που εξέδιδε. Συγκεκριμένα, ως «μπλε» ανέφεραν το δελτίο ταυτότητας και ως «βιβλιαράκι» το διαβατήριο, ενώ όπως διαπιστώθηκε, πολλές από τις τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποίησαν στην έκδοση των εγγράφων, ήταν  καταχωρημένες τηλεφωνικές συνδέσεις μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Για την έκδοση των εγγράφων χρησιμοποιούσαν:


•    ψευδή στοιχεία μη υπαρκτών ατόμων ή
•    στοιχεία ομογενών, οι οποίοι διέμεναν μόνιμα στο εξωτερικό ή
•    στοιχεία υπαρκτών ημεδαπών, κατόπιν προηγηθείσας ψευδούς δήλωσης απώλειας νόμιμου δελτίου ταυτότητας ή
•    τα πραγματικά τους στοιχεία ταυτότητας, μέσω παράνομης κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.

Με τη χρήση των εγγράφων αυτών, οι πελάτες του κυκλώματος απολάμβαναν - κατά περίπτωση - πλήθος ευεργετημάτων και συγκεκριμένα:

•    την απόκρυψη τυχόν ποινικού τους παρελθόντος, 
•    την ελεύθερη παραμονή και κίνηση τους στη χώρα,
•    την απρόσκοπτη έξοδό τους από τη χώρα και την ελεύθερη κίνηση και διαμονή σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν (SCHENGEN),
•    την έκδοση αδειών οδήγησης,
•    την κατάρτιση νέων ή τη χρήση υπαρκτών φορολογικών μητρώων με  την κατ’ επέκταση σύσταση εταιρειών και επιχειρήσεων χωρίς την καταβολή των αναλογούντων φόρων, καθώς και
•    τη σύναψη συμβάσεων και συμβολαίων οιασδήποτε μορφής. 

Για την έκδοση κάθε εγγράφου, ο ενδιαφερόμενος κατέβαλε χρηματικό ποσό ύψους τουλάχιστον 30.000 ευρώ.

Τι βρήκαν κατά την έφοδο σε σπίτια, αστυνομικά τμήματα, εργασιακούς χώρους, καταστήματα και αυτοκίνητα


•    2 περίστροφα, πιστόλι, γεμιστήρες και 382 φυσίγγια,
•    φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και 3 τάμπλετ,
•    κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, σκληρός δίσκος και ssd δίσκος,
•    15 USB, 6 εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, αντάπτορες και κάρτες μνήνης,
•    συσκευές gps tracker,
•    608.025 ευρώ,
•    37 κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim,
•    ψηφιακή κάμερα,
•    μηχάνημα πλαστικοποίησης εγγράφων και υλικά πλαστικοποίησης,
•    4 πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων,
•    ναρκωτικά δισκία και ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης,
•    έγγραφα «APOSTILLE», ληξιαρχικές πράξεις συμφώνων συμβίωσης, αντίγραφα σελίδων διαβατηριών και βίζα, σφραγίδες, πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, ληξιαρχική πράξη θανάτου, ταυτότητα, διαβατήρια, σημειωματάρια, ημερολόγια και ημερολόγια τσέπης με ιδιόχειρες σημειώσεις, βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, εκτυπώσεις παραβόλων, φάκελοι με έγγραφα που αφορούν δελτία ταυτότητας, υπηρεσιακό δελτίο ταυτότητας για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή, κενά έντυπα υπεύθυνης δήλωσης με σφραγίδες γνησίου υπογραφής καθώς και φωτοαντίγραφα ταυτοτήτων και αδειών διαμονής αλλοδαπών. 
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρους τους, οδηγήθηκαν, στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος τους παρέπεμψε στην ειδική Ανακρίτρια Διαφθοράς προς διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Επίορκοι αστυνομικοί 3

Δικογραφία 8.000 σελίδων

Στην 8.000 σελίδων δικογραφία, η οποία περιέχει απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες και βίντεο, περιγράφεται με πάσα λεπτομέρεια το δυσώδες πολυπλόκαμο κύκλωμα με τη συμμετοχή αστυνομικών από πλείστα αστυνομικά τμήματα που έναντι μεγάλης αμοιβής έδιναν νέα «ταυτότητα» και «ξελάσπωναν» σκληρούς κακοποιούς ακόμα και δολοφόνους.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχουν βρεθεί αποδεικτικά για περισσότερες από 200 περιπτώσεις στις οποίες το κύκλωμα «καθάριζε» ποινικούς με την έκδοση νέας ταυτότητας, διαβατηρίου και άλλων νομιμοποιητικών εγγράφων σε διωκόμενους κακοποιούς με βαρύ ποινικό μητρώο.

Ανάλογα με τις απαιτήσεις και το «ποιόν του πελάτη», καθοριζόταν και η ταρίφα, η οποία, πάντως κινούνταν γύρω στις 30.000 ευρώ.

Επίορκοι αστυνομικοί 4

Το Εσωτερικών Υποθέσεων ξεκίνησε την έρευνα για την αποκάλυψη του δυσώδους κυκλώματος το 2021 μετά από ανώνυμη καταγγελία που έλαβε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «πελάτες» του κυκλώματος ήταν στην πλειοψηφία τους Αλβανοί που είχαν ποινικό μητρώο, στους οποίους τα μέλη του κυκλώματος χορηγούσαν δικαιολογητικά με τα οποία εμφανίζονταν σαν ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση. 

Έτσι άλλαζαν την ταυτότητά τους και αποκτούσαν ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και άλλα νομιμοποιητικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα εξασφάλιζαν την νόμιμη έξοδό τους από την Ελλάδα προς άλλες χώρες, ιδιαιτέρως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν.

Να σημειωθεί ότι όπως έγινε γνωστό ο 37χρονος αλβανικής καταγωγής που δολοφονήθηκε σε βενζινάδικο επί της Θηβών, στην Νίκαια, στις 16 Νοεμβρίου, είχε εκδώσει πιστοποιητικά από το κύκλωμα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 37χρονος πήρε χαρτιά από το κύκλωμα και ελληνοποιήθηκε ως ομογενής από χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Έχοντας «καθαρίσει» το ποινικό του μητρώο, αγόρασε το βενζινάδικο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL