Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Γιώργος Πατούλης / Ροκανίζει τον χρόνο με διαβουλεύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Πατούλης / Ροκανίζει τον χρόνο με διαβουλεύσεις

ΠΑΤΟΥΛΗΣ

Ροκανίζει λίγο ακόμη χρόνο ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης σε σχέση με το ζέον ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας.

Μπορεί χθες η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) να ενέκρινε το κείμενο του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), αλλά με αυτή την απόφαση ξεγυμνώνονται οι φλογερές και μεγαλόφωνες υποσχέσεις του νυν περιφερειάρχη ότι δήθεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πρόκληση για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα της Αττικής!

Την ίδια ώρα ο Γ. Πατούλης μένει έκθετος καθότι υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός έναντι της προκατόχου του Ρένας Δούρου και τώρα αποκαλύπτεται η επί δυόμισι χρόνια καθυστέρησή του να υλοποιήσει έστω και μία νέα παρέμβαση σε σχέση με αυτές που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.

Έτσι, λοιπόν, χθες ο Γ. Πατούλης, διά του εκλεκτού του προέδρου του ΕΔΣΝΑ Βασίλη Κόκκαλη, έθεσε τελικώς σε τροχιά διαβούλευσης το ΠΕΣΔΑ, καθώς ο τελευταίος συγκάλεσε συνεδρίαση της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ με αντικείμενο την έγκριση του τελικού κειμένου. Και αφού εγκρίθηκε ομοφώνως, ο Β. Κόκκαλης κήρυξε και επισήμως «την περίοδο ουσιαστικής διαβούλευσης», ώστε «η Αττική να γυρίσει ουσιαστικά σελίδα και να περάσει στην εποχή της υιοθέτησης των κανόνων της κυκλικής οικονομίας», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του!

Διαβούλευση χωρίς χρονοδιάγραμμα

Πρόκειται για το κείμενο της μελέτης για την 3η Αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, το οποίο απεστάλη μόλις χθες στους 66 δημάρχους της Αττικής, ακολούθως «θα διαβιβαστεί άμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος» και «στη συνέχεια θα εισαχθεί για συζήτηση και έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής» όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Βέβαια, με βάση τα γραφόμενα της ανακοίνωσης, δεν προκύπτει σαφές χρονοδιάγραμμα διαβούλευσης, πράγμα που κινεί υποψίες για τον κίνδυνο διαμόρφωσης τετελεσμένων, που θα έχουν επιπτώσεις στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων έως τον Οκτώβριο του 2023, οπότε θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης και στην Περιφέρεια Αττικής! Ο μόνος χρονικός ορίζοντας που έχει κάνει γνωστό ο Γ. Πατούλης είναι η «κρίσιμης σημασίας» πρόθεσή του «το νέο ΠΕΣΔΑ να έχει εγκριθεί έως την άνοιξη του 2022».

Πάντως, έχοντας χάσει δυόμισι χρόνια, η διοίκηση Πατούλη έρχεται να επαναλάβει τις εγκεκριμένες δεσμεύσεις από την προηγούμενη σύνθεση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, που στηρίζονται στις οδηγίες της Ε.Ε. για την κυκλική οικονομία. Βέβαια η διοίκηση Πατούλη υποβαθμίζει διαρκώς τη δέσμευση για καύση σύμμεικτων απορριμμάτων, η οποία, ως προβλεπόμενη από τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό, είναι πλέον προ των πυλών!

Ο δε Γ. Πατούλης, παρότι δεσμεύτηκε ενώπιον των 66 δημάρχων της Αττικής ότι δεν θα δημιουργηθούν μονάδες καύσης εντός των έξι πάρκων κυκλικής οικονομίας, στο νέο κείμενο του ΠΕΣΔΑ αναφέρεται ρητώς η ενεργειακή αξιοποίηση υπολειμμάτων των αστικών αποβλήτων.

Αποσιωπάται η καύση

Ο Γ. Πατούλης επιλέγει, λοιπόν, να αποσιωπά τον σχεδιασμό για την καύση και να φωτίζει τον σχεδιασμό του για τη χωροθέτηση μόνον των έξι μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων με όρους «χωροταξικής δικαιοσύνης», όπως ο ίδιος αναφέρει, στην κατανομή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας!

Από τις έξι μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων ο Γ. Πατούλης αναφέρει ότι «οι τέσσερις είναι ήδη δρομολογημένες (βλ. «Πράσινο Εργοστάσιο» στο ΕΜΑΚ, ΜΕΑ Γραμματικού, οι Μονάδες Κεντρικού Τομέα και Πειραιά που θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ) και οι άλλες δύο θα δρομολογηθούν εντός του 2022.

Πάντως, οι στόχοι του νέου ΠΕΣΔΑ, ο οποίοι συνιστούν εναρμόνιση με τις οδηγίες της Ε.Ε., είναι υπερβολικά φιλόδοξοι δεδομένων των καθυστερήσεων στην κατασκευή της απαιτούμενης υποδομής, αφού μέχρι το 2025 πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των παραγόμενων αστικών στερεών αποβλήτων τουλάχιστον σε ποσοστό 55% κατά βάρος και έως 60% κατά βάρος μέχρι το 2030! Επίσης η ανακύκλωση πρέπει έως το 2025 να φτάσει στο 65% των υλικών κατά βάρος και έως το 2030 στο 70% κατά βάρος!

Τέλος, στο νέο κείμενο του ΠΕΣΔΑ προβλέπονται χαμηλά ποσοστά ταφής, κάτω του 10% μέχρι το 2030, σε συνδυασμό με ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων ΑΣΑ και των δευτερογενών (απορριμματογενών) καυσίμων. Και εδώ εισάγονται οι μονάδες καύσης στον σχεδιασμό Πατούλη. Τέλος, στο κείμενο του ΠΕΣΔΑ αναφέρεται η διασφάλιση της ασφαλούς υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων της επεξεργασίας με κατάλληλη διαστασιολόγηση των μονάδων!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL