Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Νέα αφρικανική μετάλλαξη / Τι ξέρουμε για τη νέα παραλλαγή Β.1.1.529 του κορωνοϊού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα αφρικανική μετάλλαξη / Τι ξέρουμε για τη νέα παραλλαγή Β.1.1.529 του κορωνοϊού

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΜΒΟΛΙΟ
EPA/Juan Ignacio Roncoroni

H νέα αφρικανική μετάλλαξη Β.1.1.529, για την οποία όπως αναφέρεται εκτενώς είναι πιθανώς να σηματοδοτηθεί με το ελληνικό γράμμα Ν (στα αγγλικά Nu) έχει προκαλέσει συναγερμό διεθνώς. Τι ξέρουμε όμως γι' αυτήν τα πρώτα 24ωρα από τον επίσημο εντοπισμό της σε Μποτσουάνα, Νότιο Αφρική και Χονγκ Κονγκ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο διευθυντής του «ΕΟΔΥ» της Νοτίου Αφρικής καθηγητής Τούλιο ντε Ολιβέιρα έκανε λόγο για «ασυνήθιστο "αστερισμό" μεταλλάξεων» σε μία παραλλαγή του Sars-CoV-2 «πολύ διαφορετική» από τις άλλες ευρέως διαδεδομένες. «Μας εξέπληξε, έχει κάνει μεγάλο εξελικτικό άλμα με πολλές παραπάνω μεταλλάξεις από όσες αναμέναμε», όπως τόνισε. Ήδη επιστήμονες που μιλούν σε μεγάλα διεθνή ΜΜΕ χρησιμοποιούν όρους όπως «τροματική» ή «η χειρότερη μέχρι τώρα». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις συντείνουν ότι ο «ασθενής μηδέν», από τον οποίο προέκυψε η παραλλαγή B.1.1.529 με τα τόσο διαφορετικά χαρακτηριστικά, δεν μπόρεσε να ανανήψει από την covid-19.

Επίπεδο μεταλλάξεων σε σχέση με τον αρχικό Sars-CoV-2
Είναι η πιο μεταλλαγμένη παραλλαγή του κορωνοϊού, με 50 μεταλλάξεις σε όλο τον κορωνοϊό. Ακόμη πιο σημαντικό, πάνω από 30 μεταλλάξεις εντοπίζονται στην πρωτεΐνη ακίδα, εκεί δηλαδή που στοχεύουν τα εμβόλια που είναι σήμερα διαθέσιμα. Ακόμη 10 μεταλλάξεις εντοπίζονται στον «τομέα δέσμευσης του υποδοχέα», δηλαδή στο τμήμα του κορωνοϊού που έρχεται πρώτο σε επαφή με τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού. Για να γίνει μία σύγκριση, η παραλλαγή Δέλτα έχει μόνο 2 σε σχέση με τον αρχικό κορωνοϊό.

Πού έχει ήδη εντοπιστεί
Φαίνεται να ξεκίνησε από την Μποτσουάνα και τη Νότιο Αφρική, όπου φαίνεται να έχει διασπαρεί ήδη σημαντικά. Ταξιδιώτης από τη Νότιο Αφρική επιβεβαιωμένα την μετέφερε στο Χονγκ Κονγκ. Ο εντοπισμός της στο Ισραήλ σε ταξιδιώτες από το Μαλάουι (χώρα στην ανατολική Αφρική) υποδεικνύει μεγαλύτερη εξάπλωση στην ήπειρο. Καθώς η Β.1.1.529 έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται στα τυπικά τεστ μπορεί να αξιοποιηθεί για να εντοπιστεί η παραλλαγή χωρίς πλήρη γενετική ανάλυση. Όπως αναφέρει το BBC, αυτό υποδεικνύει ότι ήδη η νέα παραλλαγή μπορεί να έχει κυριαρχήσει κατά 90% μεταξύ των κρουσμάτων στην περιφέρεια της Χατέν (Gauteng όπως γράφεται στα αγγλικά) και να βρίσκεται στις περισσότερες περιοχές της Νοτίου Αφρικής.

Πόσο γρήγορα εξαπλώνεται
Μόνο στην περιφέρεια της Χατέν έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως 77 περιπτώσεις Β.1.1.529, 4 ακόμη στην Μποτσουάνα και 1 στο Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο το Reuters μιλά ήδη για τριψήφιο αριθμό περιστατικών στη χώρα, ενώ και το Ισραήλ έχει ανακοινώσει 1 και πιθανώς 3 περιστατικά.  Στοιχεία που δημοσίευσαν οι Financial Times και αναπαρήχθηκαν στα social media δείχνουν δεκαπλάσια ταχύτητα σε σχέση με τη Δέλτα στο ρυθμό με τον οποίο κυριάρχησε ως προς το ποσοστό επί των συνολικών κρουσμάτων κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι στις αρχές της χρονιάς η παραλλαγή Βήτα (επίσης από τη Νότιο Αφρική) είχε προκαλέσει ανησυχία λόγω της ικανότητας να προσπερνά τις άμυνες του οργανισμού, αλλά πρακτικά υπερνικήθηκε από την Δέλτα που είχε πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα διάχυσης στην κοινότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσο επικίνδυνη είναι
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι ο αριθμός των μεταλλάξεων δεν συνδέεται με το μέγεθος της απειλής. Το πώς διαφοροποιείται σε σχέση με τις γνωστές παραλλαγές είναι αυτό που εξετάζεται αυτές τις ώρες. Μερικές από τις μεταλλάξεις έχουν ήδη εντοπιστεί μεμονωμένες σε άλλες παραλλαγές, γεγονός που βοηθά να κατανοηθεί ο ρόλος τους. Η N501Y φαίνεται ότι ενισχύει την μεταδοτικότητα. Άλλες κάνουν τα αντισώματα να εντοπίζουν δυσκολότερα τον κορωνοϊό. Πολλές μεταλλάξεις εντοπίζονται για πρώτη φορά. Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Λέσερς του πανεπιστημίου Κουαζούλου-Νατάλ της Νοτίου Αφρικής υπογράμμισε τις ανησυχίες για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ικανότητα διάχυσης στην κοινότητα, πιθανώς και για ικανότητα να προσπερνά άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πόσο αντέχει στα υπάρχοντα εμβόλια
Μία τόσο διαφορετική παραλλαγή σε σχέση με τον αρχικό κορωνοϊό που προέκυψε στην Γουχάν της Κίνας στα τέλη του 2019, είναι πιθανό να καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια που έχουν δημιουργηθεί για να προστατεύουν από σοβαρή νόσηση με covid-19.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL