Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.6°C25.8°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.9°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.6°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.0°C
2 BF 38%
Προσφυγικό / Εγκαινιάζονται τα νέα κλειστά κέντρα σε Λέρο και Κω
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Εγκαινιάζονται τα νέα κλειστά κέντρα σε Λέρο και Κω

ΛΕΡΟΣ

Τις συμβάσεις για τα κλειστά Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) σε Λέσβο, Χίο και στο Φυλάκιο  Έβρου, που πρόκειται να κοστίσουν συνολικά 176.576.000 ευρώ, παρουσίασε το απόγευμα της Δευτέρας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, με τη γνωστή αφήγηση περί προστασίας των νησιών “ώστε να μην ξαναβιώσουμε τα γεγονότα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ”.

Το νέο στοιχείο της επιχειρηματολογίας του ήταν η αναφορά σε πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO (Οκτώβριος 2021), σύμφωνα με την οποία "το 62% των κατοίκων του βόρειου Αιγαίου προτιμούν τη δημιουργία νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών στις προτεινόμενες τοποθεσίες».

Χθες το υπουργείο Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι το προσεχές Σάββατο πρόκειται να εγκαινιαστούν τα νέα κλειστά κέντρα στο Λακκί της Λέρου και στο Μεσοβούνι της Κω.

Αποκλεισμοί, εγκλεισμοί και επιτήρηση

Ωστόσο, μόλις πριν από λίγες ημέρες το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) δημοσίευσε την πρώτη αναφορά του σχετικά με την πρώτη κλειστή δομή που λειτουργεί τους τελευταίους δύο μήνες στη Σάμο, περιγράφοντας μια δυστοπική πραγματικότητα αποκλεισμού, εγκλεισμού και συνεχούς επιτήρησης.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, σημειώνει το ΕΣΠ, 364 άτομα κατοικούν στη νέα κλειστή δομή, συνολικής χωρητικότητας 3.000 ατόμων. «Ήδη διαμένοντες στη νέα δομή και επαγγελματίες εργαζόμενοι/ες στο πεδίο αναφέρουν ότι ο έλεγχος κατά την είσοδο είναι εξαντλητικός, ενώ έχει παρατηρηθεί έντονη ελεγκτική συμπεριφορά από τους φύλακες σε επισκέπτες-επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες σε πρόσφυγες κατά την είσοδό τους» επισημαίνουν και υπενθυμίζουν τις δηλώσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περί επανατραυματισμού των ασθενών τους σε συνθήκες περιορισμού της ελευθερίας τους.

«Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) αναφέρει ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης ατόμων, στα οποία παρέχουν ψυχοκοινωνική στήριξη, επιδεινώθηκαν όταν αυτά μεταφέρθηκαν σε περιφραγμένους χώρους που τους θυμίζουν προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες» προσθέτει.

ΛΕΡΟΣ

Μια συγκλονιστική μαρτυρία

Ενδεικτική της απομόνωσης και των συνθηκών ζωής των διαμενόντων στη δομή είναι η μαρτυρία πενταμελούς οικογένειας Κούρδων προσφύγων από τη Συρία την οποία μεταφέρει το ΕΣΠ: «Υπάρχουν μέρες που χρειάζεται να κατέβουμε στο κέντρο για να πάμε στο νοσοκομείο, στο φαρμακείο, να συναντήσουμε δικηγόρο.  Έκανα χειρουργική επέμβαση εδώ στην Ελλάδα και πρέπει να παρακολουθούμαι τακτικά από γιατρό. Στη νέα δομή υπάρχει γιατρός μόνο τις πρωινές ώρες. Για όλα αυτά χρειάζεται να μετακινούμαστε στο Βαθύ και χρήματα δεν υπάρχουν. Μέσα στο καμπ δεν υπάρχει σούπερ μάρκετ, το γεύμα που μοιράζουν μέσα ούτε τρώγεται ούτε αρκεί. Εδώ και τρεις μήνες δεν λαμβάνουμε οικονομική βοήθεια και το λεωφορείο χρειάζεται 1,60 ευρώ/άτομο. Για να κατέβει στο κέντρο η οικογένειά μου -εγώ, η γυναίκα μου και τα τρία μου παιδιά- χρειαζόμαστε 16 ευρώ.

Φτάσαμε στη Σάμο τον Νοέμβριο του 2019, κλείνουμε δύο χρόνια. Είμαστε Κούρδοι από τη Συρία.  Έχουμε κουραστεί πάρα πολύ. Τα παιδιά μας δεν πήγαιναν σχολείο τόσο καιρό, χάθηκε το μέλλον τους αυτά τα δύο χρόνια. Τραγική ήταν η κατάστασή μας πριν, στο παλιό καμπ, και τώρα στη νέα δομή είναι πάλι τραγική - πολλές φορές σκας, πνίγεσαι κλεισμένος εκεί μέσα.

Χίλιες φορές να πεθαίναμε στη χώρα μας, παρά η κατάσταση που ζήσαμε και ζούμε εδώ. Πριν από λίγες ημέρες λάβαμε θετική απόφαση. Χρειάζεται να μεταβούμε στο κέντρο για να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες και να ετοιμάσουμε τα έγγραφά μας και δεν έχουμε τα χρήματα» περιγράφει ο πατέρας της οικογένειας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL