Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Γιώργος Πατούλης / Βρόμικο παιχνίδι με τα σκουπίδια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Πατούλης / Βρόμικο παιχνίδι με τα σκουπίδια

ΠΑΤΟΥΛΗΣ

Αναγκασμένος να πάρει πάνω του το «παιχνίδι» των σκουπιδιών είναι ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, επιχειρώντας αφενός να ξεγλιστρήσει από το διετές κρυφτούλι των καθυστερήσεων, στο οποίο συστηματικά επιδίδεται, και αφετέρου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις των αυτοδιοικητικών, καθώς έντονη είναι η δυσαρέσκεια που συγκεντρώνει από τους 66 δημάρχους.

Ήδη, έντονοι είναι οι αυτοδιοικητικοί κραδασμοί που δέχεται ο Γ. Πατούλης μετά την τελευταίας στιγμής αναβολή του Δ.Σ. του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), που αποφάσισε ο εκλεκτός του και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Βασίλης Κόκκαλης προκειμένου να μην συζητηθεί την Παρασκευή 19η Νοεμβρίου 2021 ούτε το κείμενο της τρίτης αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων για τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας. Ούτε, βεβαίως, τα αντισταθμιστικά ωφελήματα των δήμων που υποδέχονται τα απορρίμματα, ούτε βεβαίως τα διάφορα τρέχοντα θέματα του ΕΔΣΝΑ.

Υπέρβαση Πατούλη

Έτσι, ο Γ. Πατούλης εξέδωσε ο ίδιος, και όχι ο αρμόδιος φορέας, δηλαδή ο ΕΔΣΝΑ, πρόσκληση την Παρασκευή 19η Νοεμβρίου με την οποία καλεί τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ και τους δημάρχους των δήμων της Αττικής σε τηλεδιάσκεψη παρουσίασης του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων του Λεκανοπεδίου.

Όμως η πρόσκληση προς τους 66 δημάρχους για ενημέρωση από τον Γ. Πατούλη δεν συνιστά τίποτα δεσμευτικό για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων! Και βέβαια, αυτό είναι κάτι που ξέρει ο Γ. Πατούλης, αλλά επιχειρεί να πάρει ολίγη ακόμη πίστωση χρόνου, καθώς φτάνουμε στο 2022 και ενώ ο ίδιος είχε δεσμευτεί ότι το 2020 θα ήταν το έτος ανακύκλωσης για την Αττική, τίποτα δεν έχει προχωρήσει σε επίπεδο υλοποίησης έργων και παρεμβάσεων πλην της διαχείρισης των βιοαποβλήτων!  Όμως και πάλι τα αποτελέσματα των βιοαποβλήτων είναι ισχνά, καθώς δεν γίνεται εν συνόλω, αλλά μόνο για κλαδέματα και όχι για λοιπά οργανικά που μπορούν να μετατραπούν σε χρήσιμο κομπόστ...

Και ενώ ο Γ. Πατούλης ενδύεται τον μανδύα του οικολόγου και υπέρμαχου της ανακύκλωσης, προωθεί τη λειτουργία της καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων σε έναν σχεδιασμό που επί δυο χρόνια τον κράτα κρυφό και τον έχει εκπονήσει από κοινού με τον τέως υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη.

Η ανοιχτή πληγή του Λεκανοπεδίου

Τα περιθώρια, βέβαια, έχουν στενέψει για τον Γ. Πατούλη, καθώς έχει καθυστερήσει υπέρμετρα να παρουσιάσει τα οιονεί εφαρμόσιμα σχέδιά του για τη διαχείριση απορριμμάτων και έχει πέσει θύμα των υποσχέσεων και των δεσμεύσεών του. Ο ίδιος, κατά την προεκλογική περίοδο του 2019, είχε χαρακτηρίσει αναποτελεσματική την αντίπαλό του και τότε περιφερειάρχη Ρένα Δούρου. Επίσης, ο Γ. Πατούλης είχε δεσμευτεί και αυτός με τη σειρά του ότι θα έκλεινε τον ΧΥΤΑ Φυλής, χωρίς όμως να δίνει σαφές χρονοδιάγραμμα. Στη δε πορεία των δύο χρόνων της διοίκησής του, ο Γ. Πατούλης μετέθετε διαρκώς το έτος που θα έκλεινε τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική πληγή του Λεκανοπεδίου της Αττικής και, σε επίπεδο μεγέθους, θα λέγαμε της χώρας. Στην τελευταία του δέσμευση για την παύση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής, τη μέρα που δεν θα θάβονται εκεί σύμμεικτα σκουπίδια, ο Γ. Πατούλης την προσδιόρισε κάπου στο 2025!

Η έκθεση του Γ. Πατούλη στις δεσμεύσεις του προς τους πολίτες της Αττικής και ιδίως των περιοχών πέριξ του ΧΥΤΑ Φυλής και του Θριάσιου Πεδίου είναι πολλαπλή, από τη στιγμή που δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς -που μολονότι ο δήμος του έχει «χρυσωμένα» ταμεία από τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που εισπράττει από τους υπόλοιπους 65 δήμους της Αττικής- σήκωσε εσχάτως ανάστημα αρνούμενος να δώσει έγκριση για νέες μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων! «Δεν χωράει τίποτα άλλο στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων στη Φυλή! Η χωρητικότητα των κυττάρων που δέχονται σκουπίδια εξαντλείται! Δεν υπάρχει χώρος για νέα χωματερή! Δεν υπάρχει χώρος για νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων!» είπε κατά την τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής  Ένωσης Δήμων Αττικής ο δήμαρχος Φυλής Χρ. Παππούς.

Την ίδια ώρα, ο Γ. Πατούλης είναι εκτεθειμένος από τους χειρισμούς που κάνουν οι εκλεκτοί στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, οι οποίοι με τις έγγραφες αποφάσεις τους υποδηλώνουν ότι γίνεται «πάρτι εκατομμυρίων σε απευθείας αναθέσεις και φωτογραφικούς διαγωνισμούς με αντικείμενο τη διαχείριση των απορριμμάτων», όπως καταγγέλλουν οι γνωρίζοντες! Και όλα αυτά πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς τη συναίνεση των 66 δημάρχων της Αττικής, που το μόνο που βλέπουν είναι η αύξηση της εισφοράς προς τον ΕΔΣΝΑ για την εντέλει αναποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων!

Για όλα αυτά η τέως περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου καταγγέλλει τη διοίκηση Πατούλη ότι διαπράττει ένα «υπό εξέλιξη σκάνδαλο» και τον καλεί «να αναστείλει άμεσα τους σε εξέλιξη φωτογραφικούς και παράνομους διαγωνισμούς», «να συγκαλέσει άμεσα το Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ χωρίς τακτικισμούς», «να φέρει το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο» και να παρουσιάσει άμεσα το κείμενο της τρίτης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL