Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

ΙΣΛΑΜ

Πρόκειται για μια συλλογή αξιόλογη, αντάξια άλλων γνωστών συλλογών του εξωτερικού, όπως το ισλαμικό μουσείο του Καΐρου και οι αντίστοιχες συλλογές του Λούβρου, του Βρετανικού Μουσείου και του Μητροπολιτικού Μουσείου της Ν. Υόρκης, με συχνό φαινόμενο την αλληλοσυμπλήρωση του υλικού τους. Το Μουσείο Μπενάκη, με το οποίο ασχοληθήκαμε στην προηγούμενη στήλη του "Περπατώντας στην πόλη", στην προσπάθειά του να αναδείξει τις συλλογές του, δημιούργησε ένα Ισλαμικό Μουσείο στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του Κεραμεικού (στην οδό Αγίων Ασωμάτων). Στα σχέδια του Μουσείου περιλαμβάνεται η δημιουργία κέντρου μελέτης και έρευνας του ισλαμικού πολιτισμού καθώς και η έκδοση καταλόγων των συλλογών.

Το Μουσείο της Ισλαμικής Τέχνης αποτελεί λοιπόν τη μοναδική πηγή μελέτης του ισλαμικού πολιτισμού στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια συλλογή ολοκληρωμένη, με περίπου οκτώ χιλιάδες αντικείμενα, που περιλαμβάνει κεραμικά, μεταλλοτεχνία, κοσμήματα, υφάσματα, ξυλόγλυπτα, υαλουργία, καθώς και μικρότερες ενότητες με επιτύμβιες στήλες και όπλα.

Καλύπτει μάλιστα χρονολογικά τις περιόδους από την κοπτική μέχρι την οθωμανική εποχή, αναδεικνύοντας τη συνέχεια και την εξέλιξη της τέχνης, από την προϊσλαμική στην ισλαμική περίοδο μέχρι τον 19ο αιώνα. Επίσης εδώ αντιπροσωπεύονται όλες οι περιοχές του ισλαμικού πολιτισμού και ιδιαίτερα η Αίγυπτος. Στα αιγυπτιακά εκθέματα καθρεφτίζεται η σχέση του ισλαμικού με τον ελληνικό πολιτισμό και τη χριστιανική τέχνη.

Η ίδρυση του Μουσείου αποτελεί μια επιστημονικού χαρακτήρα απάντηση στον αντιισλαμισμό που βρίσκει έδαφος τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον ακραίο φονταμενταλισμό του Ισλάμ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL