Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Εστίαση / Αποδοκιμασίες κατά του Γεωργιάδη στο Σύνταγμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εστίαση / Αποδοκιμασίες κατά του Γεωργιάδη στο Σύνταγμα

Πορεία από επαγγελματίες στην εστίαση
(AVGI.GR)

Ούτε οι επαγγελματίες στην εστίαση κατάφεραν να γλιτώσουν απ’ την καταστολή, καθώς νωρίτερα παρεμποδίστηκαν με σπρωξίματα και ασπιδιές από την αστυνομία, στην προσπάθειά τους να παραδώσουν κείμενο με τα αιτήματά τους στη Βουλή. Το περιστατικό συνέβη αμέσως μετά τη συγκέντρωσή τους στο Σύνταγμα στις 10 το πρωί κατά τη διάρκεια μικρής πορείας που πραγματοποίησαν με σκοπό την παράδοση του ψηφίσματος.

Στο ύψος των λουλουδάδικων, η αστυνομία ανέκοψε επιθετικά την κινητοποίηση, παρατάσσοντας αιφνιδιαστικά φραγμό από αστυνομικούς του σώματος ΟΔΟΣ, τον οποίο ενίσχυσε ακόμη περισσότερο με διμοιρία ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί απέτρεψαν τους διαδηλωτές να συνεχίσουν σπρώχνοντας τον κόσμο και μένοντας στη συνέχεια στο σημείο με τις ασπίδες μπροστά.

Πορεία από επαγγελματίες στην εστίαση
(AVGI.GR)

Ενδιαφέρον προκαλεί η απόγνωση στην οποία ήρθε ο επικεφαλής της αστυνομίας, λέγοντας στα κεντρικά «τι να κάνουμε να παίξουμε μπουνιές με τον κόσμο;». Μετά από καταγγελία των επαγγελματιών για την αντιμετώπιση που είχαν απ’ τη ντουντούκα και παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, η αστυνομία τελικά απομακρύνθηκε και το κείμενο με τα αιτήματα παραδόθηκε κανονικά.

https://youtu.be/46UsUhosukc

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης όπου κι εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με δυνάμεις της αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί σκηνικό έντασης, με τα αιτήματα να παραδίδονται επίσης.

Το ραντεβού των συλλόγων και πρωτοβουλιών βάση είχε δοθεί στις 10 και 10.30 Σύνταγμα. Το κεντρικό πανό που άνοιξε έγραφε «Οι επαγγελματίες της εστίασης δεν είναι χωροφύλακες» και συνέχιζε ζητώντας «ουσιαστικά μέτρα για υγεία και εισόδημα». Τα συνθήματα που φώναζαν κινούνταν στην αντίστοιχη κατεύθυνση, θίγοντας ολόκληρη την πολιτική της κυβέρνησης. «Με αυταρχισμό και πρόστιμα δεν βγαίνει η πανδημία – κάντε προσλήψεις στα νοσοκομεία» - «Οι επαγγελματίες έχουμε φωνή – δεν θα μας φιμώσετε μες το μαγαζί».

Πορεία από επαγγελματίες στην εστίαση
(AVGI.GR)

Δυσάρεστη εντύπωση προκάλεσε πάντως στους επαγγελματίες του κλάδου η παρουσία-συγκέντρωση στελεχών της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων) στο σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος στις 12, καθώς δεν είχε προηγηθεί συγκεκριμένο κάλεσμα για κινητοποίηση στις ανακοινώσεις της ομοσπονδίας. Το κλίμα έγινε ακόμη χειρότερο όταν εμφανίστηκε στο σημείο και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης πραγματοποιώντας διάλογο με τους επικεφαλής. Οι επαγγελματίες θεώρησαν προβληματικό ότι υπήρξε συνομιλία από την Ομοσπονδία τους σε τόσο θετικό κλίμα, τη στιγμή που ο υπουργός τους είχε αποκαλέσει τις προηγούμενες ημέρες αχάριστους και ζήτησαν πιο δυναμικές διεκδικήσεις στο μέλλον. Κατά τη διάρκεια παρουσίας του Άδωνι Γεωργιάδη στο Σύνταγμα, οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τους χειρισμούς του κι υψώνοντας ψηλά στο χέρι τα κλειδιά τους, τον καλούσαν να τα πάρει, δεδομένου ότι θεωρούν πως οι συνθήκες που διαμορφώνονται τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο και δεν θα τα ξαναχρειαστούν. Αργότερα αντιπροσωπεία της ΠΟΕΣΕ επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματα του κλάδου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πορεία από επαγγελματίες στην εστίαση
(AVGI.GR)

Τα αιτήματα των επαγγελματιών όπως διατυπώνονται από τις πρωτοβουλίες βάσης είναι τα εξής:

  • Δωρεάν τεστ για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
  • Όχι σε ελέγχους ταυτοποίησης.
  • Όχι στον κοινωνικό διαχωρισμό και αυτοματισμό.
  • Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.
  • Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου.
  • Επαναφορά του μέτρου αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
  • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών για το 2020 και το 2021.
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
  • Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
  • Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και αρχών 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL