Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C23.5°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.2°C20.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.0°C23.2°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.8°C24.3°C
1 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
17.4°C17.4°C
1 BF 60%
Θάνος Πλεύρης / Ψάχνουν γιατρούς για τις ΜΕΘ αλλά με όρους προστασίας των ιδιωτικών κλινικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θάνος Πλεύρης / Ψάχνουν γιατρούς για τις ΜΕΘ αλλά με όρους προστασίας των ιδιωτικών κλινικών

Μητσοτάκης Πλέυρης
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η προστασία των ιδιωτικών συμφερόντων παραμένει βασικό κριτήριο στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το υπουργείο Υγείας ακόμη και σε αυτές τις ημέρες που ασθενείς με covid-19 πεθαίνουν εκτός εντατικής λόγω έλλειψης κρεβατιού σε ΜΕΘ, όπως παραδέχθηκε ευθέως μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Αναφερόμενος στην προοπτική επίταξης γιατρών προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ covid-19 που λειτουργούν σε όλη τη χώρα (την ώρα που σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού πληθαίνουν οι καταγγελίες για θανάτους ασθενών εκτός εντατικής αλλά και για τα εγκαίνια «εικονικών» ΜΕΘ που τελικά δεν τέθηκαν σε κανονική λειτουργία λόγω έλλειψης προσωπικού), ο κ. Πλεύρης ήταν σαφής:

««Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής, υπάρχουν ειδικότητες όπου ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα είναι πάρα πολύ δύσκολο να τις βρούμε, όπως π.χ. οι αναισθησιολόγοι. Αν πάρεις έναν αναισθησιολόγο θα χάσεις μία ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Οι αναισθησιολόγοι δεν βρίσκονται σε ιατρείο, ως ελεύθερο επάγγελμα, αλλά δουλεύουν σε κάποιο νοσοκομείο, δημόσιο ή ιδιωτικό. Άρα, είναι πολύ δύσκολη η εξίσωση ... δεν θέλουμε να στερήσουμε γιατρούς από τους ιδιώτες που χρησιμοποιούμε κλίνες για τις ανάγκες του Δημοσίου», είπε ο υπουργός Υγείας, χωρίς να αναφέρει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κλινών σε ιδιωτικές κλινικές είναι non covid, ούτε ότι η κυβέρνησή του απέφυγε μεθοδικά να κάνει προσλήψεις σε αυτές τις ειδικότητες που προδήλως θα χρειάζονταν κατά την πανδημία, από την άνοιξη του 2020 μέχρι σήμερα.

Αντίστοιχη προσέγγιση είχε ο υπουργός Υγείας και για την επιπλέον ζημιά που έκανε στο δημόσιο σύστημα Υγείας η αναστολή εργασίας ανεμβολίαστων, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «ειδικά στο νοσηλευτικό προσωπικό δεν υπάρχουν νοσηλευτές που δεν εργάζονται ... στις αναστολές η μεγαλύτερη πίεση ήταν στους νοσηλευτές ... η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχουν, ό,τι υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα είναι ιδιαίτερα περιορισμένο. Και από τη στιγμή που έχουμε την πλήρη συνεργασία μαζί του για κλίνες, οποιονδήποτε πάρεις από εκεί, θα κλείσεις υποχρεωτικά μονάδες που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείς ... τα κενά καλύπτονται είτε με μετακινήσεις από ΥΠΕ που δεν πιέζονται είτε με εσωτερικές μετακινήσεις». Σημειώνεται ότι από την άνοιξη του 2020 επίσης δεν έχει γίνει οργανωμένη πρόσληψη σοβαρού αριθμού μόνιμων νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία.

Όσον αφορά την διαδικασία επίταξης που «επισείεται» ως απειλή εδώ και ημέρες προκειμένου να προσέλθουν... «αυτοβούλως» ιδιώτες γιατροί για να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο κ. Πλεύρης πρακτικά είπε ότι είναι μάλλον αναπόφευκτη και «κέρδισε ημέρες» για την ανακοίνωσή της, σημειώνοντας επιπρόσθετα ότι θα χρειαστεί 48 ώρες από την ανακοίνωση ως την υλοποίησή της. Περιέγραψε μία αυξημένη ροή γιατρών που προσέρχονται εθελοντικά αλλά σημείωσε ότι αν συγκεκριμένες ειδικότητες δεν καλυφθούν πλήρως θα προχωρήσει η επίταξη. «Μέσα στην εβδομάδα, αν δεν καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν, πιθανολογώ ότι θα γίνει και η διαδικασία της επίταξης υπηρεσιών» όπως είπε.

Για τις διαθέσιμες απλές κλίνες, με τις ιδιωτικές κλινικές «έχει επέλθει πλήρης συμφωνία και ήδη έχουμε πάνω από 700 κλίνες, κυρίως covid περιστατικών αλλά και non covid στη Θεσσαλία και στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε και πλήρη σχεδιασμό στην Αθήνα, όταν χρειαστεί να αξιοποιήσουμε κλίνες», είπε ο κ. Πλεύρης. 

Για non covid-19 περιστατικά που απαιτούν εντατική, προσέθεσε, «όλες οι κενές κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται στη διαχείριση του ΕΚΑΒ. Κάθε φορά που υπάρχει αναμονή σε δημόσιο νοσοκομείο, το περιστατικό μεταφέρεται όπου υπάρχει κενή κλίνη στον ιδιωτικό τομέα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL