Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Τζανάκης - Θωμαΐδης / Κοντά 11.000 κρούσματα εντός Νοεμβρίου και δεν θα είναι η κορύφωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τζανάκης - Θωμαΐδης / Κοντά 11.000 κρούσματα εντός Νοεμβρίου και δεν θα είναι η κορύφωση

ΠΕΖΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΡΜΟΥ
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ


Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στοιχεία που να επιτρέπουν να προσδιορίσουμε το πότε και σε ποια επιδημιολογικά μεγέθη θα κορυφωθεί η νέα έξαρση της πανδημίας, έκαναν σαφές μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1 ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.

«Θα πλησιάσουμε μεταξύ 9.000 και 11.000 κρουσμάτων τις επόμενες τρεις εβδομάδες», είπε ο κ. Τζανάκης, ότι τα διαθέσιμα στοιχεία δεν δείχνουν ότι αυτές οι τιμές είναι η «κορύφωση», αφήνοντας περιθώριο για πολύ χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα στο μέλλον. Το κρίσιμο, κατά τον ίδιο, είναι πόσες από αυτές τις διαγνώσεις μετατρέπονται σε νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία. «Το όριο στο οποίο θα πιεστεί το σύστημα Υγείας είναι περίπου 550 ... Χτες είχαμε 411, προχθές 407».

Και όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης, «έπεται και συνέχεια», καθώς «βλέποντας τις καμπύλες επιδημιολογίας λυμάτων σε διάφορες περιοχές, υπάρχει μεγάλη αύξηση και η δυναμική δεν είναι προς μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων», επιβεβαιώνοντας ότι και από τα στοιχεία των λυμάτων που αποδίδουν πιο βραχυπρόθεσμες προβλέψεις, οι εκτιμήσεις για τα κρούσματα είναι αντίστοιχες με τα μοντέλα του κ. Τζανάκη.

«Από τα λύματα έχουμε συσχετίσει μία ικανότητα πρόβλεψης 5 ημερών στην Αττική και 8-9 για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ ... αυτή τη στιγμή, στην Αττική η αύξηση που έχουμε διαγράψει από τον Σεπτέμβριο είναι πολύ μεγάλη. Αυτό αντιστοιχεί στην αύξηση των κρουσμάτων. Ήδη προσεγγίσαμε χτες τα 2.000 κρούσματα στην Αττική. Η η χθεσινή ημέρα είναι ιδιαίτερη, γιατί είναι ο μεγαλύτερος αριθμός τεστ που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα ... είμαστε στην αρχή της εφαρμογής των τελευταίων μέτρων. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η ιχνηλάτηση και τι θα περιορίσει».

«Με το δικό μας μοντέλο», είπε ο κ. Τζανάκης, «το 25% των νέων κρουσμάτων καθημερινά είναι εμβολιασμένοι, που περνούν τη νόσο "επιδερμικά", στο σπίτι ... σπανιότατα νοσηλεύονται, σπανιότατα καταλήγουν σε διασωλήνωση ή στο θάνατο. Στα χθεσινά 8.600 κρούσματα περιμένουμε 2.000-2.500 να είναι εμβολιασμένοι. Από την άλλη, υπάρχουν περίπου 2.000 παιδιά 0-17 ετών, τουλάχιστον με τις δικές μας αναλύσεις. Αυτοί αφαιρούνται από την εξίσωση, αλλιώς θα είχε κλατάρει το σύστημα αυτή τη στιγμή. Αυτό σώζει την κατάσταση ως ένα βαθμό, ότι από το σύνολο των κρουσμάτων, 3.000-4.000 μη εμβολιασμένοι από 50 ετών και πάνω είναι αυτοί που δίνουν τις πολλές νοσηλείες και τις πολλές διασωληνώσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL