Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Νίκος Καπραβέλος / Γέμισαν οι ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα - Απειλούμαστε με τραγωδία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Καπραβέλος / Γέμισαν οι ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα - Απειλούμαστε με τραγωδία

Νίκος Καπραβέλος

Αμείλικτοι είναι οι αριθμοί για την κατάσταση με την πανδημία στη Βόρεια Ελλάδα. Σε κατάσταση ασφυξίας είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τελειώνουν ακόμη και οι απλές κλίνες για περιστατικά Covid, ενώ ήδη οι πρώτοι ασθενείς με κορωνοϊό από την περιφέρεια άρχισαν να διακομίζονται σε νοσοκομεία της Αθήνας αφού δεν βρίσκουν κρεβάτι για να νοσηλευτούν.

Σοκάρουν τα νούμερα, στα οποία αναφέρθηκε ο διευθυντής ΜΕΘ στο «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, περιγράφοντας πώς έκλεισε η εφημερία στο νοσοκομείο σήμερα το πρωί. «90 προσελεύσεις, 34 εισαγωγές, 1 απλή κλίνη Covid άδεια, 30 κλίνες εντατικής γεμάτες - 100% πληρότητα. Τρεις-τέσσερις ασθενείς με αεροπλάνο διακομίστηκαν στην Αθήνα» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ. Από αυτούς, μόνο το 8% ήταν πλήρως εμβολιασμένο, ενώ το 92% ανεμβολίαστο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη ότι η κατάσταση στο τμήμα επειγόντων είναι αφόρητη, καθώς υπάρχουν 8 ασθενείς που κρίνεται ότι δεν χρειάζεται να τους γίνει εισαγωγή στο νοσοκομείο και πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι τους, αλλά δεν υπάρχει τρόπος καν να γίνει αυτό αφού το ΕΚΑΒ με λειψό προσωπικό δεν μπορεί να τους γυρίσει πίσω. 

Ο Ν. Καπραβέλος τόνισε ακόμη ότι σήμερα θα συνεδριάσουν στο «Παπανικολάου» προκειμένου να ζητήσουν και τη συνδρομή του χειρουργικού τομέα στην περίθαλψη των ασθενών που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο.

Όπως είπε, από σήμερα θα δοθούν 200 κλίνες σε ιδιωτικές κλινικές για ασθενείς Covid με ήπια συμπτώματα. Υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν είναι λύση να μετατραπούν μικρά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε Covid νοσοκομεία. «Λύση είναι η εφαρμογή των μέτρων και η επέκταση της υποχρεωτικότητας στην ανθρώπινη δραστηριότητα», είπε δίνοντας ως παράδειγμα το πράσινο πάσο που έχει εφαρμοστεί στην Ιταλία. «Πρέπει να ελεγχθεί η πανδημία πάση θυσία. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Το ιικό φορτίο συνέχεια ανεβαίνει» ανέφερε. «Η τέταρτη φάση της πανδημίας απειλεί με μία τραγωδία. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τον Νοέμβρη θα τρίβουμε τα μάτια μας» πρόσθεσε.

«Είμαστε σε μια αυξητική πορεία, η οποία αν δεν κάνουμε κάτι θα γίνει πιο έντονη μετά τις 15 του μήνα» επιβεβαίωσε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Η κοινωνία έχει επαναπαυθεί με τη λογική ότι δεν έχουμε υπερβολικά μεγάλους αριθμούς στις ΜΕΘ. Να λοιπόν που στη βόρεια Ελλάδα έχουμε 100% πληρότητα» σημείωσε.

«Η δική μας πρόταση - και τα μοντέλα δείχνουν ότι θα είναι πολύ αποτελεσματική - να είναι υποχρεωτική η χρήση των self test μια φορά την εβδομάδα τουλάχιστον για όλους τους εμβολιασμένους εργαζόμενους» ανέφερε ο Δημ. Σαρηγιάννης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL