Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
28η Οκτωβρίου / Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους ναζί μέσα από ντοκουμέντα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

28η Οκτωβρίου / Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους ναζί μέσα από ντοκουμέντα

ΕΛΑΣ

Μπορεί σήμερα να κορυφώνονται με τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη οι εορτασμοί της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, που σήμανε την είσοδο της χώρας μας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ωστόσο το Σάββατο η πόλη θα γιορτάσει την απελευθέρωσή της από τον ναζιστικό ζυγό με την είσοδο των δυνάμεων του ΕΛΑΣ, που έδινε τη μάχη στα περίχωρα και κατάφερε να αποτρέψει την καταστροφή κρίσιμων υποδομών από τα γερμανικά στρατεύματα κατά την αποχώρησή τους.

Από χθες η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΔΙΑ) 1944-1974 διοργανώνει στον εκθεσιακό χώρο του κτηρίου Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση με ιστορικά ντοκουμέντα, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά. Στην έκθεση υπό τον τίτλο “Μέρες Κατοχής-Απελευθέρωσης”, ο/η επισκέπτης/τρια 77 χρόνια μετά έχει την ευκαιρία να δει φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα από την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων, από τις παρελάσεις των αντάρτικων σχηματισμών και των οργανώσεων του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και της Εθνικής Αλληλεγγύης στη λεωφόρο Νίκης και την Εγνατία οδό. Θα δει δελτία πληροφοριών της Αντίστασης για τις κινήσεις των γερμανικών στρατευμάτων, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα τηλεγράφημα του Βαγγέλη Βασβανά προς το Μακεδονικό Γραφείο του ΚΚΕ και τους Λεωνίδα Στρίγκο και Μάρκο Βαφειάδη, όπως και οι πληροφορίες για τις οργανώσεις των ταγματασφαλιτών και μια ενυπόγραφη παραδοχή των αρχηγών τους για τη βοήθεια που λάμβαναν από τους Γερμανούς κατακτητές.

Απάντηση στους ακροδεξιούς

Όλα αυτά αποτελούν και τη μόνη σοβαρή ιστορική απάντηση στους διάφορους ακροδεξιούς κύκλους που προσπαθούν λυσσαλέα να παραχαράξουν πάλι την Ιστορία υποστηρίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη δεν απελευθερώθηκε από τον ΕΛΑΣ. Τους ενοχλεί η αναθηματική στήλη που στήθηκε κοντά στον Λευκό Πύργο και ζητούν να μην είναι αφιερωμένη στους αγωνιστές του ΕΛΑΣ, αλλά και να σβηστεί και ο χαρακτηρισμός «ναζιστικών» στρατευμάτων... Να θυμίσουμε, τέλος, ότι μεθαύριο, που συμπληρώνονται 77 χρόνια από την ιστορική επέτειο «απολύτρωσης» της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα, στις 11.30 το πρωί μπροστά στην αναθηματική στήλη θα γίνει η επετειακή τελετή που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ θα ακολουθήσει από την ΕΔΙΑ μια ιστορική ξενάγηση από χώρους-τοπόσημα που συνδέονται με την Κατοχή, την Αντίσταση και την απελευθέρωση από τον ναζιστικό ζυγό.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL