Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Πέραμα / Διάτρητο αποδεικνύεται το επίσημο αφήγημα της ΕΛ.ΑΣ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέραμα / Διάτρητο αποδεικνύεται το επίσημο αφήγημα της ΕΛ.ΑΣ.

ΠΕΡΑΜΑ

Σε μια συζήτηση με τίτλο “Με την αστυνομία ή με τους Ρομά;”, αλλά κανένας με το κράτος δικαίου, μοιάζει να εξελίσσεται στον δημόσιο λόγο και στα social media η υπόθεση της θανατηφόρας καταδίωξης στο Πέραμα από ομάδα ΔΙΑΣ άοπλων νεαρών Ρομά που φέρονται να έκλεψαν ένα Ι.Χ.

Καταδίωξη η οποία οδήγησε στον θανάσιμο τραυματισμό του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη και στον τραυματισμό ενός συνεπιβάτη του από τα πυρά των αστυνομικών το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και στη δικογραφία κατά επτά αστυνομικών της ΔΙΑΣ, ειδικών φρουρών, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Τρία δε εικοσιτετράωρα μετά το γεγονός και ακόμα οι ερωτήσεις είναι περισσότερες από τα δεδομένα στην υπόθεση αυτή, με την πρώτη εκδοχή της αστυνομίας να διαψεύδεται με κάθε νέο βίντεο, με κάθε νέα διαρροή.

Και τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι η ύπαρξη 18χρονου νεκρού Ρομά, ο τραυματισμός ενός ακόμα νεαρού συνεπιβάτη, η εξαφάνιση του φερόμενου ως τρίτου συνεπιβάτη, ένα κλεμμένο Ι.Χ. και οι σφαίρες των αστυνομικών εναντίον των τριών επιβατών του κλεμμένου ΙΧ που δεν σταμάτησαν για έλεγχο από την αστυνομία. Ενδιαφέρον είναι το ότι στην επίσημη ενημέρωση της αστυνομίας δεν αναφέρεται καν πόσες σφαίρες έριξαν οι αστυνομικοί και οι αναφορές σε 38 ανάγονται σε πληροφορίες.

Στα αμφισβητούμενα τοποθετούνται ο τραυματισμός των επτά αστυνομικών από την απόπειρα, σύμφωνα με την αστυνομία, διεμβολισμού των μηχανών από τους επιβαίνοντες στο κλεμμένο Ι.Χ., καθώς λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. εμφανίστηκαν δύο βίντεο όπου οι αστυνομικοί ενημερώνοντας το κέντρο ακούγονται να λένε ότι όλοι τους είναι καλά.

Αμφισβητούμενη είναι από χθες ακόμα και η αστυνομική εκδοχή ότι ο νεκρός οδηγούσε το Ι.Χ., καθώς χθες ο Βασίλης Πάντζος, πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι ο νεκρός δεν ήταν ο οδηγός του αυτοκινήτου, αλλά ο 17χρονος που διέφυγε και καταζητείται.

Ταυτόχρονα η Καθημερινή και ο γνωστός αστυνομικός συντάκτης Β. Λαμπρόπουλος φέρνουν στο φως πληροφορίες και διαρροές από τις αστυνομικές αναφορές για το συμβάν.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στην αναφορά του αξιωματικού που εκτελούσε χρέη προϊσταμένου στο κέντρο επιχειρήσεων ο αξιωματικός σημειώνει ότι με έντονο ύφος ζήτησε τη διακοπή της καταδίωξης και ότι η ΔΙΑΣ Πειραιά σταμάτησε την καταδίωξη και μόνο μετά τους πυροβολισμούς ενημερώθηκαν ότι η ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής είχε συνεχίσει την καταδίωξη.

Ανάλογη εικόνα δίνει και αξιωματικός που όμως τα κρίσιμα λεπτά από την εντολή της διακοπής μέχρι τους πυροβολισμούς λέει ότι ήταν στην τουαλέτα, κατά το ίδιο δημοσίευμα. Ταυτόχρονα η ίδια αποκάλυψη επικαλείται αρμόδιες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που διαψεύδουν ότι η ΔΙΑΣ Πειραιά απάντησε πως ελήφθη η εντολή και σταμάτησε και ότι μόνο για λίγα λεπτά η ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής δεν ενημέρωσε κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, άρα το κέντρο επιχειρήσεων γνώριζε ότι συνεχίζεται η καταδίωξη.

Ωστόσο, τα αλληλοκαρφώματα εντός της αστυνομίας για το ποιος τελικά έδωσε την εντολή και ποιος τελικά ήξερε ή άκουσε υποδεικνύουν ότι επρόκειτο για λάθος επιχείρηση με θανάσιμα αποτελέσματα.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η ύπαρξη της εντολής φαινόταν να επιβεβαιώνεται, με τον συνήγορο των αστυνομικών Αλ. Κούγια το πρωί να ισχυρίζεται ότι δεν άκουσαν οι εντολείς του τίποτα και το βράδυ, μετά τη γνώση της δικογραφίας, να δηλώνει σε γραπτή ανακοίνωση ότι τελικά ήταν για άλλη ομάδα, την “ομάδα Καμινίων”.

Φανερή η αποτυχία της πολιτικής της Ν.Δ.

“Είναι πλέον φανερή η αποτυχία της πολιτικής της Ν.Δ. στα θέματα δημόσιας τάξης. Μια πολιτική που προετοίμασε με ανοίκειο τρόπο ως αντιπολίτευση και υλοποίησε τα τελευταία δύο χρόνια.  Έδωσε προτεραιότητα στην ‘πολιτική βία’ για να περάσει την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της. Μια πολιτική καθυπόταξης της βούλησης της νεολαίας.

Προκάλεσε όμως ένταση με κοινωνικές ομάδες, τη νεολαία, τους διαδηλωτές. Αυξήθηκε η εγκληματικότητα, έχασε τον έλεγχο μέρους των Σωμάτων Ασφαλείας, έχασε στον τομέα που θεωρούσε προνομιακό. Εύχομαι να αντιστραφεί το κλίμα σύντομα” δήλωσε στην ΑΥΓΗ ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τόσκας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL