Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Βασίλης Κούτσικος / Αποτυχημένη αστυνομική επιχείρηση εκ του αποτελέσματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βασίλης Κούτσικος / Αποτυχημένη αστυνομική επιχείρηση εκ του αποτελέσματος

ΠΕΡΑΜΑ

Τη διαμόρφωση αστυνομικής κουλτούρας μέσα από τις πολιτικές επιλογές των δύο τελευταίων ετών, που όμως οδηγεί εν τέλει στην υποβάθμιση της ομάδας ΔΙΑΣ, περιγράφει στην ΑΥΓΗ ο Βασίλης Κούτσικος, μέλος του Δ.Σ. της  Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών και μέλος της παράταξης ΔΕΚΑ, με αφορμή τη θανάσιμη καταδίωξη στο Πέραμα. Για το περιστατικό του Περάματος σχολιάζει ότι:

“Έχουμε να κάνουμε με μια αποτυχία όταν το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας νεκρός, ένας τραυματίας και επτά αστυνομικοί μεταξύ εισαγγελέα και ανακριτή.  Όλα αυτά μαζί καταδεικνύουν ότι πολλά πράγματα δεν πήγαν σωστά. Από εκεί και πέρα σκοπός είναι να διερευνηθεί τι ακριβώς έχει γίνει, γι' αυτό έχει αναλάβει και η Δικαιοσύνη να ρίξει φως στις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβησαν όλα αυτά. Είναι μια στάση σωστή στο πώς κινούνται τα πράγματα, η διερεύνηση, η αξιολόγηση τυχόν ευθυνών”.

Ερωτώμενος σχετικά με την κριτική που δέχονται συχνά οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ και ειδικότερα περί της ελλιπούς εκπαίδευσης των ειδικών φρουρών που υπηρετούν στη συγκεκριμένη ομάδα, ο συνδικαλιστής αστυνομικός αναφέρει:

“Δεν ξέρω τη σύνθεση της ομάδας αυτής της ΔΙΑΣ (σ.σ.: εννοεί της ομάδας ΔΙΑΣ που ενεπλάκη στο περιστατικό του Περάματος), αλλά έχει να κάνει με όλη την κριτική που κάναμε τα προηγούμενα δύο χρόνια που ελήφθη η πολιτική απόφαση να στελεχωθεί η ομάδα ΔΙΑΣ με 1.500 ειδικούς φρουρούς με εκπαίδευση ενός μηνός. Αυτό, ανεξάρτητα από τη συγκρότηση της ομάδας που τελικά ενεπλάκη στο συγκεκριμένο περιστατικό, νομίζω ότι έχει επιφέρει μια συνολική υποβάθμιση της ομάδας ΔΙΑΣ”.

“Αρχίζει να αλλάζει και η κουλτούρα αντιμετώπισης των ζητημάτων, είτε είσαι έμπειρος είτε όχι. Δημιουργούνται και άλλες συνθήκες εντός της λειτουργίας της ομάδας ΔΙΑΣ.

Αυτό νομίζω ότι έχει παίξει σημαντικό ρόλο. Μπορεί να μην ήταν νέοι ειδικοί φρουροί, αλλά, αν υπάρχει μια κουλτούρα, δηλαδή εγώ είμαι πιο 'μάχιμος' και υπάρχει ένας διαγκωνισμός τέτοιου τύπου στην ομάδα αυτή, όλο αυτό οδηγεί σε γενικότερη υποβάθμιση. Αυτή η κουλτούρα δημιουργεί άλλη αντίληψη για το ποια είναι η δουλειά, πώς πρέπει να γίνεται, όλη αυτή η ζύμωση με τους όρους που γίνεται πια έχει επιφέρει μια συνολική υποβάθμιση.

Η επιλογή να στελεχωθεί με 1.500 ανθρώπους με άλλα κριτήρια, χωρίς ουσιαστικά αστυνομική εκπαίδευση είκοσι ημερών, μεικτά μέσα στις ομάδες, δύο παλιοί, τέσσερις καινούργιοι, όλο αυτό έχει οδηγήσει σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η δίκυκλη αστυνόμευση είναι υπηρεσία άμεσης ανταπόκρισης, χρήσιμης τόσο για την πρόληψη όσο και για την καταστολή του εγκλήματος, η επιλογή της ενίσχυσης όμως με ποσοτικούς όρους έφερε τελικά υποβάθμιση”.

Σχετικά δε με τα τρία περιστατικά καταδίωξης με πυροβολισμούς για κλεμμένο όχημα σε Αθήνα και Τρίκαλα τον τελευταίο μήνα υπογραμμίζει ότι “όλα αυτά είναι μια συνέχεια και δείχνουν μια γενικότερη αντιστροφή της αντίληψης. Η κριτική που είχαμε ασκήσει και οι αμφιβολίες που είχαμε και οι προειδοποιήσεις της παράταξης μας βλέπουμε ότι ήταν έγκαιρες και πλέον βιώνουμε τις συνέπειες της πολιτικής που ασκήθηκε εδώ και δύο χρόνια”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL