Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.6°C
4 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.6°C17.6°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
16 °C
16.0°C16.0°C
3 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.8°C17.8°C
4 BF 88%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.5°C18.9°C
0 BF 59%
Πέραμα / Σοβαρές ανησυχίες εκφράζει το Παρατηρητήριο Παραβιάσεων Κατά των Ρομά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέραμα / Σοβαρές ανησυχίες εκφράζει το Παρατηρητήριο Παραβιάσεων Κατά των Ρομά

Ρομά
φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Σοβαρές ανησυχίες για τη στάση και τη συμπεριφορά επίσημων οργάνων της ελληνικής πολιτείας και τη συμβατότητά τους με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα ανθρώπινων δικαιωμάτων εκφράζει το Παρατηρητήριο Συνηγορίας & Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ρομά για την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα το βράδυ της Παρασκευής 22 Οκτωβρίου, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί από πυρά αστυνομικών ένας 18χρονος και να τραυματιστεί σοβαρά ένας 16χρονος.

Εκφράζει παράλληλα τον προβληματισμό του για τη σταθερή αύξηση των συμβάντων παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων απέναντι στην Ρομά κοινότητα αναδεικνύοντας παράλληλα πληθώρα περιστατικών ρατσιστικής βίας. Αναφέρεται σε έκθεση του (Μάρτιος – Αύγουστος 2021) όπου παρέχει επισκόπηση των αναφορών και καταγγελιών κατά την έρευνα πεδίου στις κοινότητες των Ρομά.

Με την κοινότητα των Ρομά να έχει καταδικαστεί σε ακραία φτώχια και περιθωριοποίηση, που είναι και οι αιτίες για παραβατικές συμπεριφορές. Καθώς η εικόνα την  καθημερινότητας τους συνθέτουν οι δυσκολίες στους τομείς της υγείας, της στέγασης, της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής προστασίας, των διακρίσεων και περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς από δημόσιους φορείς και την αστυνομία. 

Παράλληλα υπενθυμίζει ότι η  εμπιστοσύνη του συνόλου στην αξιοπιστία, τη νομιμότητα και την ακεραιότητα των κρατικών θεσμών και των αξιωματούχων του νόμου είναι το πολυτιμότερο αγαθό κάθε ειρηνικής, δίκαιης και βιώσιμης κοινωνίας και το θεμέλιο της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.

Αναλυτικά η παρέμβαση του Παρατηρητηρίου Συνηγορίας & Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ρομά για το Πέραμα:

«Η ανθρωποκτονία του 18χρονου Ρομά στο Πέραμα από άντρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., το βράδυ της Παρασκευής 22-10-2021 εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τη στάση και τη συμπεριφορά επίσημων οργάνων της ελληνικής πολιτείας και τη συμβατότητά τους με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Το «Παρατηρητήριο Συνηγορίας & Προάσπισης Ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά» εκφράζει τον προβληματισμό του για τη σταθερή αύξηση των συμβάντων παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων απέναντι στην Ρομά κοινότητα αναδεικνύοντας παράλληλα πληθώρα περιστατικών ρατσιστικής βίας.

Η πρόσφατη δημοσιευμένη έκθεση του Παρατηρητηρίου (Μάρτιος – Αύγουστος 2021) παρέχει μια εμπεριστατωμένη επισκόπηση αναφορών και καταγγελιών που συγκεντρώθηκαν κατά την έρευνα πεδίου, στις κοινότητες των Ρομά. Οι δυσκολίες στους τομείς της υγείας, της στέγασης, της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής προστασίας, των διακρίσεων και περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς από δημόσιους φορείς και την αστυνομία συνθέτουν την εικόνα της καθημερινότητας των Ρομά. 

Τα ανωτέρω στοιχεία οδηγούν σε απομόνωση την κοινότητα Ρομά, η οποία επαγωγικά καταδικάζεται σε ακραία φτώχεια και περιθωριοποίηση, που ως γνωστόν είναι οι αιτίες για παραβατικές συμπεριφορές.  Αναλυτικά στοιχεία περιλαμβάνονται στην δημοσιεύμενη έκθεση www.romproject.gr

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω το «Παρατηρητήριο Συνηγορίας & Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ρομά» συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση:

  1. Να διασφαλίσει ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα ολοκληρώσει την πειθαρχική έρευνα για τυχόν ευθύνες των αστυνομικών οργάνων για την ανθρωποκτονία του νεαρού Ρομά στο Πέραμα, αλλά και τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα.
  2. Να λάβει άμεσα μέτρα μεταρρύθμισης του ελληνικής νομοθεσίας περί οπλοφορίας, χρήσης πυροβόλων όπλων από αστυνομικούς και εκπαίδευσή τους σε αυτά
  3. Να λάβει σαφή και αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των διακρίσεων και της βίας κατά των Ρομά καθώς έχει στη διάθεσή της ένα νομοθετικό οπλοστάσιο με το οποίο μπορεί να διασφαλίσει την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας και του ρατσισμού γενικότερα
  4. Να μην ενθαρρύνει την αστυνομική αυθαιρεσία και την κατάχρηση εξουσίας
  5. Να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να παρέχεται ασφαλής και αποτελεσματική πρόσβαση στην νομική προστασία για τα μέλη της Κοινότητας των Ρομά

Το Παρατηρητήριο υπενθυμίζει ότι το δικαίωμα στην ίση μεταχείριση συνιστά θεμελιώδη ελευθερία του ατόμου και ότι καμία παρέκκλιση αυτού του δικαιώματος δεν μπορεί να γίνει ανεκτή ή δικαιολογημένη και θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς μέσα από τη νομική του υπηρεσία την εξέλιξη της υπόθεσης».

Υπενθυμίζουμε ότι η  εμπιστοσύνη του συνόλου στην αξιοπιστία, τη νομιμότητα και την ακεραιότητα των κρατικών θεσμών και των αξιωματούχων του νόμου είναι το πολυτιμότερο αγαθό κάθε ειρηνικής, δίκαιης και βιώσιμης κοινωνίας και το θεμέλιο της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.

Το «Παρατηρητήριο Συνηγορίας & Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ρομά», εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και τα συλλυπητήρια στους οικείους του θύματος.

Δεσμευόμαστε, πως θα συνεχίσουμε απρόσκοπτα και με συνέπεια να συλλέγουμε, επεξεργαζόμαστε και να προωθούμε τις καταγγελίες των Ρομά προς επίλυση σε αρμόδιους φορείς συμβάλλοντας καθοριστικά στην προάσπιση των δικαιωμάτων της κοινότητας.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL