Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
Τζωρτζίνα / Μια τρανς γυναίκα που ζει όπως της αξίζει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τζωρτζίνα / Μια τρανς γυναίκα που ζει όπως της αξίζει

ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ

Με την ίδια να ξεκινά, ο διάλογος με τον πατέρα της πήγε ως εξής: «Θα έρθεις καθόλου Ελλάδα; - Δεν ξέρω ακόμα, θα δούμε». «Θα ερχόμουν εγώ Γερμανία, αλλά ντρέπομαι. - Γιατί; Να μην ντρέπεσαι καθόλου». «Γιατί έχω αλλάξει τελείως, μπαμπά, πώς θα έρθω; - Δεν πειράζει, σε θέλω όπως και να είσαι». «Μπαμπά μου, σ’ αγαπώ πολύ».

Ο διάλογος έγινε μεταξύ της Τζωρτζίνας και του πατέρα της. Μεταξύ μιας τρανς γυναίκας και του πατέρα της που λείπει χρόνια στο εξωτερικό και δεν την έχει δει μετά τη φυλομετάβασή της.

Το screenshot από την κουβέντα τους έγινε σε σύντομο χρόνο viral μετά από δημοσίευση της Τζωρτζίνας και δεκάδες κοινοποιήσεις που ακολούθησαν. Την είχε ανάγκη ο κόσμος αυτή την ανάρτηση. Πόσο μάλλον τις ημέρες που θυμόμαστε ξανά το αποκρουστικό πρόσωπο της ομοφοβίας και των μεσαιωνικών αντιλήψεων με τη δίκη για τη δολοφονία του / της Ζακ / Zackie.

Αυτή η εξέλιξη βέβαια δεν ήταν προδιαγεγραμμένη.  Όπως λέει η Τζωρτζίνα στην «Α», πριν προχωρήσει στη φυλομετάβαση φοβόταν ότι θα χάσει τα πάντα. «Φοβόμουν ότι θα χάσω τη δουλειά μου.  Ότι θα με εγκαταλείψουν οι γονείς μου και δεν θα έχω πού να μείνω.  Ότι θ’ αναγκαστώ να κάνω πορνεία, γιατί πουθενά αλλού δεν θα με δεχόντουσαν.  Ένιωθα ότι από παντού θα είχα απόρριψη κι έβλεπα παντού τείχη». Κανένας όμως από τους φόβους της δεν επιβεβαιώθηκε. Αντίθετα, δικαιώθηκε ο κολλητός της φίλος που την παρότρυνε να δει το σενάριο που η ίδια είχε ξεγράψει. Να πάνε τα πάντα καλά. Και πήγαν.

Η Τζωρτζίνα ζει κι εργάζεται σήμερα στην Κέρκυρα, «σε μια κοινωνία απελευθερωμένη, που αγαπά τις τέχνες και -διόλου τυχαία- τον άνθρωπο». Αισθάνεται ευτυχισμένη γιατί έχει το σώμα και τη ζωή που θέλει. Είναι ο εαυτός της και ο περίγυρος το αντιμετωπίζει ως κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Δεν κρύβεται, δεν προσποιείται, δεν φοβάται. «Περπατάω στον δρόμο και με χαιρετάνε με χαρά».

Το ίδιο συμβαίνει και στη δουλειά της.  Έκανε τη φυλομετάβαση ενώ ήδη έχει ξεκινήσει να εργάζεται ως νοσηλεύτρια σε ιδιωτική κλινική του νησιού. Οι συνάδελφοί της όχι μόνο δεν την αντιμετώπισαν με αποδοκιμασία, αλλά στάθηκαν στο πλευρό της από την πρώτη στιγμή. Στάθηκε μάλιστα τυχερή, καθώς στη μονάδα εργάζονται γιατροί εξειδικευμένοι στη φυλομετάβαση και προχώρησε την επέμβαση εκεί.

Με τους γονείς της χρειάστηκε να γίνουν κάποια βήματα πρώτα. Ο αδερφός της τη βοήθησε καθοριστικά. «Τους είπε ότι είναι δικαίωμά μου.  Ότι το σώμα μου μού ανήκει κι έχω δικαίωμα στην αυτοδιάθεσή του.  Ότι δεν γεννιούνται όλοι οι άνθρωποι στο σώμα που θέλουν.  Ότι η ιατρική και η ψυχιατρική έχουν αποδείξει πως είναι κάτι φυσιολογικό και δεν υπάρχει κάποια διαταραχή. Συνεπώς δεν γίνεται ν’ αναιρέσουν την επιστήμη και μελέτες χρόνων πατριαρχικές και θρησκευτικές αντιλήψεις».

Οι γονείς κατάλαβαν. Και τη στηρίζουν έμπρακτα. «Ένιωσα αγαλλίαση» μας λέει για τις πρώτες στιγμές που διάβαζε το μήνυμα. Χαρά όμως ένιωσαν και οι άνθρωποι που διέδωσαν το μήνυμα. Πρώτα για την ίδια την Τζωρτζίνα, που έχει τη ζωή που της αξίζει. Μετά γιατί βλέπουν να φέγγει λίγο φως σε μια κοινωνία στην οποία κατά κανόνα άνθρωποι σαν την Τζωρτζίνα βιώνουν τον αποκλεισμό.

Υπήρξαν κι εκείν@ βέβαια που έσφιξαν τα χείλη βλέποντας το μήνυμα. Αναρωτήθηκαν πώς θα τα καταφέρουν. Για εκείν@ το μήνυμα της Τζωρτζίνας είναι να έχουν πρώτα την πίστη ότι τα πράγματα αλλάζουν. «Ο πατέρας μου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη, σε μια πολύ σκληροπυρηνική οικογένεια, προσδεμένη σε πεπαλαιωμένες αντιλήψεις, και σήμερα πιστεύει πολύ διαφορετικά πράγματα».

Έτσι κι αλλιώς, όμως, δεν υπάρχει κάτι άλλο. Ο αγώνας να είναι ο καθένας ο εαυτός του είναι μονόδρομος και διαρκείας. «Ή θα κερδίσουμε ή θα νικήσουμε. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Δεν μπορεί να υπάρξει κάτι πέρα απ’ τη νίκη».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL