Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Τράπεζα Πειραιώς / Απασχολεί δεκάδες εργαζόμενους εκτός ωραρίου - Περίεργη αδράνεια του ΣΕΠΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τράπεζα Πειραιώς / Απασχολεί δεκάδες εργαζόμενους εκτός ωραρίου - Περίεργη αδράνεια του ΣΕΠΕ

Τράπεζα Πειραιώς
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ξεκάθαρη έχει γίνει πλέον η επιλογή της κυβέρνηση να αποδυναμώσει την επιθεώρηση εργασίας, καθώς όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς, ο εν λόγω ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους αποφάσισε να κάνει ελέγχους μετά από αλλεπάλληλες οχλήσεις τριών εβδομάδων και μόνο αφού επιστολή που περιέγραφε την υπέρβαση εργασιακού ωραρίου δεκάδων εργαζομένων, κοινοποιήθηκε και προς τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο Σύλλογος εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς κάνει λόγο μάλιστα για «αδικαιολόγητη στάση και πρακτική» της Επιθεώρησης Εργασίας η οποία «γεννά εύλογα ερωτηματικά». Παράλληλα, ο ΣΕΥΤΠΕ σημειώνει ότι «η προκλητική αυτή περιφρόνηση της νομιμότητας παρατηρείται και σε άλλα τμήματα της Επιθεώρησης Εργασίας, σε όλη την επικράτεια».

Αναλυτικά,  ο ΣΕΥΤΠΕ αναφορικά με την υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου εργασίας δεκάδων εργαζομένων στο κτήριο Παπαδά της Τράπεζας Πειραιώς υπογραμμίζει ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικού Τομέα Αθηνών «όλως περιέργως και παντελώς αδικαιολόγητα κώφευε στις αλλεπάλληλες οχλήσεις μας επί τρεις (3) ολόκληρες εβδομάδες. Μάλιστα, για το θέμα αυτό αναγκαστήκαμε μόλις χθες να απευθυνθούμε με επιστολή μας προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κοινοποιούμενη προς τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με την οποία διαμαρτυρηθήκαμε έντονα για την απροθυμία της συγκεκριμένης Υπηρεσίας να επιτελέσει βάσει νόμου το αυτονόητο καθήκον της».

Παράλληλα, ο  ΣΕΥΤΠΕ σχολιάζει ότι «αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, την ίδια ακριβώς ημέρα πραγματοποιήθηκε ο σχετικός έλεγχος με τα γνωστά αποτελέσματα».

Υπενθυμίζεται ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο 1,6 εκατ. ευρώ για εργασιακές παραβάσεις στο κτήριο Συγγρού 87 στην Αθήνα ενώ για τον ίδιο λόγο είχε κλείσει για 3 ημέρες το κατάστημα στην οδό Βασ. Όλγας στη Θεσσαλονίκη.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της τράπεζας Πειραιώς:

«Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι, για ακόμη μία φορά, σε χθεσινό έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας στο κτήριο Παπαδά, κατόπιν αιτήματός μας, επαναβεβαιώθηκε η ίδια αρνητική εικόνα, με την καθ’ υπέρβαση του νομίμου ωραρίου εργασίας απασχόληση δεκάδων εργαζομένων. Απομένει η ολοκλήρωση της διοικητικής διαδικασίας και η έκδοση του τελικού πορίσματος.

Οφείλουμε, ωστόσο, να επισημάνουμε ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικού Τομέα Αθηνών όλως περιέργως και παντελώς αδικαιολόγητα κώφευε στις αλλεπάλληλες οχλήσεις μας επί τρεις (3) ολόκληρες εβδομάδες!

Μάλιστα, για το θέμα αυτό αναγκαστήκαμε μόλις χθες να απευθυνθούμε με επιστολή μας προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κοινοποιούμενη προς τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με την οποία διαμαρτυρηθήκαμε έντονα για την απροθυμία της συγκεκριμένης Υπηρεσίας να επιτελέσει βάσει νόμου το αυτονόητο καθήκον της.

Και, ω του θαύματος(!), αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, την ίδια ακριβώς ημέρα πραγματοποιήθηκε ο σχετικός έλεγχος με τα γνωστά αποτελέσματα.

Η συγκεκριμένη αδικαιολόγητη στάση και πρακτική γεννά εύλογα ερωτηματικά και μας προβληματίζει έντονα για τη λειτουργία και ανταπόκριση της Υπηρεσίας, καθώς η προκλητική αυτή περιφρόνηση της νομιμότητας παρατηρείται και σε άλλα τμήματα της Επιθεώρησης Εργασίας, σε όλη την επικράτεια.

Ενδεχομένως, κάποιοι θεωρούν ότι η ψήφιση του τελευταίου αντεργατικού νόμου (4808/2021) αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την μετατροπή της αγοράς εργασίας σε ασύδοτη.

Τους προειδοποιούμε για ακόμη μία φορά ότι δεν θα το επιτρέψουμε. Ειδικά στο εργασιακό περιβάλλον της Τράπεζας Πειραιώς, οι αμέτρητες παρεμβάσεις του ΣΕΥΤΠΕ για την πιστή τήρηση του νομίμου ωραρίου εργασίας - με πλέον χαρακτηριστικές την επιβολή διοικητικού προστίμου 1,6 εκ. € στο κτήριο Συγγρού 87 και το τριήμερο κλείσιμο του καταστήματος Βασ. Όλγας στη Θεσσαλονίκη - παραμένουν χαραγμένες στο συλλογικό υποσυνείδητο των συναδέλφων μας.

Αν παρ’ όλα αυτά κάποιοι επιμένουν να … «τεστάρουν» ακόμη και τώρα τα αντανακλαστικά μας, καταγράφοντας και πάλι αρνητικές πρωτιές στα θέματα τήρησης της εργατικής νομοθεσίας - πρόκειται για τους ίδιους που αναμασούν τα περί πλεονάζοντος προσωπικού τη στιγμή που υπηρεσίες και καταστήματα   στενάζουν - τους διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα τους απογοητεύσουμε…

Ο Σύλλογός μας παραμένει εγγυητής του ωραρίου εργασίας και συνολικά των εργασιακών μας δικαιωμάτων».

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL