Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.2°C20.2°C
0 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.5°C
1 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.4°C19.8°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.5°C
0 BF 77%
Αυτοψία στον Κηφισό / Άμεσος κίνδυνος για πλημμύρες σε Αθήνα και Πειραιά μετά τις πυρκαγιές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυτοψία στον Κηφισό / Άμεσος κίνδυνος για πλημμύρες σε Αθήνα και Πειραιά μετά τις πυρκαγιές

Αθήνα και Πειραιάς βρίσκονται στα πρόθυρα στο να μετατραπούν σε «μελλοντικούς τόπους καταστροφής» προειδοποίησε ο Νίκος Μπελαβίλας, με αφορμή τις επικείμενες πλημμύρες.

Ο επικεφαλής του «Πειραιάς για Όλους» βρέθηκε σήμερα στον Κηφισό για αυτοψία με την Ρένα Δούρου. Περιγράφοντας τις εικόνες που είδαν, παρατήρησαν ότι «ο βυθός της κοίτης δεν έχει καθαριστεί» και πρόσθεσε σε ανάρτησή του στο facebook ότι, το αντιπλημμυρικό κανάλι του Φαληρικού Όρμου είναι «ένα εργοτάξιο, αυτή τη φορά εγκαταλειμμένο με βουνά από μπάζα που θα φράξουν τα πάντα στην πρώτη μεγάλη νεροποντή».

Πιο συγκεκριμένα έγραψε «στις εκβολές του Κηφισού. Ο βυθός της κοίτης δεν έχει καθαριστεί είκοσι χρόνια και το αντιπλημμυρικό κανάλι του Φαληρικού Όρμου είναι όπως το αφήσαμε το 2019-ένα εργοτάξιο, αυτή τη φορά εγκαταλειμμένο με βουνά από μπάζα που θα φράξουν τα πάντα στην πρώτη μεγάλη νεροποντή. Με τον δήμαρχο Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέα Ευθυμίου, τον πρόεδρο της ΔΚ Νέου Φαλήρου Χαράλαμπο Λιακόσταυρο, τους δημοτικούς και περιφερειακούς μας συμβούλους "Πειραιάς για Όλους" και "Δύναμη Ζωής", τη "Μεσοποταμία" και τη Rena Dourou αυτοψία σε έναν μελλοντικό τόπο καταστροφής».

Ο καθηγητής του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας και πριν λίγες μέρες είχε εκπέμψει sos για την Αθήνα και τον Πειραιά σημειώνοντας πως «θα πνιγούν από τον Κηφισό και τους παραποτάμους του».

Για την ακρίβεια ανέφερε, «αν αυτό που συνέβη τις τελευταίες ώρες στη Βόρεια Εύβοια και στο Πήλιο συμβεί εδώ, ο Πειραιάς και η Αθήνα θα πνιγούν από τον Κηφισό και τους παραποτάμους του. Στη Ζαγορά έπεσαν 700 χιλ βροχής σε 72 ώρες. Είναι το διπλάσιο νερό που πέφτει σε έναν χρόνο στην Αθήνα σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Οι δήμαρχοι και οι βουλευτές των περιοχών του ευρύτερου Πειραιά εδώ και ένα μήνα στέλνουν ερωτήματα στους αρμόδιους, για τα σενάρια καταστροφής μετά την πυρκαγιά της Πάρνηθας και οι αρμόδιοι περίπου απαντούν: Το γνωρίζουμε αλλά τι να κάνουμε;».

«Κυβέρνηση και Περιφέρεια Αττική αδρανούν και κωφεύουν»

Ενώ επείγουν αντιπλημμυρικά μέτρα στη βάση των προτάσεων των Δήμων της περιοχής του Κηφισού «η κυβέρνηση και Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αδρανούν και κωφεύουν», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της Δύναμης Ζωής Ρένα Δούρου.

Δούρου - Μπελαβίλας

Όπως τονίζεται έπειτα από αυτοψία στο σημείο η «απάντηση τύπου “το γνωρίζουμε αλλά τι να κάνουμε;” που δίνουν οι επίσημοι φορείς στο αίτημα για αντιπλημμυρική θωράκιση του Κηφισού, το οποίο θέτουν συστηματικά οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Δήμαρχοι των παρακηφίσιων Δήμων, οι επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πολίτες, δεν είναι μόνο ανεπαρκής αλλά και άκρως επικίνδυνη.

Έτσι, μετά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά και το σήμα κινδύνου που εξέπεμψαν, με κοινή τους επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι Δήμαρχοι Νίκαιας-Ρέντη, Μοσχάτου – Ταύρου και Πειραιά -, πολυπληθές κλιμάκιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τις εκβολές του Κηφισού. Συγκεκριμένα το κλιμάκιο αποτελείτο από τον Δήμαρχο Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου, τον Χαρ. Λιακόσταυρο, Πρόεδρο του Γ' Δημοτικού Διαμερίσματος Πειραιά, τον Νίκο Μπελαβίλα, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Πειραιάς για Όλους”, την επικεφαλής της Δύναμης Ζωής, Ρένα Δούρου, τις Περιφερειακές Συμβούλους Β. Βερελή και Β. Λάσκαρη, τους Δημοτικούς Συμβούλους Πειραιά, Β. Μελά, Δ. Γκερλέ, Π. Αναστασάκο, την Κοινοτική Σύμβουλο Πειραιά, Ν. Αλιφραγκή, τον Μ. Πεφάνη από τους “Πολίτες Εν Δράσει”, τον Στ. Βασιλάκη από την “Κίνηση Πολιτών Μεσοποταμίας”. και την Αθ. Ζωνάκη από τον “Αόρατο Πειραιά”.

Η κατάσταση που διαπίστωσαν επιβεβαιώνει πλήρως τις ανησυχίες των Δημάρχων καθώς τα έργα του Φαληρικού (που κατασκευάζεται για να εκτονώσει την πίεση των νερών) και ιδιαίτερα το αντιπλημμυρικό κανάλι, βρίσκονται στην ίδια κατάσταση που ήσαν το 2019, με εκατομμύρια τόνους μπάζων να βρίσκονται απλωμένα κατά μήκος του μετώπου ενώ είναι άγνωστο σε τι κατάσταση βρίσκονται οι αγωγοί απορροής των ομβρίων, που κινδυνεύουν να φράξουν στην πρώτη ισχυρή βροχόπτωση. Να σημειωθεί ότι ο βυθός του ποταμού έχει να καθαριστεί από τη λάσπη εδώ και 20 χρόνια!

Απαιτείται έτσι να ολοκληρωθεί άμεσα το αντιπλημμυρικό κανάλι στην παραλία, το οποίο έχει βαλτώσει με ευθύνη της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής και επιβάλλεται η λήψη άμεσων μέτρων για την ανάσχεση των νερών, όπως έχουν προτείνει οι Δήμοι Πειραιά, Νίκαιας-Ρέντη και Μοσχάτου-Ταύρου στην πρόσφατη κοινή επιστολή τους (άμεση κατασκευή έργων ανάσχεσης των υδάτων στα υψηλά σημεία του Κηφισού, κατασκευή ειδικού αγωγού που θα συλλέγει και τα επιφανειακά νερά από το κέντρο της Αθήνας, δημιουργία συστήματος Πολιτικής Προστασίας για την έγκαιρη ειδοποίηση για πλημμυρικά φαινόμενα κ.α.).

“Θα μεταφέρουμε αυτά τα αιτήματα, αυτές τις αυτονόητες ανάγκες, σε όλα τα αντιπροσωπευτικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φυσικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής. Το 'βλέποντας και κάνοντας' δεν είναι η λύση, από τα Υπουργεία ως τη Διοίκηση της Περιφέρειας οφείλουν να ανταποκριθούν στα θέματα που τεκμηριωμένα έθεσαν οι τοπικοί Δήμοι», παρατήρησε ερωτηθείσα σχετικά η Ρένα Δούρου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL