Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Βόρεια Εύβοια / Επιτελική ανικανότητα – Προκήρυξαν αντιπλημμυρικά έργα 48 ώρες πριν την καταστροφή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βόρεια Εύβοια / Επιτελική ανικανότητα – Προκήρυξαν αντιπλημμυρικά έργα 48 ώρες πριν την καταστροφή

Πλημμύρα στην Εύβοια
(INTIME NEWS/ΜΑΡΙΑ ΜΑΚΡΑΚΗ)

Η κυβέρνηση παίζει μουτζούρη στο φόντο των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν την Βόρεια Εύβοια, κατά το φταίνε όλοι εκτός από τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Ωστόσο παρά τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για άμεσες και γρήγορες παρεμβάσεις με αντιπλημμυρικά έργα η πραγματικότητα τους διαψεύδει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα, η πολύπαθη Λίμνη Εύβοιας μόλις στις 7 Οκτωβρίου και πιο συγκεκριμένα το Δασαρχείο Λίμνης προκήρυξε διαγωνισμό για την ανάθεση κατασκευής έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, δύο μέρες πριν τις καταστροφικές πλημμύρες.

«Ανάθεση κατασκευής έργων αντιπλημμυρικής προστασίας για τη συγκράτηση του εδάφους, τον περιορισμό της διάβρωσης και της επιφανειακής απορροής στην υδρολογική λεκάνη 23.27.05 ‘Χείμαρρος Γερανιά’ (Λίμνη ΙΙΙ) και στην υδρολογική λεκάνη 23.27.07.01 ‘Χείμαρρος Βούδωρου Νηλέως’ (Λίμνη ΙV) για λόγους κατεπείγουσας ανάγκης», επισημαίνεται στην σχετική απόφαση που δημοσίευσε το documentonews.gr.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το Δασαρχείο Λίμνης, τα έργα ήταν «αναγκαίο και απαραίτητο να εκτελεστούν πριν την έναρξη των έντονων χειμερινών βροχοπτώσεων για τη συγκράτηση του εδάφους την εξασφάλιση της φυσικής αναγέννησης και την αποφυγή διαβρωτικών φαινομένων με άκρως επικίνδυνες επιπτώσεις στους οικισμούς, στα έργα υποδομής και τις αγροτικές καλλιέργειες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια στιγμή και ο δήμαρχος Ιστιαίας - Αιδηψού Ιωάννης Κοντζιάς, καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα και τις «κορώνες» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ισχυρίζεται ότι «συνολικά, στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας εργάζονται 16 Δασικοί Συνεταιρισμοί από διαφορετικές περιοχές της χώρας, με περισσότερους από 700 δασεργάτες για την υλοποίηση έργων αποκατάστασης και προστασίας. 

Ο δήμαρχος δήλωσε μιλώντας Αθήνα στον 9,84 ότι δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει ούτε αντιπλημμυρικά αλλά ούτε και αντιδιαβρωτικά έργα στις πληγείσες από τη φωτιά περιοχές, χαρακτηρίζοντας τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο «ήπιας έντασης». Ερωτηθείς μάλιστα για το αν μπορεί να γίνει κάτι τώρα πριν το επόμενο κύμα που περιμένουν την Πέμπτη, με φανερή δυσφορία ο δήμαρχος είπε «δεν προλαβαίνουμε τίποτα».

«Έχουμε ευθύνη που δεν καταφέραμε να περιορίσουμε εγκαίρως τη φωτιά και τώρα, που χάσαμε το δάσος κι έχει αλλάξει η φυσιογνωμία του τόπου μας, είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα».

«Η Βόρεια Εύβοια, εξακολουθεί να ταλαιπωρείται. Μια ήπια βροχή που υπό άλλες συνθήκες θα ερχόταν ως ευλογία τα προηγούμενα χρόνια, προξένησε μεγάλες ζημιές οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν ήταν αναμενόμενες, απλά και μόνο επειδή άλλαξε μια πολύ σπουδαία παράμετρος, δηλαδή το δάσος το οποίο χάθηκε και το οποίο μας προστάτευε», επισήμανε και έκανε λόγο για σα ίσα για βροχοπτώσεις που ήταν «ίσα ίσα για να ποτιστούν οι ελιές».

Περιγράφοντας τις εικόνες καταστροφής, εξήγησε ότι τα ρέματα δεν άντεξαν τον όγκο του νερού και πως «όλος ο τόπος έγινε ένα ποτάμι».

«Πάρα το γεγονός ότι ήταν καθαρισμένα τα ρέματα, τα ποτάμια, οι αποστραγγιστικές τάφροι, δεν άντεξαν τον όγκο του νερού γιατί ουσιαστικά, χωρίς το δάσος, η δύναμη του νερού πολλαπλασιάζεται. Καταστράφηκαν υποδομές, γέφυρες, δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης, πλημμύρισαν σπίτια. Από την πλευρά μας, δώσαμε προσβάσεις, απεγκλωβίσαμε κόσμο με τα μηχανήματα έργου. Όμως, όλα αυτά είναι καταδρομικές κινήσεις που ουσιαστικά δε λύνουν το πρόβλημα».

Τέλος, απηύθυνε έκκληση να γίνουν γενναίες παρεμβάσεις, λέγοντας ότι τα όρια και της κοινωνίας και της Αυτοδιοίκησης έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. «Είναι η ώρα να γίνουν παρεμβάσεις. Έχουμε εισηγήσεις από επιστήμονες ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα μόνιμα. Πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα τα απαραίτητα έργα ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτόν αλλά και τους επόμενους χειμώνες».

Από τα παραπάνω εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι η κυβέρνηση για ακόμα μία φορά κρύβει τον ανύπαρκτο σχεδιασμό της πίσω από πομπώδεις δηλώσεις με μόνο της στόχο την επικοινωνιακή επιβίωσή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL