Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Προσφυγικό / Τα συρματοπλέγματα του νέου κλειστού ΚΥΤ της Σάμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Τα συρματοπλέγματα του νέου κλειστού ΚΥΤ της Σάμου

ΚΥΤ ΛΕΣΒΟΣ

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μπροστά στο νέο κλειστό ΚΥΤ της Σάμου μπορεί να βλέπουν εκπλήρωση των κομματικών υποσχέσεων, “δικλίδα ασφαλείας”, που δεν είναι τίποτα άλλο από την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, που θέλει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες αόρατους, γκετοποιημένους, ενώ κλείνει και το μάτι στο προτεινόμενο ευρωπαϊκό σύμφωνο.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Δυστοπικός εφιάλτης

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ωστόσο, έκαναν λόγο για δυστοπικό εφιάλτη, που θα συμβάλει στην απομόνωση και στον περαιτέρω επανατραυματισμό των αιτούντων άσυλο, ενώ λίγο μετά τα εγκαίνια εξέφραζαν την ανησυχία τους, καθώς οι ασθενείς τους από το παλιό ΚΥΤ Σάμου τους ανέφεραν ότι φοβούνται τη μεταφορά στη νέα δομή - φυλακή. «Μπορεί τα συρματοπλέγματα στο νέο κλειστό κέντρο να είναι καινούργια και γυαλιστερά, αυτό όμως δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως βελτίωση. Είναι το τέλειο παράδειγμα για το πόσο εγκληματικές είναι οι ευρωπαϊκές πολιτικές για τη μετανάστευση. Κρατούν και εγκλωβίζουν ανθρώπους που ξέφυγαν από τη βία τιμωρώντας τους επειδή θέλουν απλώς να είναι ασφαλείς» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά την ημέρα των εγκαινίων του ο επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σάμο Γιώργος Καραγιάννης.

Διπλή περίφραξη α λα ΝΑΤΟ

Και τα συρματοπλέγματα είναι πολλά, καινούργια και συνδυάζονται με “έξυπνα” συστήματα... Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης, “σε όλη την έκταση της δομής έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση Κλειστού Συστήματος Παρακολούθησης (CCTV), το οποίο χρησιμοποιεί ‘έξυπνο’ λογισμικό, που δίνει ειδοποιήσεις και εικόνα στο Τοπικό Κέντρο Συμβάντων, στο Κέντρο Ελέγχου στην Αθήνα και στα Κέντρα Ελέγχου λοιπών εμπλεκόμενων φορέων (π.χ. Ελληνική Αστυνομία). Το σύνολο της δομής περιβάλλεται από διπλή περίφραξη ασφαλείας τύπου ΝΑΤΟ, η οποία σε συνδυασμό με την εγκατάσταση στην είσοδο των απαραίτητων συστημάτων ελέγχου, όπως τουρνικέ, μαγνητικές πύλες, x-rays, σύστημα access control δύο παραγόντων (ταυτότητα και αποτύπωμα), εξασφαλίζει την ασφαλή και ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο από τη δομή σε όποιον το δικαιούται”.

Όπως επίσης ανέφερε το ίδιο υπουργείο, το νέο κλειστό ΚΥΤ στη θέση Ζερβού, εκτός αστικού ιστού, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 18 Σεπτεμβρίου, θα “φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία και από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης όλο το εικοσιτετράωρο με παρουσία 50 ένστολων σε κάθε βάρδια”.

Το έργο κατασκευής της νέας δομής ανατέθηκε στην κατασκευαστική εταιρεία Μυτιληναίος Α.Ε., και ο προϋπολογισμός κατασκευής είναι περίπου 38 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται 100% από την Ευρωπαϊκή  Ένωση, όπως υπογράμμιζαν στα εγκαίνιά του.

Το νέο “κλειστό - ελεγχόμενο” ΚΥΤ της Σάμου έχει συνολικά 3.000 θέσεις και, σύμφωνα με το υπουργείο, η χωρητικότητα χωρίζεται σε 1.560 άτομα γενικός πληθυσμός, 240 ασυνόδευτα ανήλικα, 240 ευάλωτες ομάδες, μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες και 960 στο ΠΡΟΚΕΚΑ (κέντρο κράτησης).

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL