Το πολυδιαφημισμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας που έγινε στάχτη από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, κονιορτιοποίησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας.
Ο Γιώργος Χριστοφορίδης, κλήθηκε να καταθέσει την άποψη του Επιμελητηρίου κατά τη συζήτηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασία Περιβάλλοντος της Βουλής.
Και τα όσα ανέφερε αποκαλύπτουν τι πραγματικά κρύβεται πίσω από το μητσοτακικής έμπνευσης σχέδιο ανασυγκρότησης για την καμένη Βόρεια Εύβοια.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας στην τοποθέτησή του αποκάλυψε τρία πολύ σοβαρά θέματα όσον αφορά το σχέδιο ανασυγκρότησης και συγκεκριμένα:
-Η λεγόμενη αποκατάσταση της Εύβοιας δεν θα περιοριστεί στο ειδικό της αντικείμενο. Θα συνίσταται σε πλήρη επανασχεδιασμό της περιοχής σε χωροταξικό και πολεοδομικό επίπεδο, ο οποίος θα καλύπτει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας: υποδομές, οικονομία, τουρισμό, παιδεία, πολιτισμό κ.λπ.
-Ο εκ βάθρων αυτός επανασχεδιασμός προηγείται πράγματι της περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Χωρίς δηλαδή να έχουν οριοθετηθεί οι αναδασωτέες εκτάσεις -νομική διαδικασία συνταγματικά επιβεβλημένη και καθόλου απλή, αφού μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα- έχουν ανατεθεί και εκπονούνται μελέτες εφ’ όλης της ύλης και εφ’ όλης της περιοχής.
-Το όλο εγχείρημα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από το σχετικό διάγραμμα με τίτλο «Διαγραμματική Απεικόνιση Μηχανισμού Διακυβέρνησης του Master Plan», αποφασίστηκε από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος ανέθεσε τις σχετικές αρμοδιότητες κατάστρωσης του Σχεδίου στην «Ειδική Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας».
Υπό την Επιτροπή αυτή λειτουργεί μια Steering Committee (εκτελεστική επιτροπή) για το συντονισμό του έργου, η οποία χρησιμοποιεί εργαλεία και διαχειρίζεται τις πηγές χρηματοδότησης. Υποστηρίζεται από την PwC και επικοινωνεί με τα υπουργεία (χωρίς να υπόκειται σε αυτά), την Περιφέρεια και τους λοιπούς φορείς.
Οι μελέτες και οι ανάδοχοι
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας στη Βουλή έχουν, ήδη, ανατεθεί 10 μελέτες και συγκεκριμένα:
-το Master Plan της ανασυγκρότησης
-το Master Plan των υποδομών, το Master Plan για το νέο δάσος (αλήθεια, τι σημαίνει νέο δάσος, σχολιάζει ο Γ. Χριστοφορίδης)
-τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, Μελέτη της νέας τουριστικής ταυτότητας κ.λπ.
Μέχρι στιγμής έχουν επιλεγεί ανάδοχοι για επτά μελέτες και συγκεκριμένα:
-Δύο μελέτες έχουν ανατεθεί στην ΕΤΑΜ Α.Ε. Σύμβουλοι Επιχειρήσεων
-Δύο στη Dianeosis
-Μία στην Toposophy
-Οι άλλοι δύο ανάδοχοι θα επιλεγούν από τον Δημήτρη Οικονόμου και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου
-Χορηγοί των μελετών είναι η Dianeosis (δύο μελέτες), το Σωματείο Διάζωμα (4 μελέτες), η Toposophy.
Κόντρα στο Σύνταγμα και στη νομολογία του ΣτΕ
Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας επεσήμανε ότι το όλο σχήμα που επέλεξε το Μαξίμου είναι αντισυνταγματικό. Και αυτό γιατί:
-Το σχέδιο δεν περιορίζεται στη θέσπιση γενικών αρχών και κατευθύνσεων όπως κάνουν τα Περιφερειακά Σχέδια, αλλά υπεισέρχεται και υποκαθιστά και τα επόμενα επίπεδα του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού.
Έτσι «φτάνει μέχρι και την εκπόνηση ειδικών πολεοδομικών σχεδίων, συνενώσεις οικισμών κ.λπ. Τι σημαίνει άραγε αυτό; Ότι θα οικοδομηθούν οι δασικές και η γεωργική γη που μεσολαβούν ανάμεσα στους αγροτικούς οικισμούς της Εύβοιας;» αναρωτήθηκε ο Γ. Χριστοφορίδης απευθυνόμενος προς τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.
-Η επιλογή αυτή είναι αντισυνταγματική καθώς κατά το Σύνταγμα και την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός ανήκει στον σκληρό πυρήνα του κράτους και δεν μπορεί να εκχωρηθεί ούτε καν στην τοπική αυτοδιοίκηση.
-Δεν υπάρχει ρύθμιση, που να αφαιρεί τις σχετικές αρμοδιότητες από τα αντίστοιχα υπουργεία και να εξουσιοδοτεί τον Πρωθυπουργό να τις αναθέσει σε Επιτροπή. Αλλά ακόμα κι αν θεσπιστεί, «θα γεννούσε πρωτοφανή συνταγματικά ζητήματα. Αν δηλαδή, υπό την ισχύουσα συνταγματική τάξη, το κράτος μπορεί να επιλέξει να απεκδυθεί των συνταγματικών του υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων, επειδή του πέφτουν βαριές και θεωρεί ότι κάποιος άλλος μπορεί να τις κάνει καλύτερα».
-Πρόβλημα υπάρχει και με τις αναθέσεις των μελετών καθώς η νομοθεσία «είναι ιδιαίτερα τυπική και μάλιστα σε επίπεδο ενωσιακού δικαίου, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των μελετών, η διαφάνεια και ιδίως οι αρχές του ανταγωνισμού».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, προειδοποίησε ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παρούσας «αποκατάστασης» είναι στην κυριολεξία «πρωτοφανείς και αδύνατο να προβλεφθούν».