Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Πρόσφυγες / Αργεί βασανιστικά το βοήθημα στους αιτούντες άσυλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόσφυγες / Αργεί βασανιστικά το βοήθημα στους αιτούντες άσυλο

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου περνάει τελικά από σήμερα και το πρόγραμμα της χρηματικής βοήθειας σε αιτούντες άσυλο, το οποίο “έτρεξε” επί τέσσερα χρόνια η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.).

Η μετάβαση δεν προμηνύεται ομαλή, καθώς μόλις στις 29 Σεπτεμβρίου 2021 εκδόθηκε το ΦΕΚ που ορίζει πώς θα συνεχιστεί το πρόγραμμα και πώς θα μπορούν να προκηρυχθούν οι απαραίτητοι διαγωνισμοί που απαιτούνται, ενώ παράλληλα δεν έχουν καν γίνει εγκαίρως -μόλις τα τελευταία εικοσιτετράωρα- οι απαραίτητες ενημερώσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στους αιτούντες άσυλο, γεγονός που, όπως μεταφέρουν στην “Α” εργαζόμενοι στο πεδίο, έχει προκαλέσει από την αρχή του μήνα ανησυχία στις δομές της χώρας.

Το πρόγραμμα που παραλαμβάνει το υπουργείο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία πληρωμών της Υ.Α. (Αυγούστου - Σεπτεμβρίου), αφορά περίπου 34.000 αιτούντες άσυλο.

Από τον Ιούλιο...

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο είχε ανακοινώσει από τον Απρίλιο ότι θα αναλάμβανε το πρόγραμμα από την 1η Ιουλίου και ότι θα διέκοπτε αυτό το βοήθημα στον αστικό πληθυσμό, δηλαδή σε όσους αιτούντες άσυλο έμεναν εκτός δομών. Κίνηση η οποία είχε επικριθεί γιατί ουσιαστικά λειτουργεί ανασταλτικά στην ένταξη. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει μάλιστα την προσπάθεια επιστροφής σε δομές πάνω από 5.000 αιτούντων άσυλο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου στην “Α” τον περασμένο Ιούλιο, από τη στιγμή της ανακοίνωσης της διακοπής είχαν δεχθεί αιτήματα στέγασης από τον αστικό πληθυσμό που αφορούν 5.422 άτομα (στοιχεία από 7.7.2021), εκ των οποίων όμως η πλειονότητα δεν είχε προλάβει να αντιστοιχηθεί σε θέση μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

...στον Οκτώβριο

Η 1η Ιουλίου έγινε 1η Οκτωβρίου, τα προβλήματα όμως της μετάβασης είναι μπροστά μας, καθώς δεν έχουν ξεκινήσει διαδικασίες που προβλέπει το ΦΕΚ, όπως το ότι απαιτείται αίτηση για τη χορήγησή του από τους δικαιούχους.

Πηγές του υπουργείου διευκρίνιζαν στην "Α" ότι η αίτηση θα αφορά και τους παλιούς και τους νέους δικαιούχους και τις αιτήσεις αναμένεται να συλλέξουν οι διοικήσεις των δομών ή ο φορέας υλοποίησης του ΕΣΤΙΑ για τους ανθρώπους που μένουν στα διαμερίσματα του ΕΣΤΙΑ.

Κατά τις ίδιες πηγές, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευτεί και ο διαγωνισμός προς τις ελληνικές τράπεζες για να αποφασιστεί στη συνέχεια μέσω ποιων εξ αυτών θα δίνεται η προπληρωμένη κάρτα με το χρηματικό βοήθημα.

Όλα αυτά συνηγορούν στην αναπόφευκτη καθυστέρηση της πρώτης πληρωμής, δηλαδή αυτής του Οκτωβρίου. Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι στο μεσοδιάστημα θα υπάρξει σίτιση για να αποφευχθεί ένα κενό που θα σήμαινε ότι χιλιάδες αιτούντες άσυλο δεν θα είχαν να φάνε. Ωστόσο αυτό το γεγονός σημαίνει νέες αναθέσεις ή επέκταση παλαιοτέρων για τη σίτιση.

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, φορέας υλοποίησης του προγράμματος παροχής οικονομικού βοηθήματος είναι πια η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Πέραν της διακοπής αν δεν μένει ο αιτών σε δομή, αποτελεί πια προϋπόθεση οι ωφελούμενοι να μην εργάζονται ή η εργασία τους να μην αποφέρει επαρκείς πόρους, ενώ εισάγονται και άλλοι κανόνες που οδηγούν σε διακοπή ή μείωση του ποσού. Το ποσό παραμένει το ίδιο με αυτό που παρείχε η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μετά τη μείωση που είχε γίνει τον τελευταίο χρόνο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL