Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Πρόσφυγες / H κρατική αδιαφορία οδηγεί σε εμβολιασμό μόνο για Έλληνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόσφυγες / H κρατική αδιαφορία οδηγεί σε εμβολιασμό μόνο για Έλληνες

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Την ώρα που καθημερινά γιατροί καλούν τον πληθυσμό να εμβολιαστεί στο όνομα της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα αντιεμβολιαστές μηνύουν εκπαιδευτικούς ή γιατρούς, ένα μέρος του πληθυσμού της χώρας, το μεταναστευτικό και προσφυγικό, που αριθμεί συνολικά πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, έχει αγνοηθεί, χωρίς ενημέρωση στις γλώσσες που οι άνθρωποι κατανοούν, και μερίδα του έχει αποκλειστεί, καθώς η πρόσβαση συνδέεται με το νομικό καθεστώς του κάθε πολίτη τρίτης χώρας, ενώ δεν λείπουν συλλήψεις μεταναστών εργατών που συνελήφθησαν στην προσπάθειά τους να πάνε να εμβολιαστούν!

Αυτή η πραγματικότητα παρουσιάστηκε χθες κατά τη συνέντευξη Τύπου για την καμπάνια για την πρόσβαση όλων των προσφύγων και μεταναστών, ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς, στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, την οποία έχουν ξεκινήσει από τον προηγούμενο μήνα η ΜΚΟ InterSOS Hellas, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.

Άλλωστε, όπως έχουμε παρουσιάσει και μέσα από τις σελίδες της ΑΥΓΗΣ, ο εμβολιασμός των αιτούντων άσυλο και διαμενόντων σε ΚΥΤ των νησιών ή στα καμπ της ενδοχώρας ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, μόλις τον περασμένο Ιούνιο και με μεγάλα προβλήματα στην πρόσβαση. Οι μη έχοντες χαρτιά, για παράδειγμα, εξ αρχής είναι αποκλεισμένοι από τη διαδικασία καθώς δεν είχαν τον απαραίτητο ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑ για να κλείσουν ραντεβού.

Εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα

Μάλιστα, στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, στο οποίο προβλέπεται ότι οι μετανάστες χωρίς χαρτιά δεν θα απελαύνονται κατά τον εμβολιασμό τους, δεν προβλέπεται το ακαταδίωκτο, όπως υπάρχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως τόνισε ο εργατολόγος και καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Απόστολος Καψάλης προσθέτοντας ότι υπάρχουν «ελλείψεις και αντιφάσεις ως προς το νομοτεχνικό σκέλος, αμφισημίες και ασάφειες που κινδυνεύουν να το καταστήσουν ανενεργό».

Επεσήμανε ότι υπήρξε υπαναχώρηση από την αρχική διατύπωση του άρθρου που είχε τεθεί προς συζήτηση και εξήγησε ότι, αν ψηφιστεί η παρούσα εκδοχή, «δεν είναι απίθανο κάποιος να συλληφθεί την περίοδο που προσπαθεί να βγάλει προσωρινό ΑΜΚΑ ή να κλείσει ραντεβού ή να πάει να εμβολιαστεί».

Υπογράμμισε δε την ανάγκη να γίνει καμπάνια ενημέρωσης ώστε να είναι σαφές ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν κινδυνεύουν σε κανένα στάδιο της διαδικασίας, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες πρόσβασης, ενώ σημείωσε ότι σε έρευνα σε εργάτες γης σε Μανωλάδα και Θεσσαλία διαπιστώθηκε πως ενδιαφέρονταν να εμβολιαστούν σε “συντριπτικό ποσοστό”.

Συμπλήρωσε δε ότι το καλοκαίρι πολλοί καλλιεργητές δεν μπορούσαν να βρουν εργάτες γης, καθώς δεν μπορούσαν οι τελευταίοι να μετακινηθούν ελλείψει πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Η διευθύντρια του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών  Άντλα Σασάτη μετέφερε ότι έχουν καταγγελίες πως μετανάστες στην Πελοπόννησο συνελήφθησαν ενώ πήγαιναν στο ΚΕΠ για να βγάλουν προσωρινό ΑΜΚΑ για εμβολιασμό.

Τόνισε ότι άλλη μια φορά οι μετανάστες δεν συμπεριλήφθηκαν στην εθνική στρατηγική εμβολιασμού σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα η ενημέρωση του κοινού για τον κορωνοϊό και το εμβόλιο γίνεται μόνο στα ελληνικά ή και τα αγγλικά «και η επιμέρους πληροφόρηση αφήνεται στην καλή διάθεση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών».

Προβλήματα στη συνταγογράφηση

Την ανάγκη ενημέρωσης σε γλώσσα που κατανοούν ανέφερε και ο διευθυντής του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων Γιονούς Μοχαμαντί, καθώς οι αιτούντες άσυλο είναι ευάλωτοι σε fake news, ενώ ζήτησε την απλοποίηση της διαδικασίας του εμβολιασμού. Πρόσθεσε ότι υπήρξαν προβλήματα με τη χρήση του ΠΑΑΥΠΑ (προσωρινού αριθμού ασφάλισης), καθώς σε κάποιες περιπτώσεις οι γιατροί δεν δέχονταν να συνταγογραφήσουν με το ΠΑΑΥΠΑ ή η πλατφόρμα ραντεβού δεν δεχόταν στο πεδίο ΑΜΚΑ τον αριθμό ΠΑΑΥΠΑ.

Ο γενικός διευθυντής της InterSOS Hellas Απόστολος Βεΐζης, παρουσιάζοντας την καμπάνια και την αναγκαιότητά της, υπογράμμισε ότι είναι ευκαιρία να σταματήσουν οι διακρίσεις και ως προς την πρόσβαση στον εμβολιασμό, αλλά και προς την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, όπως συμβαίνει τώρα.

Υπενθύμισε δε μαζί και με τον ομότιμο καθηγητή Δημόσιας Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Τάκη Παναγιωτόπουλο την πρόσφατη έκθεση του ΠΟΥ για την αναγκαιότητα εμβολιασμού του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού.

Όπως είπαν και οι δύο, “δεν υπάρχει δημόσια υγεία αν δεν υπάρχει υγεία προσφύγων και μεταναστών”. Επιπλέον και οι δύο τόνισαν την ανάγκη -αλλά και την έλλειψη- δημόσιων στοιχείων για τον εμβολιασμό και τη νόσηση του πληθυσμού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL