Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Σεισμός Ηράκλειο / Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός τα 5,8 Ρίχτερ - Συστάσεις στους κατοίκους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεισμός Ηράκλειο / Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός τα 5,8 Ρίχτερ - Συστάσεις στους κατοίκους

Σεισμός
EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας το οποίο με νεότερη ανακοίνωσή του καλεί τους πολίτες του Ηρακλείου και ειδικότερα της περιοχής του Αρκαλοχωρίου και των γειτονικών χωριών να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν κτίρια που έχουν υποστεί έστω και μικρές βλάβες.

Παράλληλα τους καλεί να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες αντισεισμικής προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΟΑΣΠ.

Οι δυο συστάσεις εκδόθηκαν μετά τη  συνεδρίαση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου του ΟΑΣΠ, όπου και εξετάστηκε η η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή Αρκαλοχωρίου Ηρακλείου Κρήτης και οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: «ο μεγάλος σεισμός που σημειώθηκε στην περιοχή χθες το πρωί (09.17΄) είναι κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος σεισμός».

Οι κάτοικοι συνεχίζουν να περνούν δύσκολες ώρες μετά και τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση της τάξης των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τις 8 το πρωί στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Τα τοπικά μέσα κάνουν λόγο για νέες καταρρεύσεις κτιρίων που ήδη είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από τον μεγάλο σεισμό των 5,8.

Βίντεο που δημοσίευσε το cretalive παρουσιάζει κατολίσθηση στην περιοχή Κουδουμάς.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 07:45 το πρωί και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο είναι στα 21 χλμ. ΔΒΔ της Άρβης, το ίδιο επίκεντρο με τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τη Δευτέρα.

Το εστιακό βάθος είναι και πάλι στα 10 χιλιόμετρα.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Να σημειωθεί ότι ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης είχε προειδοποιήσει ότι στην περιοχή αναμένονται μεγάλοι μετασεισμοί μεγέθους 5,3 και 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

Ο καθηγητής σεισμολογίας με δηλώσεις του είχε επισημαίνει ότι ο σεισμός των 5,8 της κλίμακας Ρίχτερ ήταν ο κύριος καθώς το συγκεκριμένα ρήγμα δεν δίνει πάνω από 6 Ρίχτερ.

Την ίδια εκτίμηση για μετασεισμούς μεγάλου μεγέθους έκανε και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Ο Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στο Mega, επεσήμανε ότι η μετασεισμική ακολουθία που αναμένεται στην Κρήτη θα ξεπεράσει τα 5 Ρίχτερ.

«Θα ακολουθήσουν μετασεισμοί οι οποίοι μπορεί να φτάσουν το 5,1 5,2 Ρίχτερ» σημείωσε.

Ο καθηγητής Γεωλογίας προέτρεψε τους πολίτες να μην πλησιάζουν τα σπίτια, ενώ όπως αποκάλυψε, πως ήταν με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, κατέρρευσαν δύο κτίρια μπροστά τους.

 

 

Αυτοψίες στα «βομβαρδισμένα» χωριά

Εικοσιπέντε ομάδες με μηχανικούς, μεταξύ των οποίων και του υπουργείου Υποδομών, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στον δήμο Μινώα Πεδιάδος στο Ηράκλειο Κρήτης και πραγματοποιούν αυτοψίες στα κτίσματα που έχουν πληγεί από τον σεισμό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη έχει δοθεί προτεραιότητα στην άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής της κατάστασης.

Όπως συμπλήρωσε από το πρωί γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών προκειμένου οι πληγέντες να συνεργαστούν και να διαμείνουν σε ξενοδοχειακές μονάδες και σε εγκαταστάσεις κατασκήνωσης κοντά στο Αρκαλοχώρι, σημεία που έχει προβλεφθεί να φιλοξενήσουν κατοίκους της περιοχής

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL