Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Μένιος Φουρθιώτης / Η ιλαροτραγική απαίτηση ενός ισχυρού μάνατζερ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μένιος Φουρθιώτης / Η ιλαροτραγική απαίτηση ενός ισχυρού μάνατζερ

ΦΥΛΑΚΕΣ

Ένας συνδυασμός γελοία κωμικών και τραγικών συμβάντων που λαμβάνουν χώρα στις ελληνικές φυλακές ήρθε στο φως της δημοσιότητας αρχικά από σχετική ανάρτηση του παλιού κρατούμενου (επί πάρα πολλούς μήνες, έως ότου τελικά αθωωθεί από όλες τις κατηγορίες) Τάσου Θεοφίλου και στη συνέχεια από τη σχετική έρευνα που έγινε και η οποία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που μετέφερε η ανάρτηση.

Ανίερες συμμαχίες

Όπως ανέφερε ο Θεοφίλου, επικαλούμενος πηγές μέσα από τις φυλακές, στο κατάστημα του Κορυδαλλού η αστυνομία μπήκε στο γραφείο της Κοινωνικής Υπηρεσίας προκειμένου να συλλάβει(!), και μάλιστα με τη διαδικασία του αυτόφωρου, τους υπεύθυνους για την απόρριψη αιτήματος που είχε θέσει ο γνωστός κρατούμενος Μένιος Φουρθιώτης επειδή είχε απορριφθεί αίτημά του.  Όπως εύλογα παρατηρεί μάλιστα ο Θεοφίλου, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν στις φυλακές, ούτε καν σε περιπτώσεις που καταγγέλλονται βαριά αδικήματα προσβολής τής ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όπως βασανισμοί κρατουμένων, πόσο μάλλον σε περιπτώσεις τυπικής απόρριψης ενός απλού αιτήματος. Η ανάρτηση άφηνε δε σαφέστατες αιχμές σχετικά με τις σχέσεις που διατηρεί ο Φουρθιώτης με τη διευθύντρια των φυλακών, σχέσεις οι οποίες, όπως γράφει, σχετίζονται με «τηλεφωνήματα που πέφτουν από υψηλά ιστάμενο πρόσωπο». Καταγγελία η οποία μοιάζει να συνταιριάζει με την αίσθηση που υπήρχε κατά την περίοδο αμέσως πριν την προφυλάκιση του Φουρθιώτη, με βαρύτατες κατηγορίες, κατά την οποία το υπερβολικό θράσος που επιδείκνυε -άλλοτε διατάσσοντας την αδιανόητα πολυάριθμη αστυνομική φρουρά του να συλλάβει φωτορεπόρτερ επειδή τον φωτογράφισαν και άλλοτε μπουκάροντας στο υπουργείο Εργασίας με μπράβους, απειλώντας από υπαλλήλους μέχρι τον τότε υπουργό Γ. Βρούτση- γεννούσε απορίες σχετικά με τις σχέσεις εξάρτησης και προστασίας που διατηρεί με ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια.

Η διεύθυνση των φυλακών έσπευσε αρχικά να διαψεύσει το γεγονός της μήνυσης του Μ. Φουρθιώτη προς την Κοινωνική Υπηρεσία και της εμφάνισης αστυνομικών στις φυλακές προκειμένου να συλλάβουν τους «υπαίτιους» της απόρριψης του αιτήματος του προφυλακισμένου άλλοτε παρουσιαστή χαμηλού επιπέδου εκπομπών, ωστόσο το ρεπορτάζ από τις φυλακές φαίνεται να επιβεβαιώνει την πληροφορία. Μάλιστα, τα γεγονότα έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά άλλων κωμικοτραγικών ιστοριών του Φουρθιώτη, με τις οποίες δεν ξέρεις πραγματικά αν πρέπει να γελάσεις με τη φαιδρότητά τους ή να θυμώσεις με την εξουσία που με κάποιον τρόπο έχει αποκτήσει αυτή η ασταθής γραφική φιγούρα.

Συγκεκριμένα, ο παρουσιαστής που κατηγορείται ότι κατασκεύαζε επανειλημμένα επιθέσεις εναντίον του, άλλοτε βάζοντας ο ίδιος γκαζάκια στο αυτοκίνητό του και άλλοτε πληρώνοντας για να πυροβολήσουν με καλάσνικοφ τον τοίχο του προκειμένου να αποσπάσει αστυνομική προστασία, αξίωσε από την Κοινωνική Υπηρεσία να του διατεθεί ειδικός κομμωτής στις φυλακές, ο οποίος θα αναλάβει να περιποιείται την περούκα του. Το αίτημα μοιάζει αστείο, αλλά παραπέμπει επίσης και σε δημοσιεύματα που είχαν υπάρξει κατά την αρχή της κράτησης του Φουρθιώτη σχετικά με παράλογες αξιώσεις του για το πρωινό και τα υπόλοιπα γεύματά του.

Υψηλές γνωριμίες

Φυσικά, η υπόθεση δεν θα είχε την παραμικρή δημοσιογραφική σημασία εάν επρόκειτο απλώς για τις παραληρηματικές απαιτήσεις ενός κάπως ασταθή κρατούμενου. Το πρόβλημα ξεκινά από τη στιγμή που φαίνεται ότι ο κρατούμενος αυτός έχει ακόμα και μέσα στη φυλακή τη δύναμη να απαιτεί παράλογα πράγματα -πέρα από τα όρια του ιλαρού-, τα οποία κάποιος σε υψηλά κλιμάκια θεωρεί πως είναι υποχρεωμένος είτε να ικανοποιεί είτε να δείχνει ότι έκανε ό,τι μπορεί.  Όταν ωστόσο οι ελληνικές φυλακές αποτελούν μια διαρκή ντροπή της ελληνικής κοινωνίας, μέσα στις οποίες επικρατούν ο υπερπληθυσμός (οι προσπάθειες για τον περιορισμό του οποίου ανατράπηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση), οι ελεεινές συνθήκες υγιεινής και οι επανειλημμένες καταγγελίες για παραβίαση των στοιχειωδέστερων δικαιωμάτων των κρατουμένων (ειδικά κατά τη θητεία τής διαβόητης Σοφίας Νικολάου στη Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής), τίποτα από τα οποία δεν αντιμετωπίζεται, αποτελεί πρόκληση προς το αίσθημα δικαίου να κινητοποιείται η αστυνομία για να συλλάβει όποιον δεν επικύρωσε το αίτημα παροχής κομμωτή για περούκα.

Πάντως, ο Μένιος Φουρθιώτης, αφού μήνυσε την Κοινωνική Υπηρεσία επειδή δεν έκανε δεκτό το αίτημά του, και αξίωσε να συλληφθούν οι υπεύθυνοι με τη διαδικασία του αυτόφωρου, έσπευσε, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι του, να μηνύσει και όσους αναφέρθηκαν σε αυτή του την κίνηση.  Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση των συνηγόρων του Φουρθιώτη: «Όσα αναληθώς αναφέρονται δημιουργούν εσφαλμένη εντύπωση για τον εντολέα μας (αλλά και των λοιπών αναφερόμενων σε αυτήν προσώπων) σε όποιον τα διαβάζει, είναι δε, ως προελέχθη, μυθεύματα τα οποία πλήττουν ανεπανόρθωτα την τιμή και την υπόληψή του κατασυκοφαντώντας τον και δυσφημίζοντάς τον σε υπέρτατο βαθμό.

Σε κάθε περίπτωση επισημαίνουμε ότι ήδη ο εντολέας μας έχει υποβάλει σχετική μήνυση κατά παντός υπεύθυνου τόσο για την παραβίαση του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων όσο και για συναφή αδικήματα τα οποία προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα, ενώ επιφυλάσσεται ρητώς για την άσκηση όλων εκ του νόμου απορρεόντων δικαιωμάτων του για την ικανοποίηση της ηθικής βλάβης που έχει υποστεί συνεπεία της κατασυκοφάντησής του και της σπίλωσης της τιμής και της υπόληψής του μέσω της προσφυγής του στα αρμόδια δικαστήρια. [...] Για τους λόγους αυτούς, διαμαρτύρεται εντονότατα για τους ως άνω απαράδεκτους και ανυπόστατους ισχυρισμούς, τους οποίους διαψεύδει κατηγορηματικά και για τους οποίους έχει ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη και ήδη έχει κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία κατά παντός υπευθύνου».

Τέλος, οι δικηγόροι του Φουρθιώτη ζητούν την παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών προκειμένου να προστατεύσουν τον πελάτη τους από ανάλογα δημοσιεύματα. Μέχρι το κλείσιμο της έντυπης έκδοσης της ΑΥΓΗΣ πάντως, δεν είχαν ζητήσει την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ…

ΛΑΓΟΣ

Φυλακές υπερμετάδωσης κορωνοϊού και νεοναζισμού

Τον έλεγχο της βιβλιοθήκης των φυλακών Δομοκού έχει αναλάβει ο χρυσαυγίτης Λαγός με τα ακροδεξιά εξαπτέρυγά του προκειμένου να εξασφαλίσουν τα μεροκάματα των φυλακών που μειώνουν τις εκτιόμενες ποινές, την ίδια ώρα που οι φυλακές Κορυδαλλού καθίστανται εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού στην Ε' Πτέρυγα με 80 κρούσματα

Μπορεί οι καταγγελίες του Φουρθιώτη ότι κέντρα που τον φθονούν επιδίδονται στην εναντίον του λασπολογία και οι αξιώσεις του για την παροχή κομμωτή περούκας να προκαλούν τον γέλωτα (όχι βέβαια και η πληροφορία ότι περνάει πολλές ώρες στο γραφείο της διευθύντριας των φυλακών, στην οποία κάθε μέρα αποστέλλει μεγάλες ανθοδέσμες που τις κουβαλάνε σωφρονιστικοί υπάλληλοι), δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με τις υπόλοιπες πληροφορίες για την κατάσταση στις φυλακές της χώρας.

Όπως αναφέρει επίσης στην ανάρτησή του ο Τάσος Θεοφίλου και επιβεβαιώνεται από τις επιτροπές και τις οργανώσεις που αναφέρονται στα δικαιώματα των κρατουμένων, στις φυλακές Δομοκού, όπου κρατούνται οι κατάδικοι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, έχει δημιουργηθεί ένα ιδιότυπο λόμπι χάρη στο οποίο οι ναζιστές μονοπωλούν τις θέσεις εργασίας που προορίζονται για κρατούμενους.  Όπως είναι γνωστό, τα μεροκάματα αυτά συμβάλλουν στη μείωση του χρόνου κράτησης των φυλακισμένων, δεδομένου ότι ο χρόνος εργασίας προσμετράται στην έκτιση της ποινής.  Όπως βεβαιώνουν πληροφορίες, και το κατήγγειλε μιλώντας στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Λάμπρου, όσοι έκαναν μεροκάματα στις φυλακές εκδιώχθηκαν από τις θέσεις τους, οι οποίες καταλήφθηκαν άμεσα από καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, φαίνεται ότι ο άνθρωπος που «μοιράζει» αυτές τις θέσεις στους δικούς του ανθρώπους είναι ο πάλαι ποτέ αρχιμπράβος της ναζιστικής συμμορίας και του αρχηγού της Ν. Μιχαλολιάκου Γιάννης Λαγός, ο οποίος μάλιστα έχει κρατήσει για τον εαυτό του την ευγενή θέση του υπεύθυνου για τη βιβλιοθήκη των φυλακών - με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πρόσβαση των κρατουμένων σε βιβλία και με όλον τον συμβολισμό που μπορεί να έχει η ανάθεση της βιβλιοθήκης των φυλακών σε έναν ναζιστή.

Ας σημειωθεί ότι η πρόσβαση στις θέσεις εργασίας στις φυλακές σχετίζεται επίσης και με τη συμπεριφορά του κρατούμενου κατά την έκτιση της ποινής του. Είτε λοιπόν οι χρυσαυγίτες -και ειδικά αυτοί που βρίσκονται πέριξ του Λαγού- είναι οι καλύτεροι κρατούμενοι είτε συμβαίνει κάτι άλλο, το οποίο μπορεί να είναι η αμοιβαία συμπάθεια μεταξύ δεσμοφυλάκων και χρυσαυγιτών ή η μεταφορά του νόμου της πυγμής από τις γειτονιές της Αθήνας στις φυλακές Δομοκού.

Εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντική είναι και η είδηση για την εμφάνιση περισσότερων από 80 κρουσμάτων κορωνοϊού στην Πτέρυγα Ε’ των φυλακών Κορυδαλλού. Η Πτέρυγα Ε’ είναι μία από τις πιο πολυπληθείς των ελληνικών φυλακών, με αρκετές εκατοντάδες κρατουμένων, οι οποίοι είναι, σύμφωνα με καταγγελίες, περί το 300% περισσότεροι από τη χωρητικότητα της πτέρυγας. Η εμφάνιση 80 κρουσμάτων ωστόσο αναδεικνύει όχι μόνο τα μηδενικά μέτρα ασφαλείας αλλά και την καθυστέρηση εντοπισμού του προβλήματος, έτσι ώστε να προλάβουν να κολλήσουν τόσοι πολλοί κρατούμενοι. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και ενάμιση χρόνο εκκρεμεί η νομοθετική ρύθμιση την οποία η Σοφία Νικολάου είχε δεσμευτεί να καταθέσει «μέσα στις επόμενες ημέρες» τον προηγούμενο Μάρτιο, σχετικά με τα μέτρα προστασίας από την Covid-19, η οποία θα προέβλεπε απόλυση κρατουμένων που βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο έκτισης της ποινής τους και κρατουμένων που βρίσκονταν στη φυλακή για μικρά αδικήματα, μη σχετιζόμενα με βία. Μέχρι στιγμής, ο μόνος κρατούμενος που αποφυλακίστηκε για λόγους υγειονομικής προστασίας από τις ελληνικές φυλακές, από την εκκίνηση της πανδημίας, είναι ο Γιάννος Παπαντωνίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL