Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Πανεπιστήμια / Αγκάθι για την διά ζώσης διδασκαλία, ο τρόπος ελέγχου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανεπιστήμια / Αγκάθι για την διά ζώσης διδασκαλία, ο τρόπος ελέγχου

ΣΧΟΛΗ

«Ναι» στη διά ζώσης λειτουργία των ΑΕΙ, αλλά με την προϋπόθεση λήψης μέτρων προστασίας, είπαν οι πρυτάνεις, κατά την έκτακτη Σύνοδο της Τετάρτης, στην οποία συμμετείχε η υπουργός Παιδείας. Από τη διαδικασία δεν έλλειψαν οι έντονες αντιπαραθέσεις, καθώς πολλοί ζήτησαν τη δυνατότητα μεικτού τρόπου διδασκαλίας.

Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα του ελέγχου των πιστοποιητικών των φοιτητών, δόθηκε η δυνατότητα στα πανεπιστήμια να προσλάβουν προσωπικό που θα καλύπτει τις ανάγκες τους. «Θα προσλάβουμε νοσηλευτικό και ακαδημαϊκό - βοηθητικό προσωπικό που θα είναι αρμόδιο για τους ελέχγους» είπε στην ΑΥΓΗ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, τονίζοντας την ανάγκη για επιπλέον μέτρα προστασίας στα ΑΕΙ, ενώ, από την πλευρά του, ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) Νίκος Κατσαράκης επισήμανε στην ΑΥΓΗ πως στόχος είναι να οριστεί ένα «ασφαλές πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων με φυσική παρουσία των φοιτητών».

«Το πανεπιστήμιο πρέπει να λειτουργήσει διά ζώσης»

«Η συζήτηση στη Σύνοδο ήταν δύσκολη, εκφράστηκαν πολλές αντίθετες απόψεις. Η απόφαση που ελήφθη για την ανάγκη διά ζώσης διδασκαλίας ήταν ένας συγκερασμός των συγκλίσεων. Το πανεπιστήμιο πρέπει να ανοίξει διά ζώσης» είπε στην ΑΥΓΗ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Σύμφωνα με τον Τρ. Αλμπάνη, το προεδρείο είχε προετοιμάσει ένα σχέδιο που αφορούσε τη διά ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων, αλλά με τη δυνατότητα αξιοποίησης μεθόδων ευελιξίας σε ενδεχόμενες μεταβολές. «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, είμαστε σε μια μεταβατική φάση» τόνισε. Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε ίδρυμα θα έχει τη δυνατότητα να εξετάσει και άλλους τρόπους διδασκαλίας όταν συντρέχει σοβαρός λόγος, όπως π.χ. εάν σε μια ομάδα φοιτητών βρεθούν θετικά κρούσματα. «Ωστόσο δεν θα πάμε σε ένα υβριδικό σύστημα, γιατί πάλι θα καταλήξουμε στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση» σημείωσε. Αυτή ήταν άλλωστε και η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που πραγματοποιήθηκε χθες, στον απόηχο της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Φυσικά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη για επιπλέον μέτρα προστασίας στα πανεπιστήμια. «Ζητήσαμε να υπάρχουν μονάδες εμβολιασμού σε πανεπιστημιακούς χώρους, μόνιμα κέντρα για rapid test και κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα πανεπιστήμια για δειγματοληπτικούς ελέγχους. Παράλληλα, διεκδικούμε ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας και πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ για την ασφαλή μετακίνηση των φοιτητών» υπογράμμισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

«Το πρόταγμα είναι να ανοίξουν τα πανεπιστήμια και να μπουν οι φοιτητές στα αμφιθέατρα. Αυτό που ειπώθηκε από πρυτάνεις είναι ότι πρέπει να υπάρξει ΚΥΑ που θα καθορίζει τους όρους λειτουργίας, καθώς προκύπτει ζήτημα με την πληρότητα στα αμφιθέατρα, με την τήρηση των αποστάσεων και με τις ευπαθείς ομάδες. Πολλοί φοιτητές και μέλη ΔΕΠ φοβούνται να συνωστίζονται στις αίθουσες. Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε να κλείσουμε ξανά σε ένα μήνα» είπε ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Νίκος Κατσαράκης στην ΑΥΓΗ, προσθέτοντας ότι πρέπει να εξασφαλιστεί το απαραίτητο υλικό για την απολύμανση και την καθαριότητα των χώρων.

Ο Ν. Κατσαράκης στάθηκε στην ανάγκη να προχωρήσει η δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων στα ΑΕΙ, να γίνονται δωρεάν rapid tests από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στις πανεπιστημιουπόλεις για να μην επωμίζονται οι φοιτητές το κόστος, τονίζοντας ωστόσο τη σημαντική ανταπόκριση της πανεπιστημιακής κοινότητας στον εμβολιασμό - που ανέρχεται στο 70% για φοιτητές και ξεπερνά το 90% για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Έξτρα προσωπικό για έλεγχο των πιστοποιητικών

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των πιστοποιητικών στα ΑΕΙ, το υπουργείο θα κατανείμει ένα ποσό που επιτρέπει την πρόσληψη προσωπικού με αυτό τον σκοπό. Βέβαια, θα επαφίεται στο κάθε πανεπιστήμιο τι είδους προσωπικό θα προσλάβει -φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες- και μπορεί να αξιοποιήσει τους πόρους σύμφωνα με τις αποφάσεις των κατά τόπους συγκλήτων.

Αναφορικά με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο Τρ. Αλμπάνης τόνισε πως «θα προσλάβουμε νοσηλευτικό ή ακαδημαϊκό - βοηθητικό προσωπικό που θα είναι αρμόδιο για τους ελέγχους των πιστοποιητικών των φοιτητών». Στην πιθανότητα πρόσληψης νοσηλευτών και στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο αναφέρθηκε ο πρύτανης Ν. Κατσαράκης, πράγμα που θα αποφασιστεί στη Σύγκλητο της σχολής.

Ανεδαφική η διά ζώσης λειτουργία με μέγιστη πληρότητα

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν σχολές που διαφώνησαν με τη διά ζώσης λειτουργία, όπως η Νομική Αθήνας, που θα κάνει μαθήματα εξ αποστάσεως, καθώς οι υπάρχουσες αίθουσες δεν μπορούν να χωρέσουν με ασφάλεια τον μεγάλο όγκο των φοιτητών - που αυξάνεται με 400 εισακτέους κάθε χρόνο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού, που σημειώνει πως ναι μεν τάσσεται ευθέως υπέρ της διά ζώσης εκπαίδευσης, αλλά όχι σε ποσοστό 100% και στη μέγιστη πληρότητα των αιθουσών, χαρακτηρίζοντας τη σχετική πρόταση του υπουργείου «ακατανόητη και ανεδαφική», όταν πολλές αίθουσες δεν έχουν εξαερισμό ή υπάρχει αδυναμία τακτικού καθαρισμού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL