Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Νότης Μηταράκης / Μιλά για ανθρωπιστική κρίση μόνο σε βουλευτές από το Αφγανιστάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νότης Μηταράκης / Μιλά για ανθρωπιστική κρίση μόνο σε βουλευτές από το Αφγανιστάν

ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ

Τη Δευτέρα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης δήλωνε ενώπιον των πρέσβεων των 26 κρατών - μελών της Ε.Ε. στην Ελλάδα και των συνδεδεμένων κρατών Σένγκεν (Ελβετία, Νορβηγία) ότι "η Ελλάδα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Δεν πρόκειται να αποτελέσει πύλη εισόδου για ροές παράνομων μεταναστών με προορισμό την Ευρώπη και θα συνεχίσει την πολιτική αποφασιστικής προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.”. Την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε ότι “στο πλαίσιο δέσμευσης της κυβέρνησης για τη φιλοξενία συμβολικού αριθμού Αφγανών πολιτών, υπερμάχων θεμελιωδών αξιών, της ελευθερίας της έκφρασης και της ισότητας των φύλων”, υποδέχθηκαν σε συνεργασία και με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έξι βουλευτίνες Αφγανές, συνοδευόμενες από τα μέλη των οικογενειών τους. Οι βουλευτίνες, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, πρόκειται να φιλοξενηθούν στην Ελλάδα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη μετάβαση και εγκατάστασή τους στις ΗΠΑ, ενώ ο απεγκλωβισμός τους από το Αφγανιστάν έγινε μέσω της ΜΚΟ Zaka Khan.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης, τις βουλευτίνες με τις οικογένειές τους υποδέχθηκε ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης και τις επισκέφθηκε στο ξενοδοχείο όπου μένουν και ο Ν. Μηταράκης, ο οποίος έφτασε να δηλώνει ότι “με υπευθυνότητα, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στο αίτημα παροχής προσωρινής φιλοξενίας σε έξι γυναίκες βουλευτές από το Αφγανιστάν, καθώς ολοκληρώνουν τη διαδικασία για τη μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες. Με ιδιαίτερη χαρά γνώρισα σήμερα τις βουλευτές, άκουσα τις εμπειρίες τους και τις καλωσόρισα στη χώρα μας. Θα βοηθήσουμε με κάθε τρόπο τη διαμονή τους. Η χώρα μας ανταποκρίθηκε με ταχύτητα στο έκτακτο αίτημα μεταφοράς, τηρεί στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της και αποδίδει μεγάλη βαρύτητα στην ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης στο Αφγανιστάν”.

Από όλες τις ανακοινώσεις απουσιάζει ο όρος "πρόσφυγας", ενώ, ακόμα και αν δεν θα χρειαστεί να περάσουν από κάποιο κλειστό ΚΥΤ των νησιών για να κάνουν αίτημα ασύλου, είναι πρόσφυγες. Για τον υπουργό Μετανάστευσης και την ελληνική κυβέρνηση από την άλλη, οι συμπατριώτες των βουλευτίνων είναι μετανάστες, από τους οποίους θα πρέπει να προστατευθούν τα ευρωπαϊκά και ελληνικά σύνορα, οι ΜΚΟ που τους διασώζουν είναι διακινητές και η μόνη δέσμευση της χώρας μας είναι να δεχθεί “συμβολικά” επιφανείς Αφγανούς πολίτες που θα μείνουν για λίγες μέρες στη χώρα. Αλήθεια, όσα άκουσε ο υπουργός από τις Αφγανές βουλευτίνες θα τον κάνουν να δει τους συμπατριώτες τους ως πρόσφυγες; Τους πρότεινε εναλλακτικά, αν δεν πάνε τελικά στη Νέα Υόρκη, να πάνε στην “ασφαλή Τουρκία”, βάση της ΚΥΑ του Ιουνίου; Ο ανθρωπισμός ή ο σεβασμός της Σύμβασης της Γενεύης μπορεί να είναι συμβολικός;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL