Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Προσφυγικό / Εχθρικό για γυναίκες και παιδιά το ΚΥΤ Σάμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Εχθρικό για γυναίκες και παιδιά το ΚΥΤ Σάμου

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ


Μπορεί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης να παρουσίαζε τη Δευτέρα στους 26 πρέσβεις των κρατών - μελών της Ε.Ε. τη λειτουργία του νέου Κέντρου Διαχείρισης Συμβάντων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο Κτήριο "Κεράνης", το οποίο είναι συνδεδεμένο με το νέο κλειστό ΚΥΤ Σάμου και αναμένεται να συνδεθεί και με τις 36 δομές σε όλη την Ελλάδα, σε μια επίδειξη του “Μεγάλου Αδελφού” για τους πρόσφυγες, μιλώντας για ασφάλεια, ωστόσο 13 οργανώσεις που περιθάλπουν πρόσφυγες έστελναν την ίδια ώρα επιστολή στον γενικό γραμματέα Υποδοχής Μ. Λογοθέτη και τον διοικητή του ΚΥΤ Σάμου εκφράζοντας την ανησυχία τους για τη μη πρόβλεψη ασφαλούς χώρου διαμονής για μόνες γυναίκες ή μόνες μητέρες με παιδιά στη νέα κλειστή δομή της Σάμου.

Όπως τονίζουν στην επιστολή τους, «η μη πρόβλεψη χώρου διαμονής μόνων γυναικών, διάφορου από αυτόν που έχει σχεδιαστεί για τη διαμονή των ασυνόδευτων ανηλίκων, μας φέρνει αντιμέτωπες με μία συνθήκη η οποία θεωρούμε ότι θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ζωές πολλών γυναικών που πρόκειται να διαμείνουν στη νέα δομή. Οι γυναίκες αυτές φτάνουν στην Ευρώπη ζητώντας άσυλο και αναζητώντας ασφάλεια και προστασία, έχοντας πολύ συχνά επιζήσει από περιστατικά έμφυλης βίας στη χώρα καταγωγής τους αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους” και χρήζουν προστασίας. Επιπλέον, η αναγκαιότητα για δημιουργία ασφαλούς χώρου γίνεται επιτακτική, «καθώς η πλειονότητα των περιστατικών έμφυλης βίας που αναφέρονται λαμβάνουν χώρα εντός των ΚΥΤ». Πιο συγκεκριμένα, «η υπάρχουσα δομή στο Βαθύ έχει υπάρξει για πολλές γυναίκες, ιδίως μόνες, ένα απειλητικό περιβάλλον, χωρίς προστασία από τη σεξουαλική παρενόχληση και την έμφυλη βία. Τα κορίτσια και οι γυναίκες καθώς και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα πολλές φορές αισθάνονται φόβο να χρησιμοποιούν ακόμα και τις τουαλέτες και τους κοινόχρηστους χώρους, ενώ ούτε η σκηνή τους δεν είναι ασφαλής χώρος» αναφέρουν.

Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι «η νέα δομή έχει τη δυνατότητα να στεγάσει πάνω από 1.200 ανθρώπους σε containers, ενώ παράλληλα την τρέχουσα χρονική περίοδο στο ΚΥΤ Βαθέως διαμένουν λιγότεροι από 600 άνθρωποι. Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη την επάρκεια του χώρου και την επιτακτική ανάγκη για προστασία της συγκεκριμένης ομάδας του πληθυσμού, να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα στεγάζει μόνες γυναίκες ή μόνες μητέρες με τα παιδιά τους, ώστε να μην συνεχίσουν να εκτίθενται σε υψηλό κίνδυνο η ζωή, η γενετήσια ελευθερία και η σωματική τους ακεραιότητα».

Την επιστολή υπογράφουν οι οργανώσεις: Κέντρο «Διοτίμα», Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες,  Άρσις, ΜΕΤΑδραση, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, SamosLGBTQI+ Group, Refugee Law Clinic Berlin, Avocats Sans Frontières, Glocal Roots, Med’ Equali Team, Still I Rise, Just Action, Samos Volunteers.

Σημειώνεται ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε νεότερη ενημέρωσή τους στα social media τόνιζαν ότι οι ασθενείς τους από το παλιό ΚΥΤ Σάμου τους ανέφεραν ότι φοβούνται τη μεταφορά στη νέα δομή - φυλακή.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL