Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Ζέττα Μακρή / Ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι δεν χρειάζονται μέτρα προστασίας αφού υπάρχουν τα τεστ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζέττα Μακρή / Ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι δεν χρειάζονται μέτρα προστασίας αφού υπάρχουν τα τεστ

ΜΑΚΡΗ
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME

Από τον Σεπτέμβριο του 2020 οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ζητούν μεγαλύτερο αριθμό αιθουσών, μεγαλύτερο αριθμό τμημάτων με λιγότερους μαθητές, μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού καθαρισμού, ώστε να είναι πιο προστατευμένα τα παιδιά τους, αλλά και να περιοριστεί η μετάδοση του κορωνοϊού στην κοινότητα. Παρά τα φονικά κύματα που μεσολάβησαν και αύξησαν τους νεκρούς της πανδημίας από 300 στην αρχή της σχολικής χρονιάς πέρυσι, σε πάνω από 14.000 φέτος, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το υπουργείο Παιδείας είναι σαφές ότι παραμένουν απλοί θεατές, πιθανώς έχοντας ως εφεδρεία το webex, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις που έκανε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή.

Αρχικά η κα Μακρή προσπάθησε να δημιουργήσει μία θετική εικόνα για την κατάσταση στα σχολεία, υποστηρίζοντας ότι «προφανώς όπως και πέρυσι όταν επανήλθαμε στην διά ζώσης διδασκαλία, δεν επιβάρυνε την δημόσια Υγεία η λειτουργία των σχολείων, λόγω της αυστηρής προσαρμογής και προσήλωσης στο πρωτόκολλο και τις ειδικές οδηγίες».

Αυτό, την ώρα που η επιδημιολογική εμπειρία από τον κορωνοϊό έχει κάνει σαφές ότι χρειάζονται δύο και πλέον εβδομάδες για να καταγραφεί η επίπτωση μίας σημαντικής αλλαγής. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη λίγη ώρα νωρίτερα τόνιζε ότι ήδη νοσεί 1 στα 3 παιδιά αντί του 1 στα 5 και θα χρειαστούν 20 ημέρες για να δούμε πού θα φτάσουν τα κρούσματα σε παιδιά, που ήταν 1.372 τις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας των σχολείων. Ακόμη και η συνάδελφός της, υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν τα σχολεία.

Αμέσως μετά, η υφυπουργός Παιδείας μετέθεσε και πάλι την ευθύνη για την λογική του 50%+1 στους επιστήμονες. «Είναι με βάση τις οδηγίες της επιτροπής των ειδικών, οι δικές τους οδηγίες κατέληξαν να μετατραπούν σε πολιτικές αποφάσεις ... οι ειδικοί πιστεύουν ότι εάν υπάρχει η αυστηρή ιχνηλάτηση και καθημερινή εξέταση με τεστ, τα κρούσματα θα εντοπιστούν αμέσως», όπως είπε η κα Μακρή.

Προσπάθησε επίσης, με μία εβδομάδα καθυστέρηση μετά την αρχική της θέση περί... «ατομικής ευθύνης» των γονιών, να ανασκευάσει την θέση της για το τι πρέπει να κάνει κάποιος που ενημερώνεται για κρούσματα στην τάξη του παιδιού του, από την επόμενη ημέρα. «Θα απαντήσω και σε εκείνους τους γονείς που δικαιολογημένα έχουν την αγωνία αν πρέπει να στείλουν το παιδί τους σε ένα τμήμα που παρουσιάστηκε κρούσμα», είπε η κα Μακρή, με αναφορές στο ότι είναι και η ίδια μητέρα και ότι «ο δεσμός στην ελληνική οικογένεια είναι ισχυρός και αυτό είναι θετικό».

«Είναι καλύτερα το παιδί να επιστρέψει στη σχολική μονάδα όπου θα εξεταστεί, με εργαστηριακό τεστ σε κάποιες περιπτώσεις ή ξανά με self test, παρά να μείνει στο σπίτι χωρίς να έχει αυτή την πρόσθετη φροντίδα που του παρέχει δωρεάν η Πολιτεία», όπως είπε. Παραδέχθηκε ότι από τα τεστ «προφανώς υπάρχουν και κάποια ψευδή αποτελέσματα», αλλά όπως είπε «στο σχολικό περιβάλλον με το τεστ είναι προστατευμένο περισσότερο από το παιδί που παίζει με τους συνομηλίκους του, έρχεται σε επαφή με συγγενείς ή φίλους της οικογένειας χωρίς κανένα έλεγχο ... ο έλεγχος είναι η καλύτερη προστασία που έχουμε».

Πρακτικά δηλαδή, η έννοια της προστασίας αντικαταστάθηκε με την έννοια του ελέγχου. Και η αγωνία του γονιού να μην νοσήσει ένα παιδί (ειδικά στο Δημοτικό όπου δεν υπάρχει διαθέσιμος εμβολιασμός) συστήνεται να μετατραπεί στην... ικανοποίηση ότι θα κολλήσει μεν, αλλά θα το γνωρίζει ο γονιός νωρίτερα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL