Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο / Στο δρόμο εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς – Απαιτούν ασφαλές άνοιγμα των σχολείων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο / Στο δρόμο εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς – Απαιτούν ασφαλές άνοιγμα των σχολείων

ΟΛΜΕ
(Φωτογραφία αρχείου/avgi.gr)

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο διοργανώνουν στις 18.30 στα Προπύλαια ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ ενάντια στο άνοιγμα των σχολείων χωρίς μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Μαζί τους θα βρεθούν μαθητές, γονείς αλλά και φοιτητές, ενώ την κινητοποίηση στηρίζει η ΑΔΕΔΥ καλώντας τους εργαζόμενους στο δημόσιο να δώσουν το «παρών». Αντίστοιχες συγκεντρώσεις διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα. 

Σε κοινή τους ανακοίνωση ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ εκφράζουν την αγωνία του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας για το άνοιγμα των σχολείων με απουσία ουσιαστικού θεσμικού διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και χωρίς προετοιμασία που θα διασφαλίζει την υγεία μαθητών κι εκπαιδευτικών και το να παραμείνουν ανοιχτά.

«Το αίτημα για την προσπάθεια εξεύρεσης των χώρων εκείνων που θα διευκόλυναν τη λειτουργία μη πολυπληθών τμημάτων ώστε να διασφαλιστεί η θεμελιώδης συνθήκη της ύπαρξης των απαραίτητων αποστάσεων μεταξύ των μαθητών στις σχολικές αίθουσες απαντάται για μια ακόμη χρονιά αρνητικά. Μαθητές κι εκπαιδευτικοί συνωστίζονται σε ελάχιστα τετραγωνικά και η πολιτική ηγεσία “απαντάει” με τον πανελλαδικό μέσο όρο μαθητών ανά τάξη. Τόσο επικίνδυνη ανευθυνότητα και έλλειψη της αίσθησης του χρέους της διασφάλισης των όρων υγιεινής και ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς» υπογραμμίζουν.

Παράλληλα, οι τρεις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες σημειώνουν πως τα μηνύματα που εκπέμπονται ακόμα και από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας των σχολικών μονάδων με δεδομένη την εξάπλωση της πανδημίας, είναι αντιφατικά και αντικρουόμενα.

Εξάλλου, όπως αναφέρουν, η νέα χρονιά βρίσκει τους εκπαιδευτικούς στη δημόσια και στην ιδιωτική εκπαίδευση αντιμέτωπους με μεθοδεύσεις περιστολής των εργασιακών τους δικαιωμάτων και των ακαδημαϊκών και συνδικαλιστικών τους ελευθεριών. «Κλίμα αυταρχισμού και απειλές για πειθαρχικές διώξεις βρίσκονται στην καθημερινή ατζέντα των δημόσιων τοποθετήσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας» τονίζουν.
 
Οι εκπαιδευτικοί ζητούν, μεταξύ άλλων, μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, αραίωση των μαθητών στις αίθουσες, επαρκές προσωπικό για την καθαριότητα και προσλήψεις με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων.

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Παιδείας παραμένει αμετακίνητη στην απόφαση να τηρηθεί αυστηρό πλαίσιο στο ζήτημα με τις απουσίες των μαθητών παρά το γεγονός ότι κατά πάσα πιθανότητα οι γονείς δεν θα συνεχίσουν να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο αν μάθουν ότι υπάρχουν κρούσματα στην τάξη τους.

Την ίδια ώρα, καλά κρατεί το κυβερνητικό αλαλούμ για τα τεστ στα οποία θα υποβάλλονται οι μαθητές σε περίπτωση κρούσματος κορωνοϊού. Όπως δήλωσαν χθες τόσο η Νίκη Κεραμέως όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, οι μαθητές που κάθονται δίπλα, πίσω και μπροστά από το κρούσμα θα κάνουν 7 τεστ την εβδομάδα ενώ οι συμμαθητές τους που κάθονται σε θρανία λίγο μακρύτερα, θα κάνουν 4 τεστ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL