Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Επίθεση με βιτριόλι / Διεκόπη η δίκη – «Είναι ψυχρή και δειλή» δήλωσε η Ιωάννα για την 37χρονη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίθεση με βιτριόλι / Διεκόπη η δίκη – «Είναι ψυχρή και δειλή» δήλωσε η Ιωάννα για την 37χρονη

Ιωάννα βιτριόλι
(EUROKINISS/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Για τις 30 Σεπτεμβρίου διέκοψε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας τη δίκη της πολύκροτης υπόθεσης της επίθεσης με βιτριόλι εναντίον της Ιωάννας Παλιοσπύρου από την 37χρονη Ε.Κ., προκειμένου να ξεκινήσει απρόσκοπτα η διαδικασία.

Το αίτημα για διακοπή της διαδικασίας είχε υποβάλει ο εισαγγελέας της έδρας, Χαρ. Μαστραντωνάκης, ο οποίος ζήτησε να γίνει αναδιάταξη της σειράς των μαρτύρων και να εξεταστεί πριν από όλους το θύμα, το οποίο στον κατάλογο ήταν πέμπτο στη σειρά.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η Ιωάννα, θύμα της ακραίας βίας, η οποία δήλωσε τα στοιχεία της και αμέσως μετά η διαδικασία διεκόπη.

«Για ακόμα μια φορά αυτή που προσπάθησε να με σκοτώσει απέδειξε πόσο ψυχρή και πόσο δειλή είναι» δήλωσε η Ιωάννα, βγαίνοντας από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Απούσα η κατηγορούμενη - «Θα παραβρεθώ στη συνέχεια της διαδικασίας»

Με την έναρξη της διαδικασίας, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν την 37χρονη δράστιδα να μην προσέρχεται να αντιμετωπίσει το θύμα της. Στην εκφώνηση του ονόματος της κατηγορούμενης, ο συνήγορός της, Σάκης Κεχαγιόγλου, ανέφερε στο δικαστήριο ότι η εντολέας του είναι απούσα. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέγνωσε τη γραπτή δήλωση της κατηγορουμένης από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατείται, στην οποία αναφερόταν: «Επιθυμώ να εκπροσωπηθώ από τους δικηγόρους μου. Σας δηλώνω ότι θα παρευρεθώ στη συνέχεια της διαδικασίας».

Αμέσως μετά, η Ιωάννα Παλιοσπύρου δήλωσε παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας λόγω ηθικής βλάβης που υπέστη από την άδικη πράξη της κατηγορουμένης.

Η 37χρονη κατηγορούμενη ζήτησε, δια του συνηγόρου της, τη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη

«Το παραπεμπτικό βούλευμα είναι λανθασμένο. Ως προς τα πραγματικά περαστικά έχει ομολογήσει» υποστήριξε ο Σ. Κεχαγιόγλου εκφράζοντας την προσωπική συμπάθειά του στο θύμα και δηλώνοντας πως η εντολέας του ομολογεί την πράξη της αλλά ζητεί μετατροπή της κατηγορίας σε ευμενέστερο ποινικό χαρακτηρισμό.

«Υπάρχει διαφωνία στον νομικό χαρακτηρισμό της πράξης. Παραπέμπεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρόκειται για μια κλασική περίπτωση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Η νομολογία ομιλεί όλα αυτά τα χρόνια για τέτοιες περιπτώσεις. Η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία στο κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης», ανέφερε ο συνήγορος της κατηγορούμενης.

Στην υπερασπική γραμμή και τη συνομιλία του νωρίτερα με την Ιωάννα, στην οποία εξέφρασε την προσωπική του θλίψη και τη συμπάθειά του, μίλησε σε δηλώσεις του έξω από το δικαστήριο ο Σάκης Κεχαγιόγλου.

Όσο διήρκεσε η διαδικασία, αναγνώστηκαν τα ονόματα και των 34 μαρτύρων κατηγορίας, ενώ η πολιτική αγωγή πρότεινε ακόμη πέντε μάρτυρες, κυρίως επιστήμονες. Από την πλευρά της, η υπεράσπιση ανέφερε ότι σκοπεύει σε μεταγενέστερο στάδιο να προσκομίσει κι αυτή τον κατάλογο των μαρτύρων υπεράσπισης.

Συγκλόνισε η Ιωάννα φτάνοντας στο δικαστήριο

Δεκαέξι μήνες μετά από την επίθεση με καυστικό υγρό που δέχθηκε, η Ιωάννα Παλιοσπύρου - φορώντας την ειδική μάσκα, καπέλο και γάντια - έφτασε το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, αν και της είναι εξαιρετικά δύσκολο για πρακτικούς και συναισθηματικούς λόγους, προκειμένου να αντιμετωπίσει την 37χρονη συντοπίτισσα της, που με μία κίνηση ακραίας βίας, της άλλαξε την ζωή. «Θέλω να σταθώ απέναντι της, να με κοιτάξει στα μάτια όπως την στιγμή που μου έριξε το βιτριόλι και να μου εξηγήσει τι της έκανα» έχει δηλώσει άλλωστε.

Με απίστευτη ψυχική δύναμη και παρά τις παραινέσεις των γιατρών αλλά και των συγγενών της να μην το κάνει καθώς θα είναι επίπονο γι' αυτήν τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά, η Ιωάννα πέρασε το κατώφλι του δικαστηρίου. Στο πλευρό της ήταν οι  οι συνήγοροί της, Απόστολος Λύτρας και Νίκος Αλεξανδρής, καθώς και η μητέρα της, ενώ αρκετοί πολίτες που βρίσκονταν στο προαύλιο του Κακουργιοδικείου φώναζαν «μπράβο» προσπαθώντας να την εμψυχώσουν.

Στόχος είναι η δίκη της 37χρονης γυναίκας που τον Μάιο του 2020 επιτέθηκε με καυστικό υγρό στην Ιωάννα να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς η κατηγορουμένη έχει ήδη συμπληρώσει 15 μήνες προσωρινής κράτησης, με το όριο του 18μήνου να μην επιτρέπει καθυστερήσεις για την ετυμηγορία των δικαστών.

Δικηγόρος Ιωάννας: Η σιωπή και η προετοιμασία της 37χρονης «δείχνει» συνεργούς

Απαντήσεις και απονομή της δικαιοσύνης αναμένει η Ιωάννα 16 μήνες μετά από την επίθεση με καυστικό υγρό που δέχθηκε, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, στον ΣΚΑΪ ο δικηγόρος της Νίκος Αλεξανδρής ο οποίος μάλιστα έκανε λόγο για πιθανή ύπαρξη συνεργών.

Ο ίδιος μίλησε για την ψυχολογική κατάστασης της Ιωάννας ενόψει της δίκης. «Πλησιάζοντας η δίκη δεν είναι καλή, να ζει τα γεγονότα που οδήγησαν εδώ. Ξαναζεί τις συνθήκες και μάλιστα η θεραπεία της έχει πάει πάρα πολύ πίσω διότι ακριβώς τέτοιου είδους αποκαταστάσεις προϋποθέτουν ψυχική ηρεμία και καθόλου στρες» τόνισε. 

Αναφορικά με το χρονικό διάστημα που θα κρατήσει η δίκη, ο Ν. Αλεξανδρής είπε πως δεδομένου πως τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να τεθεί το θέμα της αποφυλακίσεως της δράστιδος, εκτιμά πως αρχές Νοεμβρίου μέχρι 10 Νοεμβρίου θα έχουν την απόφαση

«Είναι μια δίκη, η οποία θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα που να σταματήσουν τα φαινόμενα μιμητισμού που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται» τόνισε τέλος, σημειώνοντας ότι μετά την περίπτωση της Ιωάννας έχουν γίνει άλλα 3-4 ανάλογα περιστατικά. 

Τεράστιο το ενδιαφέρον για την εκδίκαση της υπόθεσης

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εκδίκαση της υπόθεσης που συντάραξε την κοινή γνώμη προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον καθώς το θύμα έχει υποστεί σοβαρότατες βλάβες και έχοντας ξεπεράσει τον κίνδυνο ζωής, καλείται μετά από ήδη εννέα χειρουργεία να ζει υπό ειδικές συνθήκες και με σωρεία επεμβάσεων που έπονται. Η ίδια σε πρόσφατες δηλώσεις της αναφέρθηκε στα λειτουργικά αλλά και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει. «Έχω ένα πολύ μεγάλο ανελαστικό μόσχευμα που δε μου επιτρέπει να κρατώ το κεφάλι όρθιο, ψηλά ή να στρίβω δεξιά. Και βέβαια στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και όσες αισθητικές επεμβάσεις χρειαστούν. Μπορώ να βγω από το σπίτι υπό προϋποθέσεις αλλά η μάσκα περιορίζει πολύ τις κινήσεις μου. Πρέπει να αποφεύγω συνεχώς τον ήλιο και φυσικά η εικόνα μου τραβά συνεχώς τα βλέμματα του κόσμου» είπε.

Ιωάννα βιτριόλι
(INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ)

Ενδιαφέρον όμως για την υπόθεση έχουν και νομικοί καθώς οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν αν η κρίση των συναδέλφων τους, ανακρίτριας, εισαγγελέα και μελών του Συμβουλίου που παρέπεμψαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση την 37χρονη, είναι ορθή ή αν θα υιοθετήσουν την θέση της δράστιδας ότι ανεξαρτήτως των βλαβών του θύματος η πράξη της δεν στόχευε στην εξόντωση της Ιωάννας και επομένως πρέπει να αποδοθεί ευμενέστερος ποινικός χαρακτηρισμός για την επίθεση.

Η κατηγορουμένη συνελήφθη τον Ιούνιο του 2020 και απολογούμενη σιώπησε, αρνούμενη να δώσει στην ανάκριση οποιαδήποτε απάντηση για όσα της καταλογίζονται από σωρεία συντριπτικών στοιχείων . Η σιωπή της 37χρονης τηρήθηκε επί 11 μήνες.

Η ομολογία μετά από ένα χρόνο σχεδόν

Η ίδια θέλησε να δώσει κάποιες εξηγήσεις στην ανακρίτρια τον Απρίλιο του 2021, οπότε και σε συμπληρωματική απολογία της ομολόγησε πως επιτέθηκε με βιτριόλι στην Ιωάννα τονίζοντας πως η πρόθεση της δεν ήταν να την σκοτώσει. Ζητώντας συγγνώμη, η 37χρονη απέδωσε την αποτρόπαια πράξη της σε εμμονή που είχε με το θύμα για το οποίο πίστευε πως είχε εμπλοκή σε σοβαρό προσωπικό της πρόβλημα, το οποίο δεν προσδιόρισε στην ανακρίτρια.

Η ομολογία της 37χρονης φαίνεται να μην άλλαξε την άποψη των δικαστών που έκριναν την υπόθεση. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών τον περασμένο Μάιο παρέπεμψε την δράστιδα για απόπειρα ανθρωποκτονίας, υιοθετώντας απόλυτα την εισήγηση του εισαγγελέα που έδωσε τη νομική του απάντηση στην θέση της κατηγορουμένης ότι πρέπει να δικαστεί για σωματική βλάβη. «Ήθελε να την σκοτώσει» ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός επικαλούμενος πολλά δεδομένα με κυρίαρχο την ποσότητα του υγρού που έριξε η κατηγορουμένη στην Ιωάννα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL