Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.6°C19.6°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.0°C19.4°C
5 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.5°C18.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 68%
Νομοσχέδιο – Ζώα συντροφιάς / Οργή κατά της κυβέρνησης από αντιπολίτευση και φιλοζωικές οργανώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νομοσχέδιο – Ζώα συντροφιάς / Οργή κατά της κυβέρνησης από αντιπολίτευση και φιλοζωικές οργανώσεις

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΚΥΛΟΣ ΜΑΞΙΜΟΥ
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Ο φιλόζωος Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται το σφυροκόπημα μεγάλων φιλοζωικών οργανώσεων αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς.

Όπως καταγγέλλουν, το σχέδιο νόμου, που ψηφίστηκε επί της αρχής μόνο από τη Νέα Δημοκρατία, είναι σε μεγάλο βαθμό πολύ χειρότερο από εκείνο που είχε βγει σε διαβούλευση και είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία επισημαίνει ότι το σχέδιο νόμου «δεν έχει σχέση με σύγχρονη νομοθεσία προστασίας των ζώων. Ούτε σε σκοπό, ούτε σε πνεύμα, ούτε σε περιεχόμενο. Αγνοήθηκαν όχι μόνο οι στοιχειώδεις κατευθυντήριες γραμμές των σύγχρονων πλαισίων προστασίας των ζώων, αλλά και οι αρχές καλής νομοθέτησης του ελληνικού δικαίου».

Στη σκληρή ανακοίνωσή της η ΠΦΟ, υπογραμμίζει ότι ακόμα και θετικές διατάξεις που υπήρχαν στο σχέδιο νόμου κατά τη διαβούλευση αφαιρέθηκαν όπως η απαγόρευση ζώων συντροφιάς από καταστήματα και ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Παράλληλα το νέο σχέδιο νόμου, δεν επιτρέπει στα φιλοζωικά σωματεία την παράσταση πολιτικής αγωγής σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων ενώ συστήνει την ευθανασία των σκύλων με καλαζάρ.

Η ΠΦΟ κάνει λόγο για θλιβερό παρασκήνιο και επισημαίνει ότι «Πρώτη φορά βλέπουμε νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων, να δουλεύεται μυστικά, πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς συνεργασία με επιστήμονες και θεσμικούς φορείς, από άτομα που δεν έχουν ειδικές γνώσεις και χωρίς επίσημη αρμοδιότητα».

Ιδιαίτερη σκληρή στην κριτική της είναι και η Πανελλήνια Φιλοζωική Οικολογική Ομοσπονδία η οποία επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τις εξής αρνητικές προβλέψεις:

-Για πρώτη φορά στα χρονικά μπορεί να είναι μόνιμος ο εγκλεισμός των ζώων στα κυνοκομεία με τον Δήμαρχο να αποφασίζει  - και ξέρουν οι πάντες τι θα αποφασίζει το 90%- αν θα παραμένουν πλέον του αρχικού τριμήνου. Ακόμη και στην περίπτωση που τα ζώα μετά τη παρέλευση του 3μηνου βγουν από το κυνοκομείο, θα είναι πλήρως ασυλοποιημένα και πολύ δύσκολα θα επιβιώσουν. Mέχρι τώρα ήταν παράνομο να στοιβάζονται ζώα στα κυνοκομεία βάσει του 4039/12,  τώρα γίνεται νόμιμη αφού κανένα όριο ως προς τον αριθμό των ζώων δεν μπαίνει. Το αποτέλεσμα θα είναι κυνοκομεία -κολαστήρια, αφού οι Δήμοι θα στοιβάζουν νόμιμα όσα περισσότερα ζώα μπορούν, χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα για τον αριθμό των αδέσποτων στο δρόμο, αφού κανένα μέτρο δεν λαμβάνεται για να μειωθούν.

-Παγκόσμια πρωτοτυπία της Κυβέρνησης αποτελεί η ανάθεση σε σωματείο ιδιωτών εκτροφέων  να εκδίδουν τις άδειες σε εκτροφείς! Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει. Το πάρτυ ασυδοσίας  στο χώρο της εκτροφής  γίνεται νόμιμο και με τη βούλα  του κράτους.
Δεν θα έπρεπε λοιπόν αντίστοιχα, την άδεια στα καταφύγια των φιλοζωικών συλλόγων να την δίνουν οι φιλοζωικοί σύλλογοι που στο κάτω όχι μόνο δεν παράγουν νέα ζώα αλλά αγωνίζονται για να στειρώνονται, που όχι μόνο δεν πωλούν αλλά δίνουν χρήματα για να προωθούν υιοθεσίες;

-Καταργούν την δυνατότητα συνηγόρου για τα ζώα, το δικαίωμα δηλαδή στα φιλοζωικά σωματεία να παρίστανται με δικηγόρο στις δίκες κακοποίησης των ζώων, μια από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις της ΠΦΠΟ. Και όχι, δεν τους ξέφυγε, είναι συνειδητή παραχώρηση προς τους Δήμους και το ΠΕΣΥΔΑΠ (υπάρχει γραπτή, δημόσια παραδοχή ότι ζητούν την κατάργηση του δικαιώματος αυτού) με το επιχείρημα ότι θα τρέχουμε τους Δήμους στα Δικαστήρια.
 
Η κατάργηση αυτής της δυνατότητας θα έχει ως αποτέλεσμα όλοι όσοι κακοποιούν ζώα στην Ελλάδα, είτε άτομα, είτε Δήμοι να μην έχουν απέναντί τους δικηγόρους πολιτικής αγωγής και φυσικά να αθωώνονται ευκολότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL