Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Νίκος Τζανάκης / Η πρόκληση προβλημάτων στους ανεμβολίαστους είναι επιβολή υποχρεωτικότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Τζανάκης / Η πρόκληση προβλημάτων στους ανεμβολίαστους είναι επιβολή υποχρεωτικότητας

Αστυνομία - Παγκράτι
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Σε προτροπή στους εκπροσώπους των κρίσιμων κλάδων του Δημοσίου να επικεντρώσουν την προσπάθειά τους στην μείωση των ποινών για ανεμβολίαστους που τους επιβάλλεται εμβολιασμός, αντί να αντιτάσσονται συνολικά στην υποχρεωτικότητα, προχώρησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open, στην οποία επίσης μίλησε και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Αθήνας Νίκος Ρήγας.

«Οι "στενοί" παράγοντες του κράτους, όπως είναι η Αστυνομία και το στράτευμα, γενικώς τα σώματα ασφαλείας, οι υγειονομικοί και οι εκπαιδευτικοί, θα πρέπει να εμβολιαστούν. Η υποχρεωτικότητα είναι μέτρο δημόσιας υγείας ... υπάρχει σε σωρεία εμβολίων και άλλων πραγμάτων ... Ο αστυνομικός π.χ. δεν μπορεί να προφυλαχθεί και να προφυλάξει άλλους με τα μέτρα ατομικής ευθύνης, όταν είναι ανεμβολίαστος. Υπάρχουν δύσκολες διαδικασίες κατά τη διάρκεια του λειτουργήματος, με πολύ στενή σωματική επαφή πολλές φορές ... θεωρώ τελείως απαραίτητο κατ' αρχήν μόνοι τους να αποφασίσουν να εμβολιαστούν οι πάντες. Σε δεύτερη φάση, να υπάρξει θέμα υποχρεωτικότητας. Από εκεί και ύστερα, οι συνδικαλιστές ας κοιτάξουν να μειώσουν τα θέματα των κυρώσεων, που έχουν να κάνουν π.χ. με τους μισθούς κατά τη διάρκεια της αργίας. Αυτό θα πρέπει να καταλάβουν οι αστυνομικοί», είπε ο κ. Τζανάκης. Απέρριψε εξάλλου το επιχείρημα περί απώλειας ποσοστού του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛΑΣ λόγω αναστολών. «Σκέφτεστε να τεθούν ξαφνικά 15%-20% εκτός υπηρεσίας σε ένα πανδημικό κύμα για 20 ημέρες λόγω του ότι θα μολυνθούν ή θα νοσήσουν;».

«Η υπόλοιπη Ευρώπη έχει ξεκινήσει άλλη στρατηγική» σε σχέση με χώρες όπως οι ΗΠΑ, «στην ουσία δημιουργεί υποχρεωτικότητα μέσω της δυσκολίας και των μεγάλων προβλημάτων που προκαλεί στους ανεμβολίαστους. Είναι καθημερινή υποχρεωτικότητα στους πάντες, δυσκολεύει την ζωή των ανεμβολίαστων σε τέτοιο βαθμό ώστε να πάνε να εμβολιαστούν. Επομένως, ας το αποφασίσουμε, θα διευκολύνουμε τη ζωή μας, θα σώσουμε τη ζωή μας και δεν θα συμβάλουμε στο πανδημικό κύμα. Οι συνδικαλιστές θα πρέπει να πάνε με το 80% και όχι το 20% των ανεμβολίαστων. Να είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας και ας παλέψουν το θέμα των κυρώσεων συνδικαλιστικά», όπως πρότεινε.

Νωρίτερα, ο κ. Ρήγας είχε αναφέρει ότι είναι υπέρ του καθολικού εμβολιασμού των αστυνομικών, ωστόσο ως σωματείο «είμαστε απέναντι στην υποχρεωτικότητα και αυτά που μπορεί να προκύψουν, αναστολές εργασίας, κτλ».

«Στη φάση που βρίσκεται η χώρα μας, το μοναδικό που δεν χρειαζόμαστε αυτή την στιγμή είναι ο κοινωνικός αυτοματισμός και η στοχοποίηση κοινωνικών ομάδων ... είμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο εμβολιασμού, πάνω από το μέσο όρο -και οι εμβολιασμοί συνεχίζονται ... δεν χρειάζεται συνεχώς να μιλάμε για αναστολές και τιμωρητικού χαρακτήρα μέτρα που θα θέσουν σε κίνδυνο την δημόσια ασφάλεια ... πώς θα δουλέψουν οι επιβαρυμένες υπηρεσίες εάν ισχύσει το μέτρο της αναστολής;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL