Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Αθηνά Λινού / Τρομάζει η εμπειρία από τα σχολεία στις ΗΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αθηνά Λινού / Τρομάζει η εμπειρία από τα σχολεία στις ΗΠΑ

Η Αθηνά Λινού

Σε σαφή προτροπή στους γονείς να προχωρήσουν σε εμβολιασμό των παιδιών τους χωρίς δισταγμό, καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι το άνοιγμα των σχολείων απειλεί να οδηγήσει σε πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στις μαθητικές ηλικίες, προχώρησε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

«Θα πρέπει να χαίρονται οι γονείς που εμβολιάζονται τα παιδιά γιατί θα ξεκινήσουν με ασφάλεια την χρονιά, που φτάσαμε στο σημείο ως κοινωνία να έχουμε ανοιχτά σχολεία. Και τα παιδιά που εμβολιάζονται βοηθούν και τα υπόλοιπα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, να προχωρήσουμε σε μία λογικά ασφαλή χρονιά», είπε η κα Λινού. «Αν ήταν όλα τα παιδιά εμβολιασμένα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα νοσήσουν ή θα νοσήσουν πάρα πολύ ήπια. Επειδή όμως υπάρχουν παιδιά ανεμβολίαστα, άλλα μέρη της εκπαιδευτικής κοινότητας (εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι) ανεμβολίαστοι, όπως και στις οικογένειες πολλών παιδιών, πρέπει να προσθέσουμε και άλλα μέτρα, να φορέσουν τα παιδιά μάσκες, να τηρηθούν οι αποστάσεις στα σχολεία, στα σχολικά οχήματα, κτλ».

Σημείωσε παράλληλα ότι θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα θέματα συνωστισμού και εκτός σχολείου. «Αυτό το Σαββατοκύριακο, όλα τα παιδιά με τους γονείς τους θα κάνουν τις προμήθειες για την καινούργια χρονιά. Ας προσέξουμε. Όσες αγορές μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως και διαδικτυακά, ας τις κάνουν έτσι οι οικογένειες, να μην έχουμε μεγάλο συνωστισμό στα βιβλιοπωλεία», όπως είπε.

Αναφέρθηκε μάλιστα και στην εμπειρία από άλλες χώρες, όπου έχουν ανοίξει ήδη τα σχολεία, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος του κορωνοϊού. «Πρέπει να θυμόμαστε όλοι ότι αντιμετωπίζουμε ένα σκληρό νόσημα, που μπορεί να στείλει ανθρώπους στην εντατική και στο θάνατο -περιλαμβανόμενων και μερικών παιδιών. Γι' αυτό πρέπει αφενός μεν να προσπαθήσουμε να μεγιστοποιήσουμε τον αριθμό των εμβολιασμών, αφετέρου να τηρούμε αυστηρά μέτρα προστασίας και σε επίπεδο Πολιτείας και σε ατομικό, σαν να μην ήμασταν εμβολιασμένοι. Αυτό το στέλεχος κολλάει τόσο εύκολα και μεταδίδεται τόσο εύκολα ώστε στις ΗΠΑ, που άνοιξαν τα σχολεία στις αρχές Αυγούστου, έχουν τεράστιο πρόβλημα. Το ένα τρίτο των περιστατικών είναι παιδιά».Σημείωσε εξάλλου, όσον αφορά την μείωση του αριθμού όσων διστάζουν να εμβολιαστούν, ότι ακόμη και κάποιος που διστάζει, «θα πάει να εμβολιαστεί αν του μιλήσει ο γιατρός του -και δεν τους έχουμε αξιοποιήσει όλους τους κλινικούς γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αν του μιλήσει ο φίλος του που αρρώστησε ή που έχασε κάποιον άνθρωπο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL