Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Βάσεις εισαγωγής / Κενές οι μισές θέσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βάσεις εισαγωγής / Κενές οι μισές θέσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου

ΑΙΓΑΙΟΥ

«Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση επιβεβαίωσε, με τον χειρότερο τρόπο, την κριτική που είχε ασκηθεί έγκαιρα και τεκμηριωμένα από φορείς και κόμματα στην εισαγωγή της ΕΒΕ από την κυβέρνηση Ν.Δ.» ανέφερε ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν βέβαιο πως βάσει αυτού του εκπαιδευτικά άδικου και κοινωνικά ανάλγητου μέτρου τα περιφερειακά ιδρύματα επλήγησαν έντονα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταξύ των μεγάλων χαμένων αποτελεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς σχεδόν οι μισές θέσεις του μένουν κενές.

«Πρόκειται για σημαντικό πλήγμα για το πανεπιστήμιο, αλλά και τις νησιωτικές κοινωνίες που το φιλοξενούν» τόνισε ο Αν. Μιχαηλίδης. Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά στην κυβέρνηση, η οποία, «αντί να αναζητεί τρόπους ειδικής στήριξης των φοιτητών και του επιστημονικού προσωπικού ενός μοναδικής φυσιογνωμίας ιδρύματος -το οποίο διακρίνεται για το ερευνητικό έργο του, ενώ αντιμετωπίζει τις προκλήσεις περιφερειακότητας και πολυνησιωτικότητας-, το επιβαρύνει και το οδηγεί στην απαξίωση».Τέλος, ανέφερε πως οι κοινωνίες του νησιών και η πανεπιστημιακή κοινότητα ήδη αντιδρούν σθεναρά σε αυτές τις πολιτικές και θα υπερασπιστούν το πολύτιμο εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, προσθέτοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. θα σταθεί δίπλα τους με σταθερότητα και συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής.

Αμετακίνητη η Κεραμέως

Την ίδια ώρα, την παραμονή της Ν. Κεραμέως στη θέση της υπουργού Παιδείας επισφράγισε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. «Αυτό αποτελεί επιβράβευση για τη δύσκολη αποστολή που έχει αναλάβει: τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης» ανέφερε το Παρατηρητήριο για την Παιδεία σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό.

Συμπυκνώνοντας τη θητεία Κεραμέως, επισήμανε πως «τα σχολεία αφέθηκαν απροστάτευτα, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να σημειώσει αρνητικό ρεκόρ στην Ευρώπη αναφορικά με τη μακρά αναστολή λειτουργίας, ενώ η τηλεκπαίδευση λειτούργησε με σοβαρά τεχνικά προβλήματα.

Παράλληλα, με σειρά αρνητικών νομοθετικών πρωτοβουλιών, η Ν. Κεραμέως μείωσε τον τακτικό προϋπολογισμό για την Παιδεία, καθιέρωσε τρίμηνες συμβάσεις αναπληρωτών, επανέφερε την Τράπεζα Θεμάτων και κατήργησε τον θεσμό των αιρετών από τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών, τοποθετώντας αρεστούς του υπουργείου. Την ίδια ώρα, μείωσε τα σχολικά γεύματα κατά 40% και κατήργησε Κοινωνιολογία και καλλιτεχνικά μαθήματα". Τέλος, στάθηκε στο «πλούσιο» έργο της και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας και την υλοποίηση της ΕΒΕ, αποκλείοντας 18.000 υποψήφιους περισσότερους από πέρυσι και οδηγώντας τους στα ιδιωτικά κολέγια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL