Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Ανασχηματισμός / Βλέπουν εθνικές εκλογές οι δήμαρχοι και τρέχουν να προλάβουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανασχηματισμός / Βλέπουν εθνικές εκλογές οι δήμαρχοι και τρέχουν να προλάβουν

ΚΕΔΕ

Εθνικές εκλογές βλέπουν οι δήμαρχοι μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη και, την ίδια ώρα, εκφράζουν έντονη ανησυχία για την πορεία των οικονομικών των ΟΤΑ αλλά και τις καθυστερήσεις στις εντάξεις έργων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Αυτό αποτυπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με τον πρόεδρό της Δημήτρη Παπαστεργίου να τηρεί μια στάση μάλλον αμήχανη.

Όμως τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης φαίνεται να γιγαντώνονται μέρα με τη μέρα, αρχής γενομένης από τη δυσκολία που έχουν πολλοί δήμοι να ολοκληρώσουν τη σύνταξη προϋπολογισμού για το 2022! Την ίδια ώρα, μεγάλη είναι η δυσφορία για την άνιση κατανομή της έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 50 εκατ. ευρώ λόγω απωλειών εσόδων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Δεν ήταν λίγοι οι γαλάζιοι αιρετοί που κατήγγειλαν πελατειακές σχέσεις δημάρχων με υπουργούς, προκειμένου να πάρουν από το συγκεκριμένο ποσό τη μερίδα του λέοντος εις βάρος άλλων δήμων, που έχουν τεράστια ανάγκη λόγω εκτροχιασμού των ανελαστικών δαπανών.

«Σε κάποιες εκλογικές περιφέρειες υπουργών δίνονται πρόσθετα χρήματα» κατήγγειλε ευθέως ο Α' αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος προηγουμένως προειδοποίησε τους αιρετούς για το ενδεχόμενο διπλών εθνικών εκλογών, πράγμα που θα θέσει σε πολύ μεγάλη καθυστέρηση την επίλυση εκκρεμοτήτων που αφορούν την Αυτοδιοίκηση. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Λ. Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης στηλιτεύοντας την άνιση κατανομή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 50 εκατ. ευρώ κατήγγειλε «ντιλάρισμα», «πελατειακές και προσωπικές σχέσεις» δημάρχων με υπουργούς, με αποτέλεσμα την προνομιακή μεταχείρισή τους. «Να μην φοβόμαστε να τα λέμε έξω από τα δόντια και να μη φοβόμαστε ότι θα έρθει ο κάθε Πέτσας -που μου είναι πολύ συμπαθής- και θα μας τραβήξει το αυτί!». «Πρέπει να δούμε πόσα έχει στο ταμείο του ως αποθεματικό ο κάθε δήμος και με βάση αυτό πρέπει η έκτακτη κατανομή χρημάτων να γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια» υπογράμμισε ο Β. Μαυρίδης. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημ. Παπαστεργίου δεσμεύτηκε να συζητηθεί εκτενώς το ζήτημα στη μεθεπόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., μετά τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονα, οι δήμαρχοι εκφράζουν έντονη δυσφορία για τις καθυστερήσεις στις εντάξεις έργων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» εκτιμώντας ότι, εάν μπούμε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, θα χαθεί η μεγάλη ευκαιρία υλοποίησης έργων υποδομής. «Πρέπει οι εντάξεις έργων να γίνουν μέσα στο φθινόπωρο, προκειμένου να προχωρήσουμε άμεσα στην δημοπράτηση ώστε να ολοκληρώνουμε κάποια από αυτά μέσα στο 2022, γιατί το 2023 είναι έτος αυτοδιοικητικών εκλογών» είπε χαρακτηριστικά ο Απόστολος Καλογιάννης, δήμαρχος Λαρισαίων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL