Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Βάσεις εισαγωγής / Η κυβέρνηση τα ρίχνει στους πρυτάνεις για την ΕΒΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βάσεις εισαγωγής / Η κυβέρνηση τα ρίχνει στους πρυτάνεις για την ΕΒΕ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Επιμένει η κυβέρνηση στο αφήγημα ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) «αποτελεί ουσιαστική μεταρρύθμιση» και προσπαθεί να μετακυλίσει τις ευθύνες στα πανεπιστήμια για τους συντελεστές που έθεσαν. Την ίδια ώρα δεκάδες τμήματα έχουν αποψιλωθεί, ενώ 40.000 υποψήφιοι έχουν μείνει εκτός Τριτοβάθμιας. Την κατάργηση της ΕΒΕ και τη συμπλήρωση όλων των κενών θέσεων ζητάει το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αμετανόητη η κυβέρνηση

«Ουσιαστική μεταρρύθμιση, που δίνει σημασία, αξία και νόημα στις σπουδές» χαρακτήρισε την ΕΒΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Την ίδια ώρα ισχυρίστηκε πως «βάζει στην εξίσωση της επιλογής των φοιτητών και τα ίδια τα πανεπιστήμια, τα οποία διαμόρφωσαν τις βάσεις και θα έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε διορθώσεις συντελεστών για τις αρρυθμίες στην πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου» προσπαθώντας να ρίξει τις ευθύνες των κυβερνητικών επιλογών αποκλειστικά στις Συγκλήτους των ανώτατων ιδρυμάτων.

Τμ. Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ: «Καμιά κενή θέση στα ΑΕΙ»

«Πάνω από 20.000 κενές θέσεις στην Τριτοβάθμια, περισσότεροι από 28.000 υποψήφιοι αποκλείστηκαν από την υποβολή μηχανογραφικού. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του νέου συστήματος εισαγωγής που νομοθέτησε η Ν.Δ.» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας:

Στην κατηγορία υποψηφίων του 90% αποφοίτων ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. συνολικά διαμορφώνονται 19.168 κενές θέσεις σε τριτοβάθμια ιδρύματα.  Ένδειξη της ταξικής σκληρότητας είναι ο εξοστρακισμός των υποψηφίων εσπερινών ΓΕ.Λ., όπου από τις 776 θέσεις σε ΑΕΙ καλύπτονται οι 83. Από τους 103.468 υποψηφίους όλων των κατηγοριών πέτυχαν οι 63.239 (61,12%), ενώ το 2020 από τους 105.420 υποψηφίους πέτυχαν οι 81.413 (77,23%).

«Πρέπει τώρα να ανατραπεί η κατάσταση των χιλιάδων αποκλεισμένων νέων από τα πανεπιστημιακά έδρανα» σημείωσε τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός δημοκρατικού μετώπου για την Παιδεία, με κοινή απαίτηση να μην μείνει καμιά κενή θέση στα ΑΕΙ και να καταργηθεί άμεσα η ΕΒΕ.

Τέλος, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει την ευθύνη να συμβάλει στην ακύρωση των αποτελεσμάτων της ΕΒΕ στα πεδία των κοινωνικών κινημάτων και του Κοινοβουλίου.

Ντόμινο προβλημάτων

Η λίστα με τους επιτυχόντες σε ορισμένα πανεπιστήμια -όπως το Δημοκρίτειο- είναι αποκαρδιωτική. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ξάνθης, το οποίο είχε 0 εισακτέους σε 108 θέσεις, το τμήμα Δασολογίας με 7 επιτυχόντες σε 220 θέσεις, το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Ξάνθης με 52 επιτυχόντες σε 116 θέσεις και το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Ξάνθης με 94 επιτυχόντες σε 192 θέσεις.

Όπως εκτίμησε μιλώντας στην «Α» καθηγητής του Δημοκρίτειου, «τα τμήματα τα οποία είναι περιζήτητα και στιβαρά και έχασαν φέτος τους εισακτέους τους θα επανέλθουν. Το βασικό πρόβλημα προκύπτει με τμήματα τα οποία είχαν παθογένειες, είτε επειδή το αντικείμενό τους δεν ήταν ανταγωνιστικό είτε λόγω της γεωγραφικής θέσης που κατείχαν. Αυτά τα τμήματα θα δυσκολευτούν να επανέλθουν».

839 λιγότεροι εισακτέοι στο Δημοκρίτειο

Από την πλευρά της η αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ζωή Γαβριηλίδου ανέφερε πως «υπάρχει μείωση του αριθμού των εισακτέων. Πέρυσι είχαμε 4.306 φοιτητές, ενώ φέτος έχουμε 3.467. Η διαφορά είναι 839 λιγότεροι εισακτέοι κατανεμημένοι στις τέσσερις πόλεις».

Σχετικά με τον μηδενικό αριθμό εισακτέων στο τμήμα Αρχιτεκτόνων είπε πως οφείλεται στο λάθος που έγινε στη διαμόρφωση της ΕΒΕ. Μάλιστα εξήγησε πως «όλες οι Αρχιτεκτονικές της χώρας είχαν συνεννοηθεί να βάλουν ενιαία βάση εισαγωγής 1,1 και αυτό πέρασε από τη Σύγκλητο. Αργότερα οι υπόλοιπες συζήτησαν και αποφάσισαν να μειώσουν την ΕΒΕ, ωστόσο η απόφαση της Συγκλήτου είχε βγει. Το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών επανήλθε και έστειλε νέα απόφαση με διορθωμένη ΕΒΕ στα γενικά και ειδικά μαθήματα, αλλά, όταν στάλθηκε στο υπουργείο, δεν λήφθηκε υπόψη».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL