Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Πρόσφυγες / Φόβος πάνω από την αφγανική κοινότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόσφυγες / Φόβος πάνω από την αφγανική κοινότητα

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν με την επάνοδο των Ταλιμπάν δεν είναι απλώς ειδήσεις για έναν μακρινό τόπο, που εδώ και 30 και πλέον χρόνια δεν έχει γνωρίσει στιγμή ειρήνης, είναι μια απειλή θανάτου που σκορπά τον φόβο και την αγωνία στους χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που ζουν δίπλα μας εδώ και χρόνια.

“Δεν είναι άγχος μόνο, είναι και φόβος αυτή τη στιγμή, γιατί τα μέλη της κοινότητάς μας έχουν συγγενείς ακόμα στο Αφγανιστάν. Μίλησα με ένα μέλος της κοινότητάς μας που σκότωσαν -έσφαξαν- έναν ανιψιό του, που είναι σιίτες” λέει στην ΑΥΓΗ ο Μοχτάρ Ρεζαΐ, πρόεδρος της Κοινότητας Αφγανών Προσφύγων και Μεταναστών στην Ελλάδα και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων και στο Δ.Σ. του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών.

Οι Ταλιμπάν είναι σουνίτες, εξηγεί και, όπως μας μεταφέρει, “βλέπουν μόνο το χρώμα, τη γλώσσα και τη θρησκεία και τίποτε άλλο.  Άμα ξέρεις παστούν και είσαι σουνίτης και από την ίδια φυλή, δεν σε πειράζουν. Αν είσαι από άλλη φυλή, ειδικά Χαζάρα ή σιίτης, ακόμα και αν έχεις πάει απλά ταξίδι εκεί, μπορεί και να σε σκοτώσουν επιτόπου. Το έκαναν για ένα παιδί 15-16 ετών”.

“Είναι τόσο επικίνδυνο για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα και τα μέλη της οικογένειάς τους βρίσκονται στο Αφγανιστάν, ανά πάσα στιγμή υπάρχει κίνδυνος θανάτου γι’ αυτούς. Είναι πραγματικά τραγικό. Δεν μπορείς να ζήσεις στην ίδια σου τη χώρα” τονίζει και μεταφέρει ότι εδώ και εβδομάδες η ανησυχία για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν απασχολούσε την κοινότητα.

Μάλιστα, όπως σημειώνει, τους τελευταίους μήνες η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κατέγραφε ήδη εκατομμύρια εσωτερικές εκτοπίσεις εντός Αφγανιστάν.

Ο Γιουνούς Μοχαμαντί, διευθυντής του γραφείου στο Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, μιλώντας στην ΑΥΓΗ αναφέρει ότι πέρασε “δύο φορές από τις φυλακές των Ταλιμπάν και πριν από λίγους μήνες ξαναπήγα στο Αφγανιστάν μετά από 22 χρόνια και είδα από κοντά τις περιοχές Μαζάρ ι Σαρίφ, Μπαμιάν, Καμπούλ και πέρασα από ένα τσεκ πόιντ των Ταλιμπάν. Είδα την αγριότητα όπως τη θυμόμουν, δεν έχει αλλάξει. Πέρασα πραγματικά ξυστά από τον θάνατο από έναν έλεγχο πριν από κάποιους μήνες”.

Η ανησυχία και ο φόβος δεν περιορίζονται στους συγγενείς που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, καθώς με ΚΥΑ από τον περασμένο Ιούνιο η Τουρκία θεωρείται ασφαλής χώρα και για τους Αφγανούς πολίτες. Όπως σημειώνει ο Μοχτάρ Ρεζαΐ, οι Αφγανοί αιτούντες άσυλο στους οποίους πρόκειται να εφαρμοστεί η ΚΥΑ αυτή, νιώθουν “φόβο, καθαρά».

«Όλοι φοβούνται, δεν θέλουν να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία, γιατί εκεί υπάρχει το άλλο κομμάτι της επιστροφής στο Αφγανιστάν κατευθείαν από την Τουρκία. Αυτό, αν γίνει, θα είναι πραγματικά ένα είδος δολοφονίας. Ο κάθε άνθρωπος κινδυνεύει η ζωή του εκεί, δεν ήλθε διακοπές” επισημαίνει.

Τονίζει παράλληλα την προσφορά που μπορούν να έχουν οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες στις κοινωνίες υποδοχής και φυσικά και στην ελληνική κοινωνία, όπως το έχουν δείξει οι πρόσφυγες που βρίσκονται πολλά χρόνια στη χώρα, φέρνοντας μάλιστα παράδειγμα και την αλληλεγγύη που έχουν δείξει στους πυρόπληκτους στο Μάτι, αλλά και στις πρόσφατες πυρκαγιές.

Ξεκαθαρίζει επίσης ότι “δεν είναι ασφαλής χώρα η Τουρκία για τους Αφγανούς. Μπορεί μια φυλή του Αφγανιστάν, οι Ουζμπέκοι του Αφγανιστάν, να έχουν καλή σχέση με την Τουρκία, οι υπόλοιπες όμως φυλές δεν είναι ασφαλείς λόγω χρώματος, γλώσσας, δόγματος της θρησκείας”.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Αφγανών προσφύγων και μεταναστών ζητάει την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου ώστε να μπορέσει να γίνει οικογενειακή επανένωση των αναγνωρισμένων προσφύγων με τις οικογένειές τους από το Αφγανιστάν:

“Η Ελλάδα, εφόσον έχει κάνει αρκετές προσπάθειες για να εμποδίσει τους πρόσφυγες να έλθουν, να μπει σε μια διαδικασία σε επίπεδο κρατών της Ε.Ε. να δοθεί άλλη ευκαιρία στους Αφγανούς πρόσφυγες να ψάξουν το μέλλον τους στην Ευρώπη, γιατί είδαμε στο Αφγανιστάν ότι επί 50 χρόνια δεν βρέθηκε μια σωστή λύση, ειδικά για 30 χρόνια μια γενιά δεν έχει ζήσει με ηρεμία και να προοδεύσει. Από την Ελλάδα ζητάμε αυτό να γίνει προς τους Αφγανούς πρόσφυγες και να γίνει λίγο ευέλικτη στα ζητήματα των Αφγανών προσφύγων και αιτούντων άσυλο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL