Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Πυρκαγιές Ελλάδα / Πρωτοφανής η συνδρομή της Ε.Ε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιές Ελλάδα / Πρωτοφανής η συνδρομή της Ε.Ε

Οι φετινές πρωτόγνωρες φωτιές της Ελλάδας συνοδεύτηκαν από μια πρωτοφανή κινητοποίηση και αποστολή βοήθειας από την Ε.Ε. Η βοήθεια αυτή δυστυχώς δεν μπόρεσε να προλάβει την καταστροφή, κάτι που δείχνει ότι η πρόληψη προέχει της αντιμετώπισης. Ωστόσο, δεν μπορεί να μην σημειωθεί ως ένα πολύ σημαντικό γεγονός.

Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. έχει τον ρόλο του σε κάθε φυσική καταστροφή, αφού έχει ενεργοποιηθεί από το 2001 περισσότερες από 420 φορές, αναδεικνύοντας τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το 2019 -μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι- ο μηχανισμός αυτός ενισχύθηκε σημαντικά, ανοίγοντας τη συζήτηση για το κατά πόσο μπορεί να έχει ακόμα πιο ουσιαστικό ρόλο με έγκαιρη ανάπτυξη της βοήθειας.

Αρχικά είναι ξεκάθαρο ότι εναπόκειται στις εθνικές αρχές να αποφασίσουν πότε και γιατί θα ενεργοποιήσουν τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε., ενώ αποφασίζουν επίσης πού θα αναπτυχθεί η διεθνής υποστήριξη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., φέτος η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό στις 3 Αυγούστου και έλαβε μια προσφορά βοήθειας την ίδια ημέρα από την Κύπρο, η οποία έφτασε στις 4 Αυγούστου και εστάλη στη Ρόδο. Περαιτέρω βοήθεια ζητήθηκε από την Ελλάδα στις 5 Αυγούστου, με τη Γαλλία να ανταποκρίνεται πρώτη στέλνοντας πυροσβέστες και άλλες χώρες να ακολουθούν.

Συνολικά, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας εστάλησαν την περασμένη εβδομάδα (έκτοτε ο αριθμός μπορεί να έχει αυξηθεί) στην Ελλάδα: 9 αεροπλάνα, 12 μονάδες εδάφους, σχεδόν 1.000 πυροσβέστες και ειδικοί, καθώς και περισσότερα από 200 οχήματα.

“Η Ε.Ε. υποστήριξε την Ελλάδα αμέσως από τη στιγμή που ζητήθηκε βοήθεια και κινητοποίησε μία από τις μεγαλύτερες κοινές ευρωπαϊκές αποστολές πυροσβεστών και αεροσκαφών στην Ιστορία” σχολίαζε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Αναλυτικά η βοήθεια από τις ευρωπαϊκές χώρες και την Ε.Ε. προς τις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Αττική, την Πελοπόννησο, την Εύβοια και τα νησιά του Αιγαίου:

- Κύπρος: Η Ε.Ε. έστειλε 2 ελαφρά αμφίβια πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Κύπρο που επιχειρούσαν στο νησί της Ρόδου και μία ισχυρή πυροσβεστική ομάδα 40 ατόμων που εστάλη στις πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα.

- Σουηδία / RescEU: Το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Ε.Ε. κινητοποίησε 2 ελαφρά αμφίβια πυροσβεστικά αεροσκάφη από το απόθεμα του RescEU που φιλοξενείται από τη Σουηδία (συμπεριλαμβανομένης μίας ομάδας 22 ατόμων).

- Γαλλία: 4 ομάδες πυρόσβεσης δασικών πυρκαγιών, μέρος της δεξαμενής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας, έφτασαν στις 5 Αυγούστου στο νησί της Εύβοιας. Επιπλέον, 3 πυροσβεστικά αεροπλάνα (Canadairs) κινητοποιήθηκαν μέσω του Μηχανισμού.

- Κροατία: 1 πυροσβεστικό αεροπλάνο (Canadair).

- Ρουμανία: 1 ομάδα πυρόσβεσης δασικών πυρκαγιών αποτελούμενη από 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα.

- Ισπανία: 1 πυροσβεστικό αεροπλάνο από τη δεξαμενή του RescEU.

- Η Τσεχία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Αυστρία και η Σλοβακία έστειλαν επίσης ομάδες εδάφους δασοπυρόσβεσης με οχήματα.

Τέλος, ένας υπάλληλος - σύνδεσμος του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών βρέθηκε στην Ελλάδα από τις 6 έως τις 10 Αυγούστου, ενώ ο δορυφόρος έκτακτης ανάγκης Copernicus της Ε.Ε. χαρτογραφεί τις δασικές πυρκαγιές στις διάφορες τοποθεσίες.

Το πρόγραμμα RescEU

To 2019 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας μέσα από την ενίσχυση της συλλογικής αντίδρασης της Ε.Ε. σε φυσικές καταστροφές με το λεγόμενο πρόγραμμα RescEU. Στόχος ήταν να αντιμετωπιστεί μία από τις βασικές μέχρι τότε αδυναμίες, ότι δηλαδή η Ε.Ε. δεν διέθετε εφεδρική ικανότητα να συνδράμει τα κράτη - μέλη, ειδικά την ώρα που υπήρχαν ταυτόχρονα πυρκαγιές σε πολλές χώρες.

Σε συνέχεια λοιπόν των πολυάριθμων καταστροφών σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Επιτροπή πρότεινε και τελικά οι χώρες της Ε.Ε. αποφάσισαν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αποθέματος μέσων πολιτικής προστασίας (το αποκαλούμενο αποθεματικό RescEU), συμπεριλαμβανομένων πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων, ενισχύοντας ταυτόχρονα την πρόληψη των καταστροφών και τα μέτρα ετοιμότητας. Τον συντονισμό της βοήθειας έχει αναλάβει από το 2019 το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

Στο πλαίσιο αυτό η Ε.Ε. προσφέρει στα κράτη - μέλη σημαντικά κίνητρα για να ενισχύσουν τα εθνικά τους μέσα πολιτικής προστασίας μέσω πρόσθετης χρηματοδότησης για την αγορά, λειτουργία και επισκευή τους. Η χρηματοδότηση μπορεί να φτάσει και στο 100% εάν τα παραχωρήσουν στην κοινή δεξαμενή, ενώ το 75% του κόστους λειτουργίας τους όταν χρησιμοποιούνται μέσα της χώρας τους για βοήθεια σε άλλα κράτη - μέλη το αναλαμβάνει η Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος ήταν ο εισηγητής για τον αναβαθμισμένο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, η δεξαμενή μέσων που δημιουργήθηκε δεν λειτουργεί σε εθελοντική βάση, ενώ, όπως είπε, τα δύο αεροσκάφη που ήρθαν από τη Σουηδία έχουν αγοραστεί με 90% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό και η Ελλάδα θα λάβει δύο Canadair με 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Μια καλή αρχή

Μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και την Πορτογαλία το καλοκαίρι του 2018, ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντιλήφθηκε ότι δεν αρκεί η καλή πρόθεση των χωρών - μελών της Ε.Ε. όταν πρόκειται για βοήθεια σε φυσικές καταστροφές.  Έτσι προώθησε την ιδέα να μπει το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη και να δημιουργηθεί μια πραγματική ευρωπαϊκή δεξαμενή μέσων πολιτικής προστασίας. Αυτή ήταν σίγουρα μια καλή αρχή που πρέπει να συνεχιστεί, αλλά, όπως αποδείχτηκε στην περίπτωση των φετινών πυρκαγιών, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η πρόληψη. Η Ε.Ε. περιλαμβάνει την πρόληψη στους νέους κανόνες που υιοθέτησε, ωστόσο είναι σαφές ότι ούτε αυτό αρκεί. Η Ελλάδα στο πλαίσιο της Ε.Ε. πρέπει να δει πώς θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τεχνολογία και πόρους προκειμένου να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL