Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Η αναπνοή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αναπνοή

Πυροσβέστες στην πυρκαγιά στο Κρυονέρι
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Κάτω από ένα κλαδί αφημένο από τη Μήδεια, ολόκληρος ο μηχανισμός της Πολιτείας επιχειρούσε ολονυχτίς και ολημερίς χωρίς αποτέλεσμα.

Το όσα βλέπει η πεθερά είναι πρακτικό όσο είναι στο σπίτι η πεθερά, του είπε ο καφετζής που του σέρβιρε τον καφέ με εκείνον το στρογγυλό τσίγκινο δίσκο με το χερούλι από πάνω και την άσπρη πετσέτα κρεμασμένη στον καρπό του. Μια μεγάλη τελεία και παύση ακολούθησε στο τέλος της φράσης, μέχρι που ακούμπησε το φλιτζάνι στο τραπέζι. Μετά που φεύγει, η σκόνη παραμένει, συνέχισε ο σοφός παρασκευαστής αφεψημάτων καθώς απομακρυνόταν.

Η συνήθης επιχειρηματολογία των θαμώνων επί παντός του επιστητού είχε πάει περίπατο μαζί με τα μισά δάση της Ελλάδας, αρκετές αγροικίες, κάποιες μόνιμες και χιλιάδες ζωντανά, μαντρωμένα καθώς ήταν και οικόσιτα· έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Το ίδιο και τα άγρια ζώα, που παραδόθηκαν κι αυτά στην ανηλεή μανία της ανθρώπινης ανεπάρκειας, προχειρότητας και αδιαφορίας.

Όλοι στον καφενέ βρήκαν σωστά τα λόγια του πρωθυπουργού για την ανάγκη σύνταξης της κοινωνίας στον κοινό σκοπό της κατάσβεσης των πυρκαγιών και μετά να ξεκινήσει η αναζήτηση ευθυνών, η κριτική και η αυτοκριτική.

Εκτός από τον καφετζή, που παρενέβη στην κουβέντα των θαμώνων για να σημειώσει για μία ακόμη φορά με νόημα πως η επιλογή του χρόνου έναρξης της ιστορίας είναι σαν τις εκλογές, προνόμιο του πρωθυπουργού (!), για να αναζωπυρωθεί η κουβέντα μεταξύ των θαμώνων σαν Λερναία  Ύδρα. Με τα μισά κεφάλια λογικής και τα άλλα μισά αναμνήσεων και συναισθημάτων. Πλήθος επιφωνημάτων λύπης, θυμού, απελπισίας.

Η τηλεόραση στη γωνία του καφενείου μετέδιδε συνεχώς εικόνες καταστροφής από την Πελοπόννησο, που είχε ξανακαεί πριν από μερικά χρόνια με 67 νεκρούς εγκλωβισμένους, αλλά με τα δάση της παρατημένα χωρίς φροντίδα, λες και το μόνο που έμαθε αυτό το κράτος από εκείνη την ιστορία και από το Μάτι ήταν πώς να το βάζει στα πόδια από τη φωτιά, συντεταγμένα.

Με εικόνες από την Εύβοια, που όσο καιγόταν το βορινό νησί, στη Χιλιαδού, λίγο πιο νότια δηλαδή, η αστυνομία έκοβε κλήσεις στους ελεύθερους κατασκηνωτές.

Εικόνες με καμένα δάση από τα Γρεβενά, από τη Μεσσηνία, από ολόκληρη τη βορειοανατολική Αττική να φλέγεται. Από το Κρυονέρι, όπου έδιωξαν με ΜΑΤ τους νεαρούς φυσιολάτρες που πήγαν να συνδράμουν. Αφίδνες, Ιπποκράτειος Πολιτεία.

Όλοι συνομολόγησαν ότι πρώτα έρχεται η ανθρώπινη ζωή και έπειτα οι περιουσίες και το περιβάλλον· εκτός από τον καφετζή.

Εκείνος τους προέτρεψε να ζήσουν χωρίς να αναπνέουν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL