Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη / Τα Canadair τα έφεραν από τη Σκύρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη / Τα Canadair τα έφεραν από τη Σκύρο

Αρκετοί, ειδικά κάτοικοι της Βαρυμπόμπης, διαπίστωσαν, την ώρα της καταστροφής της περιουσίας τους, αφενός ότι υπήρξε καθυστέρηση (έως και 2 ωρών) στην αεροπορική κατάσβεση, αφετέρου ότι τελικά δεν πετούσαν πολλά αεροπλάνα. Την επόμενη ημέρα έμαθαν και αυτοί μια πικρή αλήθεια: τα Canadair άργησαν να φτάσουν διότι βρίσκονταν στη Σκύρο!

Σημειώνεται πάντως ότι τα Canadair, παρά το ότι την Τρίτη βρίσκονταν στη Σκύρο, δεν επιχείρησαν ουσιαστικά στη φωτιά του Μαντουδίου της Εύβοιας, καθώς ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης έχει καταγγείλει την απουσία μέσων αεροπυρόσβεσης.

Πρόσθετο πρόβλημα αποδείχθηκε πως ήταν η εντολή που είχε δοθεί την Τρίτη να επισκευαστούν όλα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη ώστε να είναι λειτουργικά τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται ότι τα Canadair είναι αποτελεσματικά αλλά παλιά αεροσκάφη (έχουν ηλικία ακόμη και 50 ετών).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Βαρυμπόμπη επιχείρησαν μόλις 5 Canadair και αυτά με αραιές ρίψεις. Η αιτία ήταν ότι η Πολεμική Αεροπορία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών είχε μεταφέρει τα Canadair στη Σκύρο, την Ανδραβίδα και σε άλλα περιφερειακά αεροδρόμια, επειδή τα συγκεκριμένα αεροσκάφη δεν μπορούν να απογειωθούν όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 38 βαθμούς Κελσίου! Όπως όλα τα αεροσκάφη, έτσι και τα καναδέζικα έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και όρια πτήσης (που αφορούν την πυκνότητα του αέρα κ.ά.) και η Πολεμική Αεροπορία τα είχε μετακινήσει σε περιοχές με χαμηλότερη θερμοκρασία (στο Τατόι την Τρίτη είχε 42-43 βαθμούς).

Ευρισκόμενα επομένως τα Canadair σε διασπορά (και δη στη Σκύρο), καθυστέρησαν να φτάσουν στη Βαρυμπόμπη και το βάρος έπεσε στο ρωσικό Beriev Be-200, τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής και της Αεροπορίας Στρατού και στα μικρά αμφίβια πυροσβεστικά αεροσκάφη (τράκτορες) που παίζουν συμπληρωματικό ρόλο. Σημειώνεται ότι τα Canadair μεταφέρουν από 4,5 έως 6,5 τόνους νερό, το Beriev Be-200 φτάνει τους 12 τόνους νερό, ενώ τα άλλα τους 2,5 τόνους νερό. Επειδή όμως οι εντυπώσεις μένουν, πρέπει να επισημάνουμε τις πολλές και επαναλαμβανόμενες αναφορές των αστυνομικών ρεπόρτερ στις πτήσεις του «ρωσικού θηρίου» Beriev Be-200 που γέμιζε με τον όγκο του τις τηλεοπτικές οθόνες, την ώρα που ο ουρανός ήταν άδειος από τα Canadair...

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL