Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Κώστας Μπακογιάννης / Προικοδότηση του ομίλου Αλαφούζου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Μπακογιάννης / Προικοδότηση του ομίλου Αλαφούζου

Ο Κώστας Μπακογιάννης στο Ναύπλιο
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)

Με χρήματα από το ταμείο των εταιρειών του Δήμου Αθηναίων προικοδοτεί ο Κώστας Μπακογιάννης τον δημοσιογραφικό όμιλο Αλαφούζου, δηλαδή τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή, με τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων.

Η αρχή έγινε με την Τεχνόπολη, της οποίας τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου -πλην του μέλους της «Ανοιχτής Πόλης» Κυριάκου Αγγελάκου, ο οποίος καταψήφισε- ενέκριναν δαπάνη 50.500 ευρώ για «επιπλέον επετειακές εκδηλώσεις - προτάσεις στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από το 1821». Πρόκειται για δαπάνη που αφορά «εκδηλώσεις και φεστιβάλ για το έτος 2021 σχετικά με την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης».

Ενώ η αρχική δαπάνη ήταν 35.500 ευρώ, αποφασίστηκε τελικά επιπλέον χρηματοδότηση με 15.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ της αρχικά εγκεκριμένης δράσης «Τρεις Πρωτεύουσες Πολιτισμού» μέσω προγραμματικής σύμβασης για την ενοποίηση, τον εμπλουτισμό και την ανάδειξη του πολιτιστικού ιστού της Αθήνας. «Πώς δικαιολογείται ένα τέτοιο δώρο από τον Δήμο Αθηναίων προς τον ΣΚΑΪ;» είχε διερωτηθεί η «Ανοιχτή Πόλη» σε ανακοίνωσή της, μιας που «ο Δήμος Αθηναίων θα πληρώσει τη μαγνητοσκόπηση και ο ΣΚΑΪ θα την εκμεταλλευτεί και θα εισπράξει τις διαφημίσεις από την προβολή ενός τηλεοπτικού προϊόντος για την παραγωγή του οποίου δεν θα χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη».

Και σαν να μην φτάνει αυτό το δώρο, η διοίκηση Μπακογιάννη προχωρά και σε ακόμη μία προνομιακή συναλλαγή με τον όμιλο Αλαφούζου... Αυτή τη φορά φαινομενικά αδαπάνως για το ταμείο του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9,84. Προβλέπεται λοιπόν, εν είδει ανταλλακτικής διαφήμισης, «η προβολή του Αθήνα 9,84 και στα έντυπα μέσα, συμπληρωματικά στις ήδη εξελισσόμενες δράσεις του συνολικού σχεδιασμού διαμόρφωσης της νέας εταιρικής ταυτότητας της επιχείρησης». Με αυτόν τον τρόπο αιτιολογείται η δέσμευση του ποσού των 25.616.416 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Το ποσό έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό της Δημοτικής Επιχείρησης Ραδιοφωνίας «Αθήνα» (ΔΕΡΑ Α.Ε.), όπου ανήκει ο ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα 9,84, ως «Έξοδα δημοσίευσης αγγελιών και ανακοινώσεων», για την προμήθεια υπηρεσιών προβολής της ΔΕΡΑ σε έντυπα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, στο πλαίσιο ανταλλακτικής διαφήμισης. Διευκρινίζουμε ότι, με βάση το δημόσιο λογιστικό σύστημα, είναι υποχρεωτική η εγγραφή του ποσού στον προϋπολογισμό του νομικού προσώπου ακόμη και στην περίπτωση που αυτό δεν εκταμιευτεί, όπως πιθανότατα αναμένεται να συμβεί με την ανταλλακτική διαφήμιση, που δεν θα επιβαρύνει, κατά τα φαινόμενα, τον προϋπολογισμό της ΔΕΡΑ Α.Ε., πράγμα που όμως θα αποτυπωθεί στον οικονομικό απολογισμό του νομικού προσώπου.

Πάντως, ερωτήματα προκαλεί η επιλογή της εφημερίδας Καθημερινή, ιδιοκτησίας Αλαφούζου, από την πλευρά της διοίκησης Μπακογιάννη. Ακόμη περισσότερα ερωτήματα προκύπτουν από το γεγονός ότι επιλέχθηκε αποκλειστικά και μόνον η Καθημερινή ως ο μόνος προμηθευτής υπηρεσιών για την προβολή του δημοτικού ραδιοφώνου με βάση «τα τιθέμενα οικονομικά κριτήρια».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL