Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Έρευνα / Πολυτέλεια οι διακοπές για εκατομμύρια Ευρωπαίους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρευνα / Πολυτέλεια οι διακοπές για εκατομμύρια Ευρωπαίους

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε καλοκαιρινή καραντίνα εξαναγκάζεται το ένα τρίτο των Ευρωπαίων, γιατί η οικονομική κρίση που συνοδεύει την πανδημία δεν τους επιτρέπει να κάνουν διακοπές που να ξεπερνούν ούτε τη μία εβδομάδα, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), ενώ οι «φτωχότεροι» στην Ελλάδα είναι σχεδόν αποκλεισμένοι από αυτήν την «πολυτέλεια».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της εκστρατείας για τη βελτίωση του εισοδήματος της εργασίας στην Ε.Ε., «οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν αμοιβές σε επίπεδο φτώχειας είναι μεταξύ των 35 εκατομμυρίων φτωχότερων Ευρωπαίων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε διακοπές το καλοκαίρι».

«Ενώ η πρόσβαση στις διακοπές αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία, οι οικογένειες χαμηλού εισοδήματος παραμένουν στην πλειονότητά τους αποκλεισμένες» τονίζει στην ανακοίνωσή της η ETUC.

Ειδικότερα, το 28% των πολιτών της Ε.Ε. δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά διακοπές μιας εβδομάδας εκτός σπιτιού, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 59,5% για τα άτομα με εισόδημα κάτω από το όριο κινδύνου φτώχειας, με χαμηλότερο του 60% του μέσου όρου εισοδήματος.

Πολλοί Ευρωπαίοι των οποίων το εισόδημα είναι κάτω από το 60% του μέσου όρου, είναι άνεργοι ή συνταξιούχοι, αλλά αυτή η ομάδα περιλαμβάνει επίσης εκατομμύρια εργαζόμενους με χαμηλή αμοιβή, ιδιαίτερα αυτούς που λαμβάνουν τον νόμιμο κατώτατο μισθό, υπογραμμίζει η ETUC, προσθέτοντας ότι «ο νόμιμος κατώτατος μισθός αφήνει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με τον κίνδυνο φτώχειας σε τουλάχιστον 16 κράτη - μέλη της Ε.Ε. και, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 22 εκατομμύρια εργαζόμενοι λαμβάνουν μισθό μικρότερο από το 60% του μέσου όρου».

Η ανάλυση των δεδομένων της Eurostat από την ETUC και την ETUI διαπίστωσε ότι η ανισότητα διακοπών αυξήθηκε σε 16 κράτη - μέλη την τελευταία δεκαετία μεταξύ εκείνων με εισόδημα κάτω του 60% του μέσου όρου και εκείνων με εισόδημα πάνω από αυτό το όριο. Για παράδειγμα, στη Ρουμανία το 86,8% των ανθρώπων που ζουν σε κίνδυνο φτώχειας δεν θα μπορούσαν να κάνουν ένα διάλειμμα για διακοπές, σε σύγκριση με το 46,7% εκείνων με εισοδήματα άνω του 60% του μέσου όρου. Αυτό το χάσμα 40,1 ποσοστιαίων μονάδων (pp) αυξήθηκε κατά 17,1 pp από το 2010.

Οι μεγαλύτερες διαφορές στην πρόσβαση στις διακοπές μεταξύ των δύο ομάδων εντοπίζονται σε: Κροατία (43,2pp), Ελλάδα (43pp), Βουλγαρία (42,4pp), Τσεχία (41,1pp), Γαλλία (40,4pp) και Ρουμανία (40,1pp).

Η ETUC υπογραμμίζει την «ανισότητα των διακοπών» ως μέρος των προσπαθειών της να ενισχύσει το σχέδιο Οδηγίας της Ε.Ε. για επαρκείς ελάχιστους μισθούς και συλλογικές διαπραγματεύσεις, κάτι το οποίο θα εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το καλοκαίρι. Επισημαίνεται ότι η ETUC συνεργάζεται με τους ευρωβουλευτές για να εισαγάγει ένα «όριο ευπρέπειας» στη νομοθεσία, που πρέπει να διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί δεν θα μπορούσαν ποτέ να καταβληθούν σε λιγότερο από το 60% του μέσου μισθού και το 50% του μέσου μισθού οποιουδήποτε κράτους - μέλους, παρέχοντας αύξηση μισθών σε πάνω από 24 εκατομμύρια άτομα.

«Η άνοδος της ανισότητας των διακοπών δείχνει πώς τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία δεν μοιράστηκαν δίκαια. Η Οδηγία της Ε.Ε. για τους ελάχιστους μισθούς πρέπει να ενισχυθεί για να διασφαλιστεί ότι οι μισθοί δεν θα είναι ποτέ τόσο χαμηλοί ώστε να αφήνουν τους εργαζόμενους να ζουν σε συνθήκες φτώχειας και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν μέρος ρουτίνας της απασχόλησης για την εξασφάλιση πραγματικά δίκαιων μισθών για όλους» τόνισε η Έσθερ Λιντς της ETUC.

Τουριστική ανισότητα

Το 88,9% (ή 1,38 εκατομμύρια) των ανθρώπων στην Ελλάδα που ζουν σε κίνδυνο φτώχειας δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα διάλειμμα από τα lockdown και να πάνε διακοπές, με αποτέλεσμα η τουριστική Ελλάδα να κρατάει τα πρωτεία στις ανισότητες των διακοπών στην Ευρώπη. Ακολουθούν η Ρουμανία (86,8%), η Κροατία (84,7%), η Κύπρος (79,2%) και η Σλοβακία (76,1%).

Η Ιταλία καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων σε αυτήν την κατηγορία με 7 εκατομμύρια, ακολουθούμενη από την Ισπανία (4,7 εκατομμύρια), τη Γερμανία (4,3 εκατομμύρια), τη Γαλλία (3,6 εκατομμύρια) και την Πολωνία (3,1 εκατομμύρια).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL