Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Κορωνοϊός / Τέλος Ιουλίου θυμήθηκαν τη φόρμα εντοπισμού επιβατών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Τέλος Ιουλίου θυμήθηκαν τη φόρμα εντοπισμού επιβατών

Αεροδρόμιο

Χρειάστηκε να φτάσουμε 72 ώρες προτού να μπούμε στον τρίτο και τελευταίο μήνα της κύριας τουριστικής περιόδου για να αποφασίσει το ελληνικό κράτος να πράξει το αυτονόητο: να δώσει τη δυνατότητα να υποβάλει ο τουρίστας που σκοπεύει να έρθει στη χώρα μας για διακοπές το PLF (Passenger Locator Form), τη λεγόμενη «φόρμα εντοπισμού επιβατών», οποιαδήποτε στιγμή προτού αναχωρήσει, αντί της προθεσμίας της προηγούμενης ημέρας που ίσχυε προηγουμένως.

Σύμφωνα με στέλεχος αεροπορικής εταιρείας, ήταν πολύ συνηθισμένο το φαινόμενο επιβάτες που σκόπευαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα να επιχειρούν τελευταία στιγμή να συμπληρώσουν τη φόρμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχει γίνει καθεστώς η ψευδής δήλωση άφιξης, αφού όλοι όσοι το θυμήθηκαν τελευταία στιγμή δήλωναν εικονική ημερομηνία εισόδου στη χώρα, και ειδικότερα την επομένη του ταξιδιού, αφού το σύστημα δεν δεχόταν PLF συμπληρωμένο αυθημερόν. Άλλωστε, αρκεί η επίδειξη του e-mail ότι καταχωρίστηκε το αίτημα και εγκρίνεται προτού αποσταλεί η ίδια η φόρμα. Μάλιστα, η αδυναμία ανταπόκρισης του συστήματος στο αίτημα έγκρισης του PLF είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερεί κάποιες φορές η διαδικασία επιβίβασης από την πύλη του αεροδρομίου στο αεροσκάφος, ενώ πολύ συχνά το προσωπικό του αερομεταφορέα παίζει τον ρόλο του «γραμματέα» και «συμβούλου» ως προς το πώς θα παρακαμφθεί η αδυναμία αυτού του συστήματος.

Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε στο επιβατικό κοινό την αλλαγή στο χρονικό όριο υποβολής του PLF, το οποίο μπορεί να υποβληθεί οποιαδήποτε ώρα πριν από την αναχώρηση της πτήσης, αντί της προηγούμενης ημέρας. Επίσης δίνεται νέα παράταση, έως την ερχόμενη Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021, στις 6 το πρωί, της αεροπορικής οδηγίας με τις προϋποθέσεις εισόδου στην ελληνική επικράτεια για πτήσεις εξωτερικού που έχουν στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Όσον αφορά δε τη νέα παράταση της αεροπορικής οδηγίας με τις προϋποθέσεις εισόδου επιβατών στην Ελλάδα για πτήσεις από το εξωτερικό, αυτή προβλέπει απαγορεύσεις υπηκόων από τρίτες χώρες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία, ισχύει απαγόρευση εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών, πλην των κρατών της Ε.Ε. και της Συμφωνίας Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους. Εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους («essential reasons») και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 34 χωρών: Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ιαπωνία, Λίβανος, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ιορδανία, Μολδαβία, Μπρουνέι, Άγιος Μαρίνος, Ανδόρα, Βατικανό, Μονακό και Κόσοβο.

Ως προς το PLF, με τα νέα δεδομένα, όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr, οποιαδήποτε ώρα πριν την αναχώρηση της πτήσης προς Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL