Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Μάριος Θεμιστοκλέους / Η νέα αλχημεία για να «βγει» το 70% τείχος ανοσίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάριος Θεμιστοκλέους / Η νέα αλχημεία για να «βγει» το 70% τείχος ανοσίας

Μάριος Θεμιστοκλέους
(ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ EUROKINISSI)

Συνεχίζεται η μείωση εμβολιασμών και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και μόνο με τον άγνωστο για το κράτος αριθμό όσων έχουν νοσήσει χωρίς να πάνε σε νοσοκομείο ή γιατρό «βγαίνει» το ποσοστό τείχους ανοσίας που χρειάζεται, όπως παραδέχθηκε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1 ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναγκάστηκε να παραδεχθεί αυτό που είναι εμφανές ήδη από τα μέσα του Ιουλίου, ότι η απόδοση του προγράμματος εμβολιασμού βαίνει σταθερά μειούμενη. Σημειώνεται ότι ο μέσος ημερήσιος όρος που ήταν τον Μάιο στις 80.000, τον Ιούνιο έφτασε μόνο ως τις 90.000, παρά τις συνεχείς δηλώσεις Κικίλια και άλλων στελεχών της κυβέρνησης Μητσοτάκη για πάνω από 100.000 εμβολιασμούς ημερησίως. Στη συνέχεια έκανε βουτιά στις 72.000 το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, ενώ μέχρι στιγμής ο μέσος όρος του δεύτερου δεκαπενθήμερου που διανύουμε είναι 62.000.

Και από αυτό το επίπεδο είναι που ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι τα νούμερα των εμβολιασμών «την επόμενη εβδομάδα μειώνονται αρκετά», διατυπώνοντας την ελπίδα ότι θα αρχίσουν να αυξάνονται μετά την περίοδο των διακοπών του Αυγούστου, γιατί «θα θέλαμε περισσότερα ραντεβού, δεν το κρύβουμε αυτό».

Ωστόσο, το γεγονός ότι προσδιόρισε τα νέα ραντεβού που κλείνονται σε μία «τάξη των 20.000 την ημέρα περίπου ... η συντριπτική πλειοψηφία στις νέες ηλικίες», δείχνει ότι υπάρχει αδυναμία ουσιαστικής αύξησης του ποσοστού εμβολιασμένων στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, που κινδυνεύουν περισσότερο με σοβαρή νόσηση και απώλεια ζωή, αλλά ταυτόχρονα απειλούν με νέα κατάρρευση το σύστημα Υγείας.

Αναφερόμενος στην κατανομή των εμβολιασμών και των νέων ραντεβού ανά ηλικιακή ομάδα, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «οι νεώτερες ηλικιακές ομάδες, που έχουν ανοίξει τελευταίες, είναι πιο χαμηλά από τις προηγούμενες, αυτό είναι λογικό. Είμαστε ευχαριστημένοι με την ομάδα των 18-24 ετών, είχαμε μία πολύ σημαντική αύξηση τις τελευταίες 20 ημέρες, πριν ένα μήνα ήταν στο 19% και αυτή τη στιγμή είναι στο 38%, πιστεύω θα ξεπεράσουμε το 40% τις επόμενες ημέρες. Όσο μικρότερη είναι η ηλικιακή ομάδα, τόσο περισσότερα άτομα συμμετέχουν στο κλείσιμο των νέων ραντεβού».

Σε άλλο σημείο, ο ίδιος είπε ότι «ειδικά στις ηλικίες άνω των 50 ετών πρέπει να πείσουμε όλους να εμβολιαστούν» και υποστήριξε ότι «οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες έχουν ανοίξει εδώ και πάρα πολύ καιρό, οι περισσότερες είναι άνω του 80%», παρότι ακόμη και αν αναφερόταν σε λήψη μόνο της πρώτης δόσης, το ECDC έχει καταγράψει ψηλότερο του 80% ποσοστό μόνο στην ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών.

Ενδιαφέρον έχει και το τρόπος που απάντησε ο κ. Θεμιστοκλέους για το ποσοστό στο οποίο βρίσκεται το τείχος ανοσίας, καθώς χρησιμοποίησε πρακτικά έναν «άγνωστο Χ» που δημιούργησε η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την αρχή της πανδημίας, με την επιλογή να προτρέπει όποιον δεν έχει σοβαρά συμπτώματα «να μένει σπίτι».

Στον εμβολιασμό βρισκόμαστε στο 54% στον γενικό πληθυσμό ... 440.000 έχουν καταγραφεί επισήμως πως έχουν νοσήσει, άλλο ένα 4%-5%», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι σε συνδυασμό με τις προηγούμενες αναφορές του για τη μείωση των εμβολιασμών δεν είναι εφικτή η επίτευξη τείχους ανοσίας 70% στο τέλος Αυγούστου.

Ωστόσο, ο «άγνωστος Χ», δηλαδή ο αριθμός όσων αρρώστησαν και πέρασαν τη νόσο κλεισμένοι σπίτι τους, αποδείχθηκε χρήσιμο εργαλείο για να προσπεραστεί αυτή η αποτυχία. «Όλες οι επιστημονικές εκτιμήσεις συντείνουν στο ότι ο πραγματικός αριθμός όσων νόσησαν είναι πολύ μεγαλύτερος», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, άρα «πρέπει να είμαστε αυτή την στιγμή πάνω από το 70%».

Το γεγονός ότι ο πολιτικός του προϊστάμενος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλούσε προ διμήνου για ποσοστό 70% εμβολιασμένων, φαίνεται να αντιμετωπίζεται ως «δευτερεύον»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL